Az Apple lerántotta a leplet az Apple Vision Pro félelmetes árcédulájáról, ami hiába egy remek eszköz, ez lehet az Achilles-sarka is.

Bódi Dániel

2024.01.08. – Soha egy szemernyi kétségünk sem volt arról, hogy az Apple saját VR-AR fejese nem lesz egy olcsó kütyü, de a cupertinói vállalat – ha nem is a legvadabbakat, de messze túllicitálta az elképzeléseket a végső árcédulájával, amiről pontos megjelenési dátummal együtt a minap rántotta le a leplet.

Eszerint az olyan hangzatos jelzőkkel ellátott, mint a „forradalmi” és a „mindent alapjaiban megváltoztató” VR-ra és AR-ra is képes fejes, az Apple Vision Pro 2024. február 2-án kerül az amerikai boltok polcaira, és akinek égeti a zsebét az a potom 3499 dollár ~ 1,2 millió forint, az már január 19-től leadhatja rá a rendelését. Az európai boltokba csak később kerülhet, egyelőre nem tudni, pontosan mikor. A szemüveges kollégák viszont pórul jártak: a Vision Pro ugyanis nem használható okuláréval, a látásjavító lencséket is külön az Apple-től kell majd hozzá megrendelni dioptriától függően páronként 99$ ~ 34.000 forintért, illetve 149$ ~ 51.000 forintért. Az alapcsomagba – a fejes mellé – egy

  • Solo Knit Bandet és Dual Loop Bandet,
  • Apple Vision Pro védőborítást,
  • törlőkendőt,
  • akkumulátort,
  • plusz párnácskákat,
  • USB-C kábelt és egy töltőegységet

is mellékelnek. Egy trükk azért mégiscsak van; az Apple korábban azt állította, hogy a Vision Pro 1 TB háttértárral lesz felszerelve, azonban az alapkiszerelésbe mindösszesen csak 256 GB került. Mindettől függetlenül a kütyü valóban a legmodernebb és legdurvább specifikációkkal bír, melyekről túltontúl sokan még nem tudunk, viszont a 4K-s felbontás, valamint a teljesítményért és a gördülékeny multitaskingért felelős M1 és az azzal párosított R1 chipek magukért beszélnek.

Bár magam is különösen drágának találom az Apple Vision Prót, a széleskörű funkcionalitása mindenképpen mellette szól. Az almás fejessel ugyanis tényleg mindent lehet; játszhatunk, filmezhetünk, zenét hallgathatunk, videóhívásokat intézhetünk, dolgozhatunk, képet-videót készíthetünk rajta és vele, szóval – ha teljesen nem is, de a legtöbb eszközt képes lehet leváltani. Igaz, hasonlókra a Meta Quest 3 is képes, amiért nem kérnek többet 500 dollárnál ~ 172.000 forintnál, és bár teljesítményben valószínűleg alulmúlja a Vision Prót, de közben hétszer olcsóbb is annál. Az Apple kütyüje tehát hiába egy remek svájci bicskája a modern, digitális térbe tolódott életnek, az ára a legesleggyengébb pontja.

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

40 elmebajos és hányadék gamer setup, amitől sírva rohansz ki a világból

×