A SAG-AFTRA szakszervezetnek jóváhagyja a mesterséges intelligencia által készített hangok használatát a videojátékokban, aminek nem mindenki örül.

2024.01.10. – Úgy tűnik, hogy a jövőben igen komolyan fejlődni fog a videojáték-ipar, köszönhetően annak is, hogy egyre több mesterséges intelligenciát vesznek igénybe a fejlesztők. Bár hatalmas vita van arról, hogy a technológia mennyire veszi el az igazi grafikusok, művészek, színészek munkáját és megélhetését, abban sok fejlesztőcsapat egyetért, hogy egyes folyamatoknál hasznos lehet.

Tavaly, nem sokkal azután, hogy az amerikai írók és színészek sztrájkba kezdek az AI és a rossz bánásmód ellen, végül a videojátékok is előkerültek. A színész-szakszervezet, a SAG-AFTRA akkor azt szerette volna elérni, hogy a játékokban játszó, szinkronizáló színészek is egyenlő bánásmódban részesüljenek, és ne lehessen egyszeri felvétel után AI segítségével felhasználni a hangjukat. Úgy tűnik, ezzel kapcsolatban mostanra valami félrecsúszott, ugyanis a GameSpot szerint a SAG-AFTRA

„úttörő” megállapodást jelentett be a Replica Studios AI hangstúdióval.

Hogy mi?

„A vezető AI-hangstúdió és a világ legnagyobb előadóművész-szakszervezete közötti megállapodás lehetővé teszi a Replica számára, hogy a SAG-AFTRA tagjait egy tisztességes, etikus megállapodás keretében bevonja a hangjuk digitális másolatának biztonságos elkészítésébe és licencelésébe” – áll a SAG-AFTRA hivatalos közleményében.

Ez tehát azt jelenti, hogy a jövőben lehet módja annak, hogy valaki hangját AI segítségével lemásolják, átalakítsák, persze a megfelelő, szabályozott keretek között. A közlemény szerint a SAG-AFTRA ezt a megállapodást szinkronszínészek beleegyezésével hagyták jóvá. Ami mégis furcsa, hogy több hangszínész közölte a bejelentés után, hogy velük bizony nem konzulált senki, és olyat sem ismernek, akivel igen.

„Engem senki sem kérdezett meg erről. Senki sem kérdezte a véleményemet” – mondta Elias Toufexis, aki Adam Jensen hangja a Deus Ex-sorozatban. „Ahogy én látom, a kollégáimat sem kérdezte meg senki.” 

A Replica Studios, ami szintén megosztotta a hírt, lehetőséget teremtett arra, hogy bárki feltegye a kérdéseit a folyamatról. Ha minden igaz, a rendszer megfelelő keretet teremt a színészeknek arra, hogy a hangjuk jó kezekben legyen.

„Alig várjuk, hogy megmutathassuk, mi minden lehetséges itt a beleegyezés, a szerződések és a díjazás terén” – írta a cég a folyamatokról. „Arra is törekszünk, hogy a kreativitást és a narratív történetmesélést még magával ragadóbbá tegyük, hogy a szinkronszínészek, a játékstúdiók és a játékosok is profitálhassanak belőle.”

Valami félrement

A SAG-AFTRA az elmúlt évben komoly lépéseket tett, hogy a videojátékokban szereplő színészek is kedvezőbb feltételekhez juthassanak a munkájuk során. A cél az volt, hogy jobb legyen a fizetés, a munkahelyi biztonság, és ne lehessen ész nélkül mindent megtenni az AI segítségével. Tavaly szeptemberben még sztrájkot is engedélyeztek arra az esetre, ha nem sikerülne megfelelő megállapodást kötni. Sztrájk persze nem volt.

Úgy tűnik, hogy a most kötött megállapodás ennek teljesen ellentmond. Tavaly az AI volt a filmes és televíziós sztrájk egyik kulcskérdése, most pedig egyszerűen engedélyezték az egészet. A megállapodás nem tiltja be a mesterséges intelligenciát, de megköveteli a színészek kifejezett beleegyezését a digitális másolat felhasználásához, és előírja a stúdiók számára, hogy értesítsék a szakszervezetet, ha teljesen AI hangokat akarnak használni. A mesterséges intelligenciával készült szinkronhangok már megjelentek a nagyobb játékokban: a The Finals-t például pont ezért érte kritika.

Ezt láttad már?

Íme az összes játékból készülő film és sorozat, ami 2024-ben érkezik

×