Mind egyetértünk abban, hogy a GTA VI nem jöhet elég gyorsan. Ráadásul lassan fog. Addig EZEKKEL üthetjük el az időt, mert nagyon hasonlóak.

Gábor János

2024.01.11. – Nem hogy nagyítóval, mikroszkóppal kell keresni a világ gamerei között azokat, akik nem hallottak a GTA VI-ról és/vagy nem várják annak érkezését. A legutóbbi, 2013-as rész, valamint az utána megjelent és azóta is egyre bővülő GTA Online miatt a Rockstar Games franchise-a megkerülhetetlen lett. Mivel emberek százmilliói várják a folytatást, nagyon kellenek olyan játékok, amelyek a GTA-hoz hasonló élményt nyújtanak és jól elüthetjük velük az időt. Íme egy válogatás a legjobb hasonló címekből (köszi a segítséget, gamingbolt!), amelyek még a GTA VI előtt érkezhetnek.

Like a Dragon: Infinite Wealth

A Like a Dragon szimpatikus esélytelenje, Ichiban Kasuga egyesül a Yakuza főhősével, Kazuma Kiryuval egy újabb, a trópusi Hawaii partjainál játszódó RPG-eposzban. A 45-50 órásnak ígérkező játékidővel a Yakuza-sorozat leghosszabb kampányának ígérkezik, amiben a sors keze összehozta a két legfontosabb karaktert, hogy egyesítsék erejüket. Visszatérnek a küldetések, a képességek és a furcsa forgatókönyvek, valamint a fordulóalapú harc. Mindjárt itt van: 2024. január 26-ra várjuk PlayStationre, Xboxra és PC-re.

InZOI

Hiperrealisztikus életszimulátor lesz, aminek az a célja, hogy lakói megfelelően táplálkozzanak, igyanak és boldogok legyenek. Vannak állások, amelyekre jelentkezhetsz, házimunkák, amelyeket el kell végezni vagy hangszerek, amelyeken játszhatsz, és még sok minden más. Az InZOI a karakter kiterjedt testreszabásával és a mélyreható építési móddal hosszan kellemes órákig tartó játékmenetet ígér. A platformokat, amelyekre érkezik egyelőre nem erősítették meg, de az eddigi információk alapján legalább az biztosnak tűnik, hogy jóval a GTA VI előtt, valamikor 2024 vége táján érkezik.

VIGILANCER 2099

Ebben a nyílt világú RPG-ben fejvadász-bérgyilkos lehetsz, akinek az a feladata, hogy felemelkedjen egy bűnözői birodalomban, és közben gennyesre keresse magát a fejpénzekből, amit fegyverekre és fejlesztésekre költ. A GTA-nál közelebb áll a Cyberpunk 2077-hez: neonfényes, esőáztatta, rózsaszín és lila árnyalatokkal átitatott városi utcák jellemzik a benne lévő világot, ami hihetetlenül jól néz ki. Reméljük, hogy a játékmenet, amely repülő járművekkel és többféle mozgási technikával – köztük egy szórakoztatónak tűnő parkour mechanikával – is kecsegtet, mert az nagyon passzolna a vizualitásához! Ez a játék már készül egy ideje, és mivel hivatalos megjelenési dátum egyelőre nincs, leginkább csak bízni lehet benne, hogy még a GTA VI előtt jön – alighanem csak PC-re.

Everywhere

A Rockstar öreg rókájának, Leslie Benziesnek az új stúdiója, a Build a Rocket Boy gyártja. Ez lehet az első nagy dobásuk, amit egy közösség által irányított, nyílt világú, extravagáns játéknak szánnak, ahol elszabadulhat a képzelet és a játékosok újszerű módon építhetnek, játszhatnak és léphetnek kapcsolatba egymással. A társaiddal együtt felfedezhetsz benne egy hatalmas biomot, egész hadseregeket győzhettek le és versenyezhettek futurisztikus járművekkel. Mindenhol. Az Everywhere zárt alfatesztje december 5-én kezdődött, reméljük, hogy idén nyílt tesztelés, vagy akár megjelenés is jöhet!

Nivalis

Újabb életszimulátor a listán, ami a való világ látványát ötvözi pixel art esztétikával. A Nivalisban vállalkozásokat fejleszthetsz, éttermeket menedzselhetsz, lakásokat vásárolhatsz, vagy akár pecázhatsz is (amihez hajót kell vezetned) – mindezt FPS nézetben, egy tényleg lenyűgöző, futurisztikus metropolisz rengetegében. A határ tényleg a csillagos ég. A Nivalis megjelenése a Steam szerint 2024-ben lesz, és eddig csak a PC platform biztos.

