Egy rajongókból álló tehetséges modder csapat a legendás GTA: Vice City alapos megújításán dolgozik a GTA IV RAGE motorjával.

Bódi Dániel

2024.01.08. – Bár december óta szinte mindenki az egyre több rekordot megdöntő és felállító GTA VI-ra van rápörögve, néha azért érdemes lehet bele-belenézni a visszapillantó tükörbe, ugyanis egészen fantasztikus GTA-projektekre lehetünk figyelmesek. Igaz, sokat nem érdemes időzni egyiken sem, lévén a Rockstar és a Take Two valósággal sportot űz a rajongói modok, felújítások és újraalkotások jogi üldöztetéséből.

Ugyanakkor mindenki csak remélni tudja, hogy a definitívnek csúfolt újrakiadott klasszikus trilógia lebőgése talán jobb belátásra bírja a stúdió és a kiadó vezetőségét, ugyanis hatalmas kár volna a Revolution Team legújabb munkájáért. A hatalmas GTA-rajongókból álló tehetséges modder csapat jelenleg a Vice City definitív kiadásának alapos ráncfelvarrásán, vagy mondjuk inkább azt, hogy kijavításán dolgozik, méghozzá a GTA IV jelentősen módosított RAGE motorjának segítségével.

Bár a játékmotor már 2006-ban bemutatkozott, először igazán a 2008-as GTA IV-ben tettük le tőle a hajunkat, ami nem csak teljesen új, minden korábbinál élethűbb látványt, na meg fantasztikus (nem ritkán sokat is mémelt) fizikát hozott a Grand Theft Auto-szériába. A Rockstar azóta is ezzel a motorral dolgozik, amit természetesen az évek múlásával tovább fejlesztettek és tökéletesítettek, amit a későbbi remekművekben, nevezetesen a Red Dead Redemption 1-2-ben, a GTA V-ben, illetve a Max Payne 3-ban kamatoztattak.

A Revolution Team a RAGE GTA IV-es verziójáig ment vissza, valószínűleg, mert korban és kompatibilitásban is ez áll a legközelebb a Vice City-hez – aminek a definitív kiadása a megjelenítéshez Unreal Engine-t használ, de a mélyén továbbra is a 20 évvel ezelőtti RenderWare hajtja. Persze, a RAGE-et is különösen át kell szabni, hogy az jól illeszkedjen a legendás Vice City-hez,ami azt jelenti, hogy 2025-ig biztosan el fog húzódni a meló vele – már amennyiben a T2 és a Rockstar előtte jogi úton le nem lövi.

Ha valóban megvalósul a felújítás, akkor a Revolution Team ígérete szerint ugyan a történet, az átvezetők, a küldetések ugyanazok maradnak, de a játékra szinte rá sem fogunk ismerni. A cél legalábbis az, hogy a csúfondáros definitív kiadás után méltó módon modernizálják a kultklasszikust. Ezt bizonyítandó egy hangulatos előzetest is megosztottak a RAGE-dzsel felturbózott Vice City egy korai állapotából, aminek végén ugyan 2024-es dátum látható, de a leírásban pontosítottak 2025-re. Szóval az úgyszintén ’25-ben Vice City-be és a környező államba kalauzoló GTA VI előtt még új körítésben hangolódhatunk a bűn városának amúgy ismerős 1986-os neonfényes utcáin.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mi az a T-póz és miért állnak a játékokban mindig így a karakterek?

×