A nézők már hosszú évek óta arra várnak, hogy a Fiúk végre kinyírják a szuperhősös műfaj legutáltabb gonoszát, Homelandert, de vajon van mód rá egyáltalán?

Bódi Dániel

2023. 07. 30. – A The Boys az egyik legjobb dolog, ami a szuperhősfilmek és sorozatok műfajában valaha is történt, legyen szó annak képregényes, vagy a mozgóképes változatáról. A szatíra egyszerre mutat fricskát a szórakoztatóipart több mint 15 éve domináló, de megújulni egyszerűen képtelen szuperhősös moziknak, illetve a jelen társadalmunknak és az azt leuraló, jellemzően tömegpszichózisba torkolló trendeknek.

Ennek a görbe tükörnek az egyik legerősebb szimbóluma Homelander, magyarul Hazafi, aki a The Boys világának kvázi Supermanje, de annak a lehető legsötétebb, egyben legreálisabb megfelelője. Homelander sebezhetetlen, látásával és hallásával senki sem képes elbújni előle, míg puszta erejével vagy hőlátásával azt tesz a földdel egyenlővé, amit nem szégyell. Általában pedig nem is nagyon szokta visszafogni magát, és határokat is csak akkor szab a kegyetlenkedéseinek, ha a világ előtt felvett megmentő szerepe függ tőle, mivel ő maga az emberek imádatától függ.

Mivel a világ, a Vough agymosásának köszönhetően nincsen tudatában, hogy az istenemberük valójában egy szadista narcisztikus szociopata, nagyon nehéz dolga van azoknak az átlagos „hősöknek”, Billy Butcher csapatának, akik halált megvető elánnal szállnak szembe nemcsak a tömeggyilkos szuperemberekkel, hanem egyszerre a nagyvállalati kultúrával is.

De van-e ellenszere Homelandernek? A képregényekben le tudták őt győzni?

Nos, a sorozatból egyértelműen kiderült, hogy amilyen erős Homelander teste, legalább, ha nem inkább olyan gyenge az elméje. A hősök hőse érzelmileg rendkívül instabil, és mivel pszichológushoz nem jár, sőt, meg van róla győződve, hogy minden tekintetben jobb mindenkinél és neki nincs semmiféle problémája, szépen lassan láthatjuk a elméje totális megbomlását.

Ez viszont egészen brutális pusztítást is jelenthet, hacsak nem öli meg magát előbb. Ez legalábbis egy egészen kézenfekvő megoldás lehet Homelander eltakarításának, amire a sorozatban láthattunk is erre utaló jeleket. Sőt, a képregényekben is hasonló történik vele – Star Wars-os hasonlattal élve – bizonyos szemszögből nézve.

Bizony, Homelander a képregények szerint különösen kegyetlen módon fog meghalni, voltaképp a saját keze által – bár nem úgy, ahogy gondolnánk. 

A The Boys 65. füzetében történt, hogy Homelander annyira labilissá vált, hogy megtámadta az Amerikai Egyesült Államok elnökét, akinek végül sikerült is letépnie a fejét. Butcher természetesen végig a nyomában volt, remélve, hogy sikerül megállítania, de csak a halott elnök koponyáját találta. Mindeközben Black Noir is feltűnik a színen, aki hosszas maszk mögött eltöltött idő után felfedi a valódi kilétét.

A fekete álruha alatt pedig mindenki megdöbbenésére Homelander közel tökéletes klónja rejtőzött, akit a Vought kifejezetten abból a célból hozott létre, hogy szükség esetén hatástalanítsa a magát istennek képzelő szupit. Homelander ezt látva teljesen elveszíti az összes még megmaradt pislákoló értelmét, és megtámadja Black Noirt, aki egy különösen kegyetlen összecsapásban sikeresen megöli a hetek vezetőjét.

Mivel Noir épp csak túléli a harcot, az ő pályafutásának végére Butcher tesz pontot, aki egy feszítővassal vájja ki a sebzett testéből a szívét, az agyát pedig egy pépes masszává gyurmázza. Elég beteg képsorok ezek, de a sorozatban aligha fogjuk viszont látni, legalábbis minimum egy duplafordulat kellene hozzá.

A sorozatban ugyanis mint megtudtuk, Black Noir tagja volt a Vought első hőscsapatának is, aminek vezetője a sokáig halottnak hitt Soldier Boy volt. Az egyik akciójuk során azonban Noirt láthatjuk, hogy az akkor még fiatal Stan Edgarnak panaszkodik a maszkjáról, és még ugyanebben a jelenetben az is kiderül, hogy Noir nem egy klón, de legalábbis semmiképp sem Homelanderé.

Hogy a sorozatban mi lesz a végzete Hazafinak, azt csak megtippelni tudjuk, véleményem szerint a fiának, Ryannak sok köze lesz majd hozzá, de akár még az is lehet, hogy Billy Butcher fogja szétcincálni egy-két ampulla V-vegyület belövése után.

Szerinted mi lesz Homelander végzete a sorozatban?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért a kínok kínja, kibírhatatlan esztelen fájdalom LEGO-kockára lépni

×