Mumbai Gullies

Emelkedj fel a felsőbb körökbe, India egyik legpezsgőbb városában, Mumbaiban, ahol egy harmadik személyű, nyitott világú kalandjátékban tombolhatod ki magad. Fektess be pénzt a tőzsdén, vásárolj, menj ebédelni, fedezd fel turistacsapdákat, miközben egy bűnbirodalom csúcsára érsz. Mumbai kivételes helyszínnek tűnik ehhez az izgalmas élményhez. A játék PC-re érkezik (a Steam alapján hamarosan), de pontos dátuma még nincs. Simán bízhatunk ugyanakkor abban, hogy még a GTA VI előtt játszhatjuk.

171

Az előbbit nevezhetjük indiai GTA-nak. Ha így van, akkor a 171 meg a brazil GTA. Nyílt világú akció-kaland, brazil helyszíneken, brazil emberek között. Itt minden cselekedetnek súlya van: az agresszióval felhívod magadra a figyelmet, a fegyverekkel pedig egyszerre szabadítod magadra a hatóság és az alvilág haragját. A 171 várhatóan egy élő, lélegző élmény lesz, sok-sok interakcióval. PlayStationre, Xboxra, Switchre és PC-re is várjuk, egyelőre alfatesztelés alatt áll.

Gangstar New York

2022-ben már meg kellett volna jelennie, ám számos okból késést szenvedett el. A nyílt alfateszt 2023 májusában ért véget, de megjelenési dátum még mindig nincs, ami nem túl jó jel. Ha végre megkapjuk, akkor egy közösségi sandbox élmény lesz, a közeljövő New Yorkjában, ahol az alvilág egyik fontos alvezérévé válhatsz. Szabadon járhatsz-kelhetsz majd a világában, sokféle mozgás mechanikával, köztük: futás, vezetés, mászás, parkour, grapple hooks, zipline és jetpack. A Gameloft gyártja, nagyon várjuk a megjelenési dátumot!

The Precinct

A játék erősen hajaz a régi GTA-kra, de egy nagy csavarral: ahelyett, hogy egy újragondolt amerikai városban lennél bűnöző, a fiktív Averno City rendőrségén kell minél magasabbra jutnod a ranglétrán. Sok generált bűncselekményt fog tartalmazni, a pitiáner szabálysértésektől az illegális utcai versenyeken és izgalmas autós üldözéseken át az embervadászatig vagy a bankrablásokig. A brit Fallen Tree Games fejleszti, és a tervek szerint 2024-ben megérkezik. PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X|S-re szánják.

Project Balod

Még egy történetvezérelt akció-kaland, ami egy indiai város utcáira vezet. A Project Balod félig nyitott világú, de erősen GTA-jellegű, lövöldözős akciókat ígér, miközben egy titokzatos történetet kell kibontanod a kaotikus városi környezetben. Az indiai gengszterjátékról ezen túl nem sokat tudni, mert a fejlesztő még nem jelentette be a premierdátumot és a platformokat.

Contraband

Kooperatív rablójáték a Just Cause és a Rage 2 fejlesztőjétől, az Avalanche Studios-tól. A Contraband az 1970-es évek fiktív világában, Bayanban játszódik, ami a csempészek paradicsoma. A csapatok a bázisukról indíthatnak rablásokat, és a jól kivitelezett tervekért értékes zsákmány a jutalom. A GTA-stílusú játék premierdátumát még nem erősítették meg, de a stúdió kalapemelésre méltó előélete alapján a legjobbakban bízunk!

Project Madras

A Project Madras Unreal Engine 5-ben készült, ezért az egyik legmutatósabb játék a listán. Chennai nyílt világú utcáin játszódik, ahol kikötőkben, műemlékek és sikátorok között barangolva kell érvényesülnöd. A játék a fejlesztés korai szakaszában van, szóval egyelőre nem tudni, mikor jön – őszintén szólva ez speciel nem is biztos, hogy debütál a GTA VI-ig.

Star Wars Outlaws

GTA a messzi-messzi galaxisban, ami hemzseg a gazemberektől és gazalienektől, szóval kész csoda, hogy eddig egyetlen stúdió sem próbálkozott olyan, kifejezetten törvényenkívülekre koncentráló játékkal, mint a Star Wars Outlaws. A Massive Entertainment nyílt világú kalandja a világűr söpredékének köreiben játszódik, ami kivételesen jó ötletnek tűnik, hiszen a peremvidék talán legnagyobb rablását játszhatjuk végig. A játék 2024-ben jelenik meg PlayStation 5-re, Xbox Series X|S-re és PC-re. Reméljük, nem rontják el!

Persze a GTA sorozat is kap update-eket, amíg várunk:

A GTA IV motorjával fenomenális ráncfelvarrást kap a Vice City

×