Keresetlen szavakkal küldte el a fenébe az AI üzemeltetőjét a GTA V színésze, miután megtudta, hogy ellopták a hangját a játékból.

Gábor János

2024.01.15. – Elég rendesen felháborodott rajta a GTA V színésze, Ned Luke, hogy egy AI-s cég az ő hangját ellopva kínál chatbot szolgáltatást. A WAME mesterséges intelligenciája egy az egyben a Rockstar Games legendás játékából ismert Michael De Santa karakterét kínálta használatra, ami finoman szólva is fejbe verte a szinkronhangot.

Forrás: Rockstar Games

A WAME nem csinált titkot belőle, hogy kinek a figuráját nyúlta le a chatbothoz: egy azóta törölt bejegyzésben azt írták az X-en, hogy „Vannak errefelé GTA rajongók? Most új szintre emelhetitek a játékélményt. Próbáljatok ki egy valósághű beszélgetést Michael De Santával, a GTA 5 főszereplőjével, most”. Ned Luke – érthető okokból – nem zárta szívébe az alkalmazást.

„Ez egy ki****ott baromság, WAME. Abszolút semmi menő nincs abban, hogy embereket vertek át a hangom béna számítógépes utánzásával”

– írta oda kommentben a színész, jelezve minden rajongónak, hogy a világon semmi eredeti nincs a chatbotban („NE PAZAROLD AZ IDŐDET ERRE A SZEMÉTRE…”), vagyis annak elkészítéséhez nem kérték fel a színészt, és nyilván nem kértek rá engedélyt a Rockstar Games-től sem. Luke, biztos, ami biztos, jó hangosan hívta fel a figyelmet a WAME eljárására. A poszthoz belinkelte a GTA játékokat gyártó stúdiót, a Red Dead Redemption 2 főszerepét játszó Roger Clarkot, illetve az amerikai színész szakszervezetet, a SAG-AFTRÁ-t is, ami éppen azért harcol, hogy megvédje a tagjait a hangjuk vagy arcuk hasonló felhasználásától. Megtette a hatását: az AI cég gyorsan lepucolta az alkalmazás poros nyomát is az internetről.

A GTA V-tel világhírűvé vált Luke felháborodása nem egyedi

A művészek nagyon féltik a megélhetésüket az AI modellektől és chatbotoktól, amelyek önmagukban nem képesek semmiféle kreativitásra, csupán arra, hogy „hozott anyagból” (értsd: a színészek hangját és arcát utánozva) dolgozva állítsanak elő új tartalmat, hideg számítások alapján. Egy olyan szórakoztatóipari jövő, amiben minden művész, író, zeneszerző, stb. korábbi teljesítményeiből kotyvasztanak ki új kontenteket, nem csak szomorú vízió, hanem olyasvalami, amit senkinek sem szabadna elfogadni. Sem a pillanatnyi hasznot remélő művészeknek, sem pedig a közönségnek.

Az AI persze nem csak a művészek munkájáért, hanem a legapróbb állásokért is eljöhet, ha nem vigyázunk:

Felmérés: Az emberek többsége tényleg fél a mesterséges intelligenciától

×