Csoda történt, vagy remekmű ez az okostelefon? Az Alaska Airlines egyik utasa veszítette el, amikor 5000 méteren kiszakadt a repülő ajtaja.

Gábor János

2024.01.08. – Hacsak nem egy kő alatt élsz, bizonyára hallottál az utóbbi évek egyik legfurcsább, és biztosan legszerencsésebb légibalesetéről, amelyben egy Boeing 737 Max 9-es utasszállító repülőgép ajtaja közel 5000 méteres magasságban kirobbant a helyéről, életveszélybe sodorva 171 utast és a hatfős személyzetet. A múlt pénteki esemény annak ellenére is felborzolta a kedélyeket, hogy senki sem halt vagy sérült meg, hiszen ebből a Boeing típusból több mint 200 üzemel szerte a világon. Közülük 171, többségében az USÁ-ban üzemelő példányt földre is parancsolt az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság, amíg a vizsgálat ki nem deríti, hogy egyedi, vagy konstrukciós hibáról van-e szó. A portlandi reptér közelében történt „majdnem légikatasztrófáról” most új érdekesség derült ki:

csodával határos módon nem, hogy egyetlen utasnak, de még annak az iPhone-nak se lett semmi baja, ami kiesett a repülőből, még egyszer: 5000 méter magasból.

Hogy élte túl az iPhone?

Az Alaska Airlines járatának utasteréből tehát utast nem, viszont különböző tárgyakat kiszippantott a megváltozott légnyomás, köztük egy iPhone-nal, amit egy Seanathan Bates videojáték-tervező talált meg a portlandi Barnes úton, a fűben. Elsőre nem esett le neki, hogy különleges készülékhez van szerencséje, aztán rendesen kiakadt, amikor meglátta, hogy a mobil repülőgép üzemmódban van, a kijelzőjén egy megnyitott e-maillel, ami a balesetben érintett Alaska Airlines ASA1282-es járatának csomagfeladó bizonylatát tartalmazta.

Bates azonnal értesítette az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökséget (NTSB), amelynek munkatársait meg is várta a helyszínen (lsd. jobb alsó fotó). A posztban azt írja, amikor betelefonált, az NTSB-től Zoe közölte vele: ez már a második okostelefon, ami a balesetet szenvedett repülőről kerül elő. „De az ajtó még nincs meg” – fűzte hozzá nevetve (mert akkor még tényleg nem volt meg). A CNN nem sokkal Bates posztja után jelentette, hogy a kirobbant ajtóra egy portlandi tanár lelt rá, a háza kertjében. Ezt és a fentebb írt, csodával határos módon 5000 méteres zuhanást túlélő mobilokat is lefoglalta az NTSB, hogy felhasználja őket a nyomozáshoz.

Persze nem mindig megy minden flottul:

Ha ez igaz, nagy a baj: magától szállt tovább és elveszett egy vadászgép

×