Most, hogy sikerrel kikupálódott a Cyberpunk, illetve megjelent a remek Phantom Liberty, a CD Projekt Red fejlesztői egy remek hírt hoztak a rajongóknak.

Bódi Dániel

2024.01.09. – Három évbe tellett, de a Cyberpunk 2077 valóban azzá a különleges játékká vált, amilyennek 2020-ra ígérték a lengyel CD Projekt RED fejlesztői. Nagy kár, hogy eleve olyan állapotban és formában lett volna ildomos megjelennie, mint amilyet a 2.0-ás frissítéssel magára öltött, hiszen akkor – a botrányos múltja híján – mint az egyik legjobb játékként maradhatna fenn az emberek emlékezetében. Így viszont megörökölte a No Man’s Sky sorsát, ami tulajdonképpen hasonló utat járt be, mire kikupálódott – és hasonlóképp nem válhatott minden idők egyik legjobb játékává, miközben valójában az lett.

Túl későn jött a megváltás. Igaz, a CDPR állhatatossága mégiscsak sikerrel zárult: a Phantom Liberty kiegészítőből 2023 szeptembere óta eddig 5 millió talált játékosára, ami valószínűleg a jövőben az alapjáték eladásaira is jótékony hatással lehet, és bár több tartalom már egészen biztosan nem érkezik a Cyberpunkba, az asztali szerepjátékból videojátékos univerzummá evolválódott világban még bőven van mit mesélniük a fejlesztőknek.

Erről adott hírt most Pawel Sasko, a CP2077 egyik vezető fejlesztője, a CDPR egyik élfejlesztője, aki néhány lengyel kollégájával a minap érkezett az új bostoni stúdióba, ahol a vancouveri divízió munkatársaival egyesülve azonnal belevágtak a következő Cyberpunk munkálataiba. Ez pedig nem holmi feltételezés, vagy szivárogtatás, maga Sasko jelentette be az örömhírt, aki szerint az új formáció teljes erejével az új installációra fog koncentrálni.

A Cyberpunk 2077 – Orion (ideiglenes) fejlesztési cím alatt készülő folytatásról azonban szinte semmit sem tudni – lévén még csak most kezdődött a koncepcionális fázis, az viszont már tudvalevő, hogy a központban formát öltő új The Witcher fejezethez hasonlóan ez is az Epic Games játékmotorját, az Unreal Engine 5-öt fogja használni. A látványra tehát egészen biztosan nem lesz panasz, illetve, mivel a csapat egy kész keretprogramot kap a keze alá, ezúttal valószínűleg nem 8+3 évet kell majd rá várni. Természetesen egy esetleges megjelenés így is évekbe fog telni (hacsak nem lövik le idő előtt), vagyis nagy eséllyel csak a következő Xbox-PS generáción lehet szerencsénk az új Cyberpunkhoz.

De nem ez az egyetlen játék, amivel a CDPR készül. Jelenleg 5 új The Witcher világában játszódó programmal terveznek, köztük is egy egyeneságú folytatással, valamint a 2007-es első rész UE5-ös remake-jével. Ugyanakkor ezekre is több évet kell még várnunk, ha viszont ez az ára, hogy elkerüljük a Cyberpunk 2020-as fiaskóját, ám legyen.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mi az a T-póz és miért állnak a játékokban mindig így a karakterek?

×