Közfelkiáltással imádjuk a CES-t, mert mindig feldobja az év elejét egy sor érdekes innovációval – meg egy csomó baromsággal. Most az utóbbiak jönnek.

Gábor János

2024.01.15. – A mindig januárban tartott Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai világkiállítást két okból nem lehet ignorálni: 1. itt mutatkoznak be a legnagyobb gyártók legújabb, jövőbe mutató technológiái (köztük sok érdekes gamer cucc), 2. napvilágra kerül egy csomó teljesen felesleges marhaság, ami egyrészt nevetséges, másrészt borítékolható, hogy a kutyának nem fog kelleni. Mint az okos macskaajtó. Íme, a CES 2024 – szerintünk – legnagyobb hülyeségei.

Samsung Ballie

Első és második ránézésre sem érthető a koncepció, pedig egy magát okkal komolyan vevő gyártó eszköze. A Ballie-nak már a neve is elárulja, hogy itt egy bowling golyó méretű dologra kell gondolni. Oké, de mit csinál? Port szív, levegőt cserél, hűt? Nem, öregem: vetít, a falra. Szóval egy projektor. A Samsung, annak ellenére, hogy 2020-ban már mutatott a Ballie-ból egy korai koncepciót, négy évvel később sem tart ott, hogy bővebb tájékoztatást tudott volna adni róla a CES-en. A kiállításon csak annyi derült ki, hogy hangutasításra videókat vetít ki a falra. Ahol jó eséllyel már egy tévé is lóg, akár ugyanilyen képességekkel. Ez szerintünk mellé ment. De legalább aranyos. És gurul.

Forrás: Samsung

TheButter

Pavlovi reflex a lekicsinylő vigyor az arcunkon, mikor meglátjuk ezt a kutyazongorát. Igen, jól olvastad: a Zoo Gears Hong Kong-i startup kifizette a méregdrága helypénzt a CES-en azért, hogy olyan, valószínűleg szintén egy rakás pénzért kifejlesztett eszközt tárjon a látogatók elé, mint a TheButter. Ez a billentyűs-gombos-jutalomfalat-adagolós bizbasz arra hivatkozva létezik, hogy vannak gazdák, akik megtanítanák zongorázni a kutyájukat. Mutass egyet! EGYET! Amúgy különböző dalokat lehet beprogramozni, és az állat elvileg a felvillanó fényeket követve nyomkodja le a megfelelő gombokat, míg ki nem bontakozik a dallam. Szóval még csak nem is tanítja a szerencsétlen blökit, hanem vizuális ingerekkel veri át, hogy hülyét csináljon belőle. A százdolláros TheButter már nem is elég: a cég elárulta a CES-en, hogy már dolgozik a 300 dolcsis TheBiscuiten, amiben elvileg még edukatívabb jutalomfalat-osztó funkciók lesznek.

Forrás: Zoo Gears

One by One

Aki a fentebb látható eszköznél is jobban szeretné megalázni a kutyáját, annak itt a One by One Music. Ez egy zenei alkalmazás, ami mesterséges intelligenciával találja ki, hogy milyen lassú tempójú dalok nyugtatják le a munkaidőben otthon magára hagyott házikedvencet. Tényleg ennyi: havi 6,70 dollárért, vagyis 2400 forintért nem több egy zenehallgató appnál, amit bekapcsolva hagysz az állatnak, amíg nem vagy otthon, mert attól biztos jóval kevésbé fogja kutyául érezni magát. A szerintünk bukásra ítélt alkalmazásról a CES-en azt állította a gyártó, hogy 84 százalékkal csökkenti az ebek stressz szintjét. De mi van, ha az AI melléfog és megvadítja, mire hazaérsz?

Forrás: One by One

Flappie AI

Kapjanak egy pofont a macskák is: ez egy AI vezérelt macskaajtó, amivel egy svájci startup bizonyítja be, mennyire hülyének lehet nézni a kisállattartókat (mondjuk, nem mindig ok nélkül). A vége-hossza nincs állati technológiák CES-en látott sorában akár rá is legyinthetnénk, hiszen elektronikus macskaajtó, amit párosíthatsz egy nyakörvvel vagy az állatba applikált azonosító chippel, eddig is létezett. Alapvetően praktikus, hiszen biztos, hogy csak olyan állat fog bejönni rajta, amelyik tiéd, így nem lep meg soha a konyhában egy hívatlan macska, patkány vagy menyét, ami elirigyelte a tápot Cirmitől. A Flappie AI viszont tovább megy: a saját macskádat is csak akkor engedi be a házba, ha az tutira nem hoz magával a szájában egy frissen elejtett galambot vagy egeret. Ezt a munkát a gyártó szerint 90 százalékos pontossággal végzi az eszköz, tehát minden tizedik zsákmány így is a házban vár majd, kiterítve.

Forrás: Flappie

Moonwalkers

Görkorcsolya ez, vagy mi a bánat? Jaj, túl egyszerű válasz lenne, és különben is: minek vinne a gyártója egy görkorcsolya modellt éppen a CES elektronikai kiállításra? A Shift Robotics eszköze összetettebb, mint egy sporteszköz, de jóval feleslegesebb, amit kínok között szülhettek meg egy tárgyalóban a kisportolt menedzserek, mondván: rajtuk kívül mindenki lusta dög, és még a sétától is megkímélné magát, ha egy mód van rá. Bizony, a Moonwalkers Michael Jackson legendássá vált táncmozdulata nyomán elnevezve előidézi, hogy a talpad csak úgy siklik a padlón és a járdán. Mondjuk nem visszafelé, mint a popénekes koreográfiáiban, hanem előre, így lényegében felgyorsíthatod a lépteidet, az akkumulátorok teljesítménye alapján egy feltöltéssel úgy 10 kilométeren. A strandpapucs és a görkorcsolya között félúton elakadt kütyü nem túl visszafogott 1400 dolláros (közel félmillió forintos) áron kapható.

Forrás: Shift Robotics

Spacetop AR Laptop

A Sightful startup terméke. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy notebook, amiről letörték a felső lapot, a beleágyazott kijelzővel együtt. A gyártó azt állítja, hogy a munka célra szánt féllaptophoz mellékelt AR szemüveg egy 100 inches kijelzőt szimulál a felhasználó szemei elé. Ez azért csodás, mert ugye sokkal több ablakot pakolhatsz a látóteredbe, mint bármekkora ma kapható drabális monitoron. Hát, nem tudom. Az ötletelés alatt biztosan jobban hangzott, mint ami ezzel a dizájnnal lett belőle. Legyintéses vezérlés vagy kontroller nincs, Android OS, billentyűzet, touchpad van – már, ha ez elég valakinek egy VR/AR alkalmazáshoz. Pláne 2000 dollárért (kb. 700 ezer forintért), miközben egy meglévő laptoppal simán szinkronizálható az 500 zöldhasúért kínált Meta Quest 3 is, ami eléd tesz egy virtuális billentyűzetet. Te mit szólsz? Csak én érzem hülyeségnek?

Forrás: Sightful

Ha a CES fenti marhaságaitól nem kerekedett ki a szemed, majd ettől fog:

Gamer rágót mutatott be a Razer – Hülyeség vagy sem?

×