Ha utálod, hogy a kattintásaid alapján szanaszét bombáz hirdetésekkel a nagy kékség, jó hírünk van: a Facebook lehetővé teszi a tiltást.

Gábor János

2024.01.08. – Ha mindig is utáltad, hogy mennyire pontosan ismeri az érdeklődésedet a közösségi média, hamarosan adhatsz neki egy pofont, ráadásul ezt maga a Meta teszi lehetővé, a Facebook alkalmazásban. Nyílt titok, hogy az applikáció szépen nyomon követi, hogy mit csinálsz a felületein, a legnagyobb mértékben arra támaszkodva osztja ki neked a célzott hirdetéseket, hogy milyen hírekre vagy linkekre koppintasz benne. Ha eddig sosem kerested, mutatjuk hol találod a böngészőbeállításokat:

Ezt látod, ha megnyitsz egy linket a Facebook-alkalmazásban. A kapott ablakon a jobb alsó sarokban lévő hárompontos menüre kell koppintani, ahol jelenleg egy olyan lehetőséget találsz, hogy „Ugrás a beállításokhoz”. Ennek neve a közeljövőben valószínűleg böngésző beállításokra módosul, vagy egyszerűen kibővül egy új ponttal, amiben megtilthatod a Facebook számára, hogy mentse-listázza az előzményeidet. A súgó szerint így tudod (hamarosan) be- és kikapcsolni a hivatkozáselőzményeket:

  1. Koppints bármilyen hivatkozásra a Facebook alkalmazásban a Facebook mobilböngésző megnyitásához.
  2. Koppints a jobb alsó sarokban található … ikonra, majd a Böngészőbeállítások lehetőségre.
  3. A hivatkozáselőzmények bekapcsolásához koppints a Hivatkozáselőzmények engedélyezése melletti „switch off” ikonra, majd az Engedélyezem lehetőségre.
  4. A hivatkozáselőzmények kikapcsolásához koppints a Hivatkozáselőzmények engedélyezése melletti „switch on” ikonra, majd a Nem engedélyezem lehetőségre.

Az oldal megjegyzi: ha kikapcsolod a hivatkozáselőzményeket, azonnal törlik a hivatkozáselőzményeidet, aminek persze közvetlen következménye az, hogy a későbbiekben nem tudod megtekinteni a korábban meglátogatott hivatkozásokat. Mivel azonban ezeket nem mentik el, nem is használhatják arra, hogy „javítsák a hirdetéseidet a Meta-technológiákon belül”. A Gizmodo a fokozatosan bevezetésre kerülő új funkcióról azt írja, a Facebook a 90 napig megőrzött hivatkozáselőzményeket takarítja el örökre. Ízlés kérdése, hogy ezt szeretnéd, vagy sem, de kétségtelen, hogy a funkció nagyon jól fog jönni azoknak, akik utálják, hogy nyitott könyvek a közösségi média alkalmazások számára.

A Facebook felületekre bejutó appokkal is akad baj, rendesen:

Kerüld ezt a Facebook játékot, mert szétlopja a profiladataidat!

×