A szar horrorfilmeknek vannak szintjei: van a nézhetetlen, és amelyik már annyira gagyi, hogy már az egyenesen jó. Pont, mint ez a 9 trash remekmű.

Bódi Dániel

2023. 07. 31. – Megvan a Gyilkos Spermajom? Na és a Gyilkos Spermajom 2: A Banános Bandita? Az Agymenők kitalált, valójában nem létező trash filmjei ezek, melyekkel Penny próbálta beindítani a filmes karrierjét – inkább kevesebb, mint több sikerrel. A film annyira szar lett, hogy a geekek körében óriási kultusza lett, pedig semmi értékelhetőt nem találni benne. Az alábbi 9 őrülten gagyi, de pont ezért messzemenőkig szórakoztató horrorfilmet felvonultató listán pontosan ilyenekkel találkozhatsz, csak a Gyilkos Spermajommal ellentétben ezeket tényleg leforgatták, és tényleg be is mutatták.

A vérnyulak éjszakája

Képzeljük el azt a filmes meetinget, ahol felvázolnak egy olyan filmötletet, aminek cselekménye embereket terrorizáló óriási vérnyulak körül bonyolódik. Lehetetlennek tartom, hogy 1972-ben senki nem röhögött fel ezen hangosan, pedig ez még ma, a gyilkos nyulakat valósághűen megteremtő, repkedő mindenféle szuperembert meg szörnyeket képernyőre álmodó technológia korában is abszulúte nevetséges volna. Igaz, olyan „jó” mozi még lehetett volna belőle, mint amilyen a Sharknado, csakhogy ezt itt véresen komolyan gondolta valaki. A Retroshock elemzését melegen ajánlom, nasinak mellé pedig némi rántott nyulat javasolnék:

Dr. Z

A tőlünk nyugatabbra csak ZAAT-ként létező ’71-es horrorcsoda egyszerűen annyira szar, hogy azt lehetetlen nem élvezni. A történet egy olyan őrült tudósról szól (pedig ez a felütés már akkoriban is elcsépelt volt), aki egy humanoid macskahallá változtatja magát. Nem, nem olvastad félre, de ennél már csak a kinézete abszurdabb: az alacsony költségvetésből összehozott jelmezben a szerencsétlen szörny olyan suta, hogy nehezen lehet elhinni róla, hogy fizikailag képes lenne akár egy óvodást is eltüntetni, nemhogy egy teljesen kifejlett felnőtt emberi példányt.

Külön érdekesség, hogy a filmet Florida tényleg létező víz alatti barlangjaiban forgatták, amit most teljes egészében és ingyen meg lehet nézni a YouTube-on. Érdemes, mert ennél többet horrorfilmen nem igen fogsz nevetni.

A gyilkos cickányok

Egy őrült tudós (1959-ben járunk, szóval még belefér) kifejlesztette a tökéletes gyilkológépeket: a vérszomjas óriáscickányokat. Szerencse, hogy ezek a fura teremtések nem tudnak úszni, másként a rejtett szigetről megszökve habzó szájjal tuti belopakodnának a szomszéd kukájába mosómedvéset játszani, de csak egészen addig, míg redneckbácsi meg nem mutatja nekik a szeretett sörétesének tűzerejét.

A megnézéssel ne is bajlódj, Retroshock Kenny ezt a csodát is kiválóan összefoglalja neked – OTT A SZÖRNY KUTYAJELMEZBEN:

Birdemic: Shock and Terror

A Birdemic annyira, de annyira félelmetesen gagyi, hogy mára már legalább akkora kultusz övezi, mint Alfred Hitchcock 1963-as klasszikusa, a Madarak. A hasonlóság azonban itt nem állapodik meg, hiszen a Birdemicben is agresszív – savat köpködő – vérmadarak tartják állandó rettegésben a környéket, a céljuk pedig nem más, mint a madárapokalipszis elhozatala.

A filmet 2010-ben forgatták összesen 10.000 dollárból, és teljesen biztos vagyok benne, hogy poénnak indult az egész, amire az 90-es éveket idéző clipart effekteket látván nem is olyan nehéz rájönni. A legtöbben már akkor is jobb animációkat csináltunk volna Power Pointban, igaz, arról nem készített videót 9 évvel ezelőtt a fénykorát élő Dancsó Péter:

Troll 2

Ne dőlj be a címnek: a Troll 2-nek az ég világon semmi köze sincs a Troll című filmhez. Hogy miért lett akkor pont Troll 2, az nagy kérdés, valószínűleg azért, mert rommá akarták trollkodni az eredetit. Talán. Nem tudom, de az biztos, hogy jó nagy hulladék lett, méghozzá akkora, hogy egy saját dokumentumfilmet is kapott „Best Worst Movie”, azaz a Legjobb Legrosszabb Film címen.

