Egyszerűen fenomenális, hogyan képes kinézni az idén 30. éves DOOM II a tökéletesített ray tracinggel, mintha nem is ugyanaz a játék volna.

Bódi Dániel

2024.01.11. – Próbáltam a lehető legkevésbé „klikkbét” címet adni a cikknek, de ezt lehet, hogy nem sikerült maradéktalanul teljesíteni. De nézd el nekem kérlek, egy atom-ős-világi-ultra DOOM rajongónak, aki csupán őszinte és gyermeki lelkesedéssel hajbókol egy olyan alkotás előtt, amilyenhez foghóval maximum az álmainak mezsgyénéjén találkozhatott.

Egy Sultim nevű modder még 2022-ben lepett meg minket az eredeti, 1993-as DOOM ray tracing modjával, ami tulajdonképpen egy komplett remastereléssel ért fel, vagy talán még annál is sokkal többel, annyira és olyan mértékben frissítette fel az id Software kult-klasszikus FPS-ét. Na, kábé azóta sóvárgok és sóvárgunk még sokan egy tökéletesített DOOM II ray tracing tupír után, lévén az a mod csak az első játékkal volt maradéktalanul kompatibilis, a második démonirtással sajnos nem működött megfelelően. Szomorú tény, hogy teljesen radar alatt, mindenki figyelmét elkerülvén, de ezt még ugyanabban az évben, csupán néhány hónappal később sikerült is javítani egy olyan moddal, ami a ray tracinggel párosított PrBoomot a DOOM II-höz igazítja, úgy felfoghatatlanul látványossá varázsolja az idén 30. éves legendát.

És nem, nem túlzok!

A DOOM II a tökéletesített ray tracing mod telepítése után nem csak látványvilágában újul meg teljes mértékben, hanem a hangulatában és játékmenetében is. A sugárkövetéses technológia félelmetesen valósághűvé teszi a fény-árnyék hatásokat, ami egyben azt is jelenti, hogy a zárt terek és a meglehetősen kevés fényforrás nyomán igen sötét élményben lesz majd részünk. Leginkább a DOOM 3-hoz tudnám hasonlítani, amiben sokszor zseblámpa nélkül nem tudtunk volna túlélni, az elektromos fáklyát pedig a ray tracinggel bolondított DOOM II-ben már ki sem fogjuk kapcsolni. Emiatt a játékmenet is sokkalta lassabbá válik, mint az eredeti megyek-lövök darája, itt, ha nem figyelünk a gyanús árnyakra (amiből lesz dögivel) hamar marsi homokba haraphatunk.

Óriási köszönet, tisztelet és gigapacsi jár ezért a Rellik66 nevű moddernek, aki csodálatos alkotását Sultimhoz hasonlóan teljesen ingyen ajándékozza az összes rajongónak. Fontos ugyanakkor, hogy bár a modért egyetlen forintot sem kérnek az alkotók, de a DOOM II megléte alapfeltétel – amiért a GoG-on nagyjából 1800 forintot kérnek (ha még nincs meg). Valamint jó, ha van a PC-dben egy ray tracingre képes videokártya is, anélkül aligha fog működni a fekete mágia.

A modot és az ahhoz tartozó pontról pontra telepítési útmutatót a Moddb-n találod.

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 annyira ATOMSZAR horrorfilm, hogy az már egyenesen JÓ

×