25 évvel ezelőtt még a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer valaha böngészőből is játszhatunk a Half Life 1-gyel, méghozzá ingyen.

Bódi Dániel

2022. 03. 10. – Manapság persze már senki sem csodálkozna rá a Half Life legelső részére, de amikor 1998. novemberében megjelent, akkor ez jelentette a grafikai csúcsot. Akkoriban nem láttunk még ennél jobb és szebb játékot, de történetvezetésében és forradalmi mechanikáiban is olyat mutatott, amivel örökre megváltoztatta, amit az FPS műfajáról addig tudtunk.

Mindemellett a dicséret az id Software koponyáinak is kijár, a legelső Half Life ugyanis még nem a Valve saját, hanem a John Carmack vezette csapat (amúgy jelentősen módosított) Quake-játékának motorjára épült. Az azóta eltelt 25 év során megjelent az elődje sikereit is jócskán túlszárnyaló Half Life 2, majd a hármas számot, illetve 13 évet kihagyva elkészült a VR-only Alyx, valamint a technológia bődületes fejlődése nyomán még a Quake-motor is alkalmassá vált a böngészőből való futtatásra. Legalábbis a 3. játékmotor közel eredetije, amit onnan tudunk, hogy 2010-ben az id egy olyan Quake 3 porttal rukkolt elő, amit Mozillából, Chrome-ból, Operából, vagy akár Internet Explorerből is játszhattunk, méghozzá online mások ellen.

A lelkes rajongó-fejlesztők pedig ezen megihletődve – na meg miért is ne alapon – a Half Life első részét is az internetböngészőkbe költöztette.

Bár a projekt nem mai – néhány évvel ezelőtt elkészültek vele, de mind a mai napig elérhető és azóta is kalapálják. Érdekesség, hogy a játékot egy azzal kompatibilis másik motorra, Xash3D-re ültették, amit így sikeresen képesek voltak WebAssemblyre portolni – ennek köszönhetően indítható böngészőből, és ugyan nem mindig működik tökéletesen, de működik és az elejétől a végéig végigköveti a legendás Gordon Freeman kalandját. Elméletileg Firefox alatt kevesebb problémával találkozunk, de papíron az összes netböngésző kompatibilis (én Brave-vel próbáltam).

A böngészős Hal Life-ot ERRŐL a linkről lehet ingyen játszani, ha pedig elkapott a nosztalgia, akkor érdemes szétnézni a PlayClassicGames oldalon, mert más klasszikus játékcsodákra is bukkanhatunk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×