2024. január 7-én megszületett a legújabb GTA III speedrun világrekord, aminél sokkal gyorsabban valószínűleg nem igazán lehet a kultikus játék végére érni.

Bódi Dániel

2024.01.12. – Bár a GTA III manapság egy meglehetősen kicsike játéknak számítana, de még így is legalább 15, a magamfajta lassan játszók számára pedig akár 20-30 órába is beletelhet, mire a Rockstar klasszikusának végére érnek. Aki 10 óra alatt befejezi a sztorit, az már kifejezetten gyorsnak számít, és valószínűleg egy csomó világépítő érdekes mellékküldetést is kihagyott.

Aztán ott vannak a játékosok körében is másik állatfajtának számító speedrunnerek, akiknek egyetlen céljuk a lehető legsebesebben eljutni a játék végére. A GTA III esetében ez 2021 decembere óta 59 perc 49 másodperc – volt, egészen 2024. január 7-ig, amikor is egy guywithalightsaber nevű speedrunner 6 másodperccel meg nem döntötte.

Az új világrekord: 59 perc 43 másodperc.

Ennyi minimum és biztosan kell a GTA III befejezéséhez, ennél sokkal gyorsabban szinte lehetetlen kivinni. Gondolom mondanom sem kell, hogy ennyi idő alatt konkrétan semmit, mármint tényleg semmit sem láthatunk a játékból magából. Egyrészt, egy csomó küldetést kihagynak ilyenkor; mivel egy trükkel el lehet hitetni a kóddal, hogy egyszerre két küldetést fejeztünk be, ami azért számít, mert a GTA III nem konkrét küldetésekhez, hanem a teljesített missziók számához köti a haladást, ezért a történet fele teljesen kimarad. Másrészt vannak más olyan fondorlatos trükközések is, mint például a vezetés közbeni nézetváltás; amikor a filmes nézet és a sima TPS között váltunk, akkor  körülöttünk húzódó területet frissíti, ami miatt eltűnnek az utakról a járművek, így kvázi csak a két nézet között váltogatva akadály nélkül végigszáguldhatunk az utakon.

De vannak másféle módszerek is, melyeket mind-mind elmélázhatunk guywithlightsaber videója fölött, ami csak a stáblista miatt lett több, mint 1 órás:

Ezt is érdemes elolvasnod:

40 elmebajos és hányadék gamer setup, amitől sírva rohansz ki a világból

×