Az Outlook első ránézésre egy ártalmatlan levelezőprogram. Ám sajnos pont ezért, a rosszakarók felhasználhatják, hogy átverjék a naiv felhasználókat.

2024.01.12. – Az összes vírustípus közül talán a trójai a legkellemetlenebb, amibe egy felhasználó belesétálhat. A szóban forgó kártevő programok ugyanis az emberek jóhiszeműségét, vagy éppen figyelmetlenségét használják ki. Az eredmény pedig akár totális káosz is lehet, még a banki adatainkat is ellophatják. Tavaly, éppen a közkedvelt és sokak által használt WinRAR programon keresztül terjesztettek hackerek vírusokat. A WinRAR sebezhetősége lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt.

Most ugyan nem egy új trójai ütötte fel a fejét, hanem egy olyan kártevő e-mail, ami szintén arra alapoz, hogy a felhasználók naivak.

Óvakodj az üzenettől!

Az Outlook felhasználók igencsak kellemetlen helyzetben találhatják magukat, ha figyelmetlenül kattintgatnak a leveleik között. A szóban forgó rosszakaró levélben az áll, hogy valamennyi e-mail-fiókot áttelepítenek az új Outlook Web app 2024-be. Ehhez viszont valamennyi aktív fióktulajdonosnak igazolnia kell magát. Ezt az e-mailben megadott hivatkozásra kattintva tehetik meg a levél írója szerint. Miután a kiszemeltek beléptek a fiókjukba, az áttelepítésnek automatikusan meg kellene történnie – legalábbis a csalók szerint. Némileg mulatságos módon ezután még azt is megemlítik a kártékony levél feladói, hogy az egész célja a biztonság és a hatékonyság javítása. Sőt, ezek mellett azzal szorítják sarokba a naiv felhasználókat, hogy ha mindez nem történik meg 24 órán belül, a fiók felfüggesztésre kerül.

A szóban forgó levél – Forrás: HVG

Persze ilyesmiről szó sincs. Az így megadott adatok a levél feladóinál landolnak, akik később visszaélhetnek velük. Bár a szándékokról csak találgatni lehet, de egy szervezet munkavállalójának belépési adataival széles körben lehet visszaélni, és ezek közül csak a legkisebb probléma, hogy illetéktelenek láthatják a levelezést. – írja a HVG.

Ez az Outlook támadás a nagyobb vállaltok beosztottjait célozza. Személyes forrásokból ugyanis ritkán lehetne olyan információkat lopni, amivel később zsarolni lehetne a tulajdonost. Érdemes tehát minden hasonló levelet kétszer-háromszor értelmezni és felismerni a buktatókat. Ilyen például a sürgetés, amire valószínűleg sosem fog sort keríteni egy Outlook. Ha tehát valaki ultimátumot kínál egy levélben, az valószínűleg át akar verni és adatokat szeretne lopni. Vigyázzon mindenki!

Ezt olvastad már?

5500 forint helyett ingyen adják a mesés, meditatív óceáni felfedezősdit

×