A Discord már 2023 első felében meglépte az AV1 Codec támogatását. Úgy tűnik, hogy a Twitch-re is megérkezhet az újdonság.

2024.01.09. – Nem titok, hogy a legtöbb streamer nem véletlenül teszi le a voksát az Nvidia videokártyái mellett. Sokan nem tehetik meg, hogy két számítógépet használjanak a közvetítéshez. Ilyenkor jön képbe az Nvidia videokártyákon megtalálható NVENC funkció. Ennek segítségével minimális előforrás használata mellett lehet közvetíteni a streaming platformokra vagy épp videókat felvenni. A processzor gyakorlatilag teljesen tehermentesítve van, így a játékélményt nem igazán befolyásolja a streamelés, ellentétben a hardveres x246 kódolással. Az AMD is kísérletezik hasonló megoldásokkal, ám az Nvidia fejlesztése jóval kiforrottabb, hiszen már a GeForce 600 széria óta velünk van. Természetesen folyamatosan fejlődött, megújult az évek során.

Zongorázható a H.264 és AV1 közötti különbség

Zongorázható a H.264 és AV1 közötti különbség

Az RTX 40 egyik nagy újítása, hogy támogatja az AV1 Codecet. Az AV1 jobb minőséget nyújt, mint a mostanság elterjedt H.264/H.265 megoldások. A fenti képen is tökéletesen zongorázható a különbség, ebben az Nvidia régi H.264-es NVENC és az új AV1-es NVENC minőségét vetették össze. Mindkét esetben a Twitch-en megszokott 6 Mbps bitrátára lőtték be az adatfolyamot. Ég és föld a kettő, igaz? Adott bitrátán sokkal szebb képet kaphatunk a korábbi megoldásokhoz képest. A Discord már 2023 elején bejelentette a támogatást, ám az egyik legnagyobb streaming platform, a Twitch egészen 2024 elejéig hallgatott.

Összeállt a Twitch, az OBS és az Nvidia – Remek újítások érkeznek

Az Nvidia a január nyolcadikai CES eseményén nem csak a Super kártyákat leplezte le. A fenti videót is ekkor publikálták, melyet a Twitch platform és az OBS alkalmazás segítségével valósíthatnak majd meg a felhasználók. Két remek újításra érdemes várni az elkövetkezendő időszakban:

  • Egyrészt a Twitch végre valahára támogatni fogja az AV1 Codecet, mellyel a fentebb prezentált előnyöket élvezhetik majd az RTX 40 kártyák (és remélhetőleg a szintén AV1 támogatással felvértezett AMD és Intel kártyák) tulajdonosai.
OBS TWITCH NVIDIA

OBS TWITCH NVIDIA

  • A másik pedig a Multi-Encode Streaming lesz. A streamer gépe valójában nem egy videófolyamot küld majd a Twitch felé, hanem többet, különböző felbontásokban. Ennek köszönhetően a lassabb internettel rendelkező felhasználók is remek képet kaphatnak, miközben a gyors internettel rendelkezők akár 2K, 4K felbontást is élvezhetnek.

A fenti funkciót béta tesztelése már heteken belül elstartolhat, ám ekkor csak a kiválasztott tartalomgyártók próbálgathatják az újdonságokat. A béta időszak után természetesen minden felhasználó számára elérhetőek lesznek a fejlesztések.

Forrás: Videocardz / Nvidia

Ez a 3D gamer monitor nem kér szemüveget, mégis térben játszhatsz

×