Tech/Tudomány

Kábelmentes, tápcsatlakozó nélküli RTX 4090 érkezett – Ez nem ég le?

2024.01.10. – Az Nvidia az RTX 3090 Ti modelljén debütáltatta a 12VHPWR névre keresztelt csatlakozóját. Kifejezetten biztató jövőképet rajzolt fel akkor a gyártó, papíron az összes felmerült problémára megoldást nyújtott volna a csatlakozó. Akár 600 wattot is képes szállítani egyetlen egy kábel és csatlakozó segítségével, míg a régebbi, 8 pines PCIe tápkábelből ekkor már 3 darab kellett a csúcskártyákra. Az RTX 40 csúcskártyái, köztük az RTX 4080 és 4090 kártyák szintén ezzel a csatlakozóval érkeztek, ám az öröm nem tartott sokáig.

Egyre több felhasználó jelezte, hogy égést tapasztalt akár a kártyákon, akár a kábeleken, később pedig már a tápokkal sem stimmelt minden. Ennek orvoslására, az Nvidia 2023 nyarán szépen csendben elkészítette a csatlakozó új változatát, mely a 12V-2×6 elnevezést kapta. Ez egyébként küllemben gyakorlatilag tökéletesen azonos a 12VHPWR-el, éppen ezért nem is tűnt fel senkinek a váltás. Szerencsére a belső azért változik, sokkal szigorúbb előírásokat követelnek meg a második verziótól. Ezt követően az új kártyák már ezzel a csatlakozóval érkeznek, de a régebbi modellek friss gyártásai is ezt kapták meg. Továbbra sem elégedett teljes mértékben az iparág.

Az ASUS egy tápcsatlakozó nélküli Nvidia RTX 4090 csúcskártyával jelentkezett

Az ötlet korábban már felmerült a gyártó részéről és Kínában néhány modell fel is tűnt már, ám most már valódi formát is öntött. A PCIe és 12VHPWR tápcsatlakozók helyett egy különleges, extra csatlakozó kapott helyet a kártyán. Ezt a PCIe csatlakozó után találhatjuk meg, kialakításban is ahhoz hasonlít. Az ASUS nemes egyszerűséggel PCIe High-Power Connector néven illeti.

Ezt remekül hangzik, ám ahogy azt sejteni lehetett, megfelelő alaplapi támogatottsággal is rendelkezni kell ennek kiaknázásához. A fenti képen az alaplapi, High-Power Slot csatlakozót pillanthatjuk meg. Ahogy azt sejteni lehetett, az ASUS jelentkezik ilyen lapokkal, sőt, a többi céget is erre biztatják. Remek kérdés lehet azonban, hogy mennyire és milyen gyorsan tud elterjedni ez a csatlakozó, ha csak egy gyártó alkalmazza és ott is szükség van a VGA és az alaplap cseréjére is. Az ötlet azonban nem rossz, remélhetőleg a hosszú távú megbízhatóságon sem esik majd csorba.

Forrás: Videocardz

Arpi

Korábbi cikkek

Szivárgás: Készülhet a nextgen hordozható PlayStation konzol

2024.02.02. - Előre szeretném leszögezni, hogy a következő információk egy olyan szivárgásból származnak, melynek a…

38 perc telt el azóta...

Ingyen kipróbálhatod 2024 legígéretesebb magyar fejlesztésű játékát

Bódi Dániel 2024.02.02. - Alig több mint három évvel ezelőtt megtört a hosszú ideje vastagon…

54 perc telt el azóta...

Brad Pittel készül Quentin Tarantino utolsó filmje – ezt tudjuk eddig

Gábor János 2024.02.02. - A filmes hírek egyik atombombáját a Deadline dobta le, aztán az…

3 óra telt el azóta...

Nem működnek a dolgok Windows 10-en? Nem nálad van a hiba

2024.02.02. - Tudom, hogy még mindig nagyon sokan használnak Windows 10-et, de a Microsoft a…

4 óra telt el azóta...

Erotikus 18+ animehorror lesz az Epic Games következő ajándéka

Gábor János 2024.02.02. - Végre ismét két ajándékot vág hozzád az Epic Games Store. A…

4 óra telt el azóta...

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

16 óra telt el azóta...