A téli időszakban sokan kapnak el valamilyen nyavalyát, ami hasonlít a COVID-19 fertőzésre, de ugyanígy lehet megfázás vagy akár akár influenza is.

A téli időszakban sokan kapnak el valamilyen nyavalyát, ami hasonlít a COVID-19 fertőzésre, de ugyanígy lehet megfázás vagy akár akár influenza is. Kétségtelen, hogy a felső légúti megbetegedések és a koronavírus-fertőzés hasonló tünetekkel járhatnak. Mindegyik esetben jelentkezhet köhögés, torokfájás, láz, orrfolyás, fejfájás és fáradtság.  De mégis honnan tudhatjuk, hogy melyikről van szó? Érdemes azonnal tesztet végeztetni, amikor hasonló tüneteket tapasztalunk?

Miben különböznek ezek a betegségek?

Mint említettük, az ilyen megbetegedések, legyen szó koronavírusról, megfázásról vagy akár az influenzáról, mutathatnak hasonló tüneteket. Tipikusan ilyen az orrfolyás vagy orrdugulás, a köhögés, valamint a levertség. A Covid és az influenza esetén azonban mindez magas lázzal és fájdalommal is társulhat. Ami pedig a koronavírust illeti: csak erre jellemző, köztudott és széles körben tapasztalt tünet az ízlelés és a szaglás szignifikáns gyengülése vagy teljes elvesztése.

Szintén más a betegségek lefolyása. A Covid tünetei általában a megfertőződést követő 2-14 napban jelentkeznek, míg a megfázás esetében ez mindössze 1-3 nap. A megfázás általában enyhe lefolyású, és néhány nap alatt elmúlik, míg a Covid-19 fertőzés akár hetekig is eltarthat, és szövődményeket is okozhat. Az influenza hosszabb ideig tarthat, mint egy megfázás, de hamarabb kiheverhetjük, mint a koronavírust.

Mikor és milyen Covid-tesztet végezzünk?

Ha ezek alapján még nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen betegséggel állunk szemben, és szeretnénk biztosra menni, akkor bármikor csinálhatunk vagy csináltathatunk Covid-tesztet.

Általános szabályként akkor érdemes tesztet csinálni, ha tudomásunkra jut, hogy közeli kapcsolatban voltunk egy koronavírusos személlyel. Ugyanez igaz akkor is, ha olyan területen jártunk, ahol magas a fertőzöttségi arány, illetve, ha rendszeresen találkozunk idősekkel, betegekkel vagy veszélyeztetett csoportba tartozókkal.

Szintén érdemes tesztelni nagyobb baráti vagy családi összejövetelek előtt is. Ez különösen akkor igaz, ha idősekkel, esetleg betegekkel találkozunk, akiknek gyengébb az immunrendszere, esetleg nem elég erősek a szerveik, hiszen a koronavírus igen komoly szövődményeket tud okozni. Ha nem szeretnénk senkit veszélybe sodorni, végeztessünk tesztet! A kérdés csak az, hogy milyet.

Milyen tesztet vegyünk?

Gyors, de nem annyira megbízható módszer az otthon elvégezhető Covid-teszt, amelynek két fő típusa az antigénteszt és az antitest gyorsteszt. Az antigénteszt azt mutatja meg, hogy jelenleg fertőzött-e a szervezet, míg az antitest-gyorsteszttel korábbi fertőzést lehet kimutatni. Mindkét teszt előnye, hogy recept nélkül kapható patikában, otthon is elvégezhető, és gyors eredményt ad. Az antigéntesztnél általában orr- vagy torokváladékból veszünk mintát, amit egy tesztpálcikával kell felvinni egy tesztkazettára. A kazettán megjelenő csíkok jelzik az eredményt, amit a használati utasítás alapján bárki le tud olvasni.

Ezzel szemben a „hivatalos” PCR-teszt a COVID-19-vírus RNS-ét mutatja ki az orr- és garatüregből vett minta alapján. A mintavételt szakképzett egészségügyi dolgozók végzik, és a mintát laborban elemezik, így az eredmény megbízható és igazolja a fertőzés vagy a gyógyultság állapotát. Ez a teszt a legpontosabb és a legérzékenyebb, de viszonylag drága és az eredményre akár 24-48 órát is várni kell, míg az otthoni teszteknél ez 15-30 perc alatt megvan. A PCR-teszt átlagára 16 000 forint körül mozog, míg az otthoni teszteké 2000-8000 forint között változik.

Ha a tünetek 5 nap után is változatlanok vagy súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz, és csináltassunk PCR-tesztet, hogy biztosan kizárjuk vagy igazoljuk a fertőzést, és elkezdjük a kezelést, ha szükséges.

Mit tehetünk azért, hogy ne döntsenek le a vírusok?

A téli időszakban az immunrendszerünk gyengébb lehet, mint máskor, ezért fontos, hogy szedjünk étrend-kiegészítőket, rendszeresen mozogjunk, ha lehet, akkor a szabadban, és pihenjünk eleget. Ha ezek kimaradnak az életünkből, akkor ideje kicsit felturbózni az immunrendszert. Mi kell hozzá? Az immunrendszer működéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő szerepe van a C-vitaminnak, a D-vitaminnak, a cinknek, és a szelénnek, ezért érdemes ezeket táplálékkiegészítők formájában is pótolni.

Ezeken kívül nélkülözhetetlenek az aminosavak is, amelyek a fehérjék építőelemei, és számos fontos funkciót látnak el a szervezetünkben, például segítenek az izomzat fenntartásában, az anyagcsere-folyamatokban, valamint az idegrendszer és az immunrendszer helyes működésében. Az aminosavak közül különösen fontosak az esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, ezért táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel kell azokat bevinni.

×