Közel 30 évnyi szolgálat után a Microsoft szabályosan kivégzi az először a Windows 95-ben bemutatkozott WordPad szerkesztőt.

Bódi Dániel

2024.01.07. – A Microsoft egy újabb alapértelmezett – és kifejezetten hasznos – programját nyugdíjazza; közel 30 évnyi szolgálat után a WordPad írmagját is kitakarítják a Windowsból.

A gyászhír azért sem lehet meglepő, mert a Microsoft 2023. szeptemberében jelentette be, hogy a WordPad a későbbiekben már semmilyen funkcionális frissítést-bővítményt nem kap – ezért sem érkezett meg bele például a dedikált sötét mód, szemben a Jegyzettömbbel, valamint egy jövőbeli update-tel ki is fogják pucolni az operációs rendszerekből.

Bár jómagam nem különösebben használtam a WordPadet, a történelmi jelentősége előtt mindenképp meghajlok. A szerkesztő legelőször a Windows 95-ben kapott helyett az előre feltelepített, azaz alapértelmezett programok között, mint az MS Word szerényebb képességű variánsa (Word Lite?), vagy mint az 1983-ban megjelent Jegyzettömb több feladatra alkalmas nagyobb testvére.

A WordPad tehát 1995 óta állandó részét képezi a Windows-rendszereknek, a soron következő, 26020 verziószámú rendszerfrissítéssel azonban megkezdik a végleges kivezetését. Az újabb telepítésekben már nem fogjuk megtalálni a szövegszerkesztőt, hamarosan pedig az aktív rendszerekről is ki fogják pucolni. A WordPad ezt követően végérvényesen el fog tűnni, a Microsoft ugyanis még a külön, utólagos installálására sem ad lehetőséget – a búcsú tehát végleges.

De nem ez az egyetlen érdekesség, amit az új build hoz magával Windows 11-re;

  • a kevésbé ismert People-alkalmazást is megszünteti
  • tovább csiszolja az energiatakarékos módot (új ikont kapnak PC-sek)
  • javítja a csoportos funkciókat a Fájlkezelőben
  • szünet funkciót kap a nyomtatás
  • illetve egy csomó ismert hiba mellett jelentősen javítanak a játékok teljesítményén is

– minden mást pedig Microsoft hivatalos oldalán nyálazhatsz át.

Ezt is érdemes elolvasnod:

40 elmebajos és hányadék gamer setup, amitől sírva rohansz ki a világból

×