Úgy tűnik, hogy a csalók most azokat célozták meg, akik szeretnének olcsóbban GeForce RTX 4090 videokártyát venni. Egyszerűen hiányzik belőle a chip.

2024.01.10. – Persze nem ez az első eset a világtörténelemben, amikor valakit azzal vernek át, hogy megkap egy videokártyát, és valami hiányzik belőle. Friss hírek szerint azonban úgy tűnik, most az NVIDIA egyik legdrágább videokártyájával verik át az embereket. Több esetben is kaptak vásárlók a használtpiacon olyan GeForce RTX 4090-et, ami első ránézésre rendben van, belűlről azonban hiányzik valami.

Hamisított GeForce RTX 4090 videokártyákat árulnak.

Vigyázz!

A kínai HKEPC nevű lap szerint több esetben adott ki 600 ezer forintnak megfelelő összeget adott egy-egy vásároló a GeForce RTX 4090-ért, ami mint később kiderült, hamisítvány. A kártya kívülről nagyon jól nézett ki, a csaló hiteles fotókat mutatott róla, az RGB-fények működtek, látszólag minden rendben volt. Amikor a kártyát azonban megkapták, és az bekerült a gépbe, a ventilátorok nem működtek. Később, amikor a kártya burkolatát levették, akkor derült ki, hogy egyáltalán nincs benne chip. Igen, az AD102 GPU, ami a GeForce RTX 4090-et hajtja, eltűnt. Így ez a videokártya bizony sosem fog működni. Az eset Kínában történt, ahol a rendőrség a hír szerint nem foglalkozik az üggyel.

Előfordulhat azonban, hogy valamilyen módon hozzánk is eljuthatnak hasonló hamisítványok, vagy esetleg merít valaki az ötletből. Bármennyire is furcsa lehet, a használtpiac nagyon szeret meríteni a kínai lehetőségekből az olcsóbb eszközök reményében. Nagyon reméljük, hogy magyar vásárlók nem járnak így, nagyon legyetek résen.

Mi történik?

Ha esetleg nem hallottál róla, nemrég az USA kormánya megtiltotta, hogy Kínába olyan chipeket importáljanak, melyek segíthetik a kínai AI-fejlesztéseket. Ebbe beletartozik az RTX 4090 is, amit tehát tilos beszállítani az országba. Ennek eredménye az lett, hogy a kártyának iszonyatosan felment az ára. A megmaradt vagy becsempészett 4090-eket szétszedik, a GPU-kat pedig valószínűleg AI-farmokban használják fel. A megmaradt videokártya-burkolat pedig megy a gyanútlan vásárlóknak.

Ha egy mód van rá, amikor használt videokártyát veszel, mindig győződj meg arról, hogy valóban működik is, mielőtt egy rakás pénzt adsz érte. Reméljük, hogy a fenti jelenség nem ér el hozzánk!

Borítókép: TweakTown

Amúgy érkeznek az új videokártyák, amikben van chip:

Hivatalosan is bejelentették az új Nvidia kártyákat – Ezt tudják a SUPEREK

×