Ez pedig nem a véletlen műve: a film annyira, de annyira rossz, hogy elképzelni, nemhogy leírni nem lehet. Az egész arról szól, hogy egy családot az erdőben egy falka gonosz VEGETÁRIÁNUS kobold üldöz azzal a feltett szándékkal, hogy növényekké változtassák őket. Nyilván élelmezési szándékokból. A színészek többségét körülbelül az utcáról csábították be, az pedig külön hab a trolltortán, hogy a többségük még angolul sem nagyon tudott. Egyszerűen fergeteges.

A legendás Cinemassacre is készített egy 2 perces szösszenetet, amiben a film összes, összeszámlálhatatlanul sok hibáját mutatja be:

Rejtélyek szigete

Az eredetileg The Wicker Man címen készült 2006-os pszichológiai horror valójában az azonos című – sokak szerint messze túlértékelt – 1973-as horror, az ‘A vesszőből font ember’ remake-je, amiben a nagyra tartott Christopher Lee is szerepelt. Nos, az új verzióban nekünk Nick Cage jutott, aki a színészi repertoárjának legmélyebb bugyraiba merült alá a parádésan rossz alakításával.

Bár a Rejtélyek Szigete egy véresen komoly horrornak indult, annyira borzalmas lett, hogy inkább már mint vígjáték kellene rá hivatkoznunk. Borzalmas dialógusokkal olyan klasszikus Nick Cage idézeteket köszönhetünk, mint a „csak a méheket neeeeee!”. Érdemes megnézni, bár jelenleg szégyenteljes mód egyetlen streaming szolgáltatón sem találni…

The Beast of Yucca Flats (A Yucca Flats szörnyetege)

Ha imádod az „annyira szar, hogy már jó” filmeket, akkor a legendásan rossz hírében álló rendező, Coleman Francis 1961-es félig némafilmje egy kötelező darab. A listán szereplő alkotáshoz hasonlóan ezt is komoly mozinak szánták, de az utónarrációval még az eredeti vágásnál is viccesebb lett a végeredmény.

A film semmiről nem szól. Mármint tényleg: a szinopszis is csak annyi, hogy egy szovjet tudós az USA-ba disszidál, ott átváltozik valami mittomén mivé, hogy random ijesztgessen. Na de a lény rosszabbul néz ki, mint egy átlagos sarki halloweeni jelmezkölcsönző turkálós részéből előrángatott kutyatépte maskara: a nézőnek egy sárral bekent arctól kellene megrémülnie.

Egyszerűen hihetetlen, hogy ez a film egyáltalán létezik, és mivel semmilyen forgalmazó nem tart már rá igényt, az egészet az elejétől a végéig ingyen meg lehet nézni a YouTube-on:

Hobgoblins

Te is bírtad a Szörnyecskéket? Mert a Hobgoblins annak tökéletes ZS-kategóriás „kínai” olcsóbábos másolata. Ennél többet nem is lehetne erről a rettenetről elmondani. Ha kíváncsi vagy rá, akkor a népszerű videómegosztón bele-bele tudsz tekergetni, de vigyázz, mert visszaröhögöd tőle a tegnapi reggelidet is:

És az utolsó: Gyilkos bohócok az űrből

AZ minden tekintetben egy félelmetes bohócszörny, akinek az összes verziójától összehugyozza magát a felnőtt ember is. NODE! Mi van a filmtörténelem másik ikonikus bohócretteneteivel, akik történetesen nem mitikus istenségek, hanem valahonnan a mélyűrből érkező idegen létformák?! Hát, róluk mindenki megfeledkezett.

Pedig ennél nyomorultabb, gagyibb, olcsóbb, de mindezek ellenére piszkosul élvezetes horrorfilmet aligha találunk. Az 1988-as kult-szarfilmnek szinte semmi koherens története, mondanivalója sincs, máig megmagyarázhatatlan varázsa azonban mindenkit a képernyő elé szegez. Talán mert egy percig sem veszi komolyan magát, talán mert a bohócok amennyire grotesztken gagyik, annyira félelmetesek. Én nem tudom, de ha egy élvezhető guilty pleasure horrort keresel, aligha találsz a Gyilkos bohócok az űrbőlnél jobbat.

Te még mivel tudnád bővíteni a listát? Láttad már a Chucky ivadéka című borzalmat?

Ha pedig jó horrorra vágysz:

Brutalitás a köbön! – 7 iszonyatosan beteg horrorfilm, amit kihívás végignézni

 

×