A kultikussá vált regény és film virtuális valósága igazi, bejárható, játszható virtuális valósággá válik: ilyen lesz az igazi Ready Player One.

Gábor János

2024.01.05. – A Ready Player One alapján tervezett metaverzum hamarosan életre kelhet a valóságban, vagyis a virtuális valóságban is. Az AI és metaverzum tartalmakkal foglalkozó Futureverse bejelentette a Readyverse Studios megalapítását, amelyet a regény szerzőjével, Ernest Cline-nal, illetve a Steven Spielberg rendezte film producerével, Dan Farah-val közösen hívott életre – írja a Variety. A Readyverse Studios első nagy jelentőségű jogi megállapodása a Warner Bros. Discovery céggel kötött együttműködés, ami kizárólagos jogot biztosít a Ready Player One franchise metaverzumban és web3 térben történő megjelenítéséhez. Ezenkívül a Readyverse Studios fenntartja az összes Cline által létrehozott jövőbeni szellemi tulajdon kizárólagos web3 jogait.

Mit tudni eddig a valósággá váló Ready Player One-ról?

A regény és a film metaverzumának pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a cég közölte, hogy 2024-ben már el is indul. „A Readyverse Studios arra törekszik, hogy a Cline regényében és a film-adaptációban ábrázolt nyitott metaverzum ígéreteit kézzelfogható valósággá alakítsa: egy többvilágos, több IP-s, nyitott metaverzum élményt, fogyasztók tömegei számára.” A Futureverse szerint „a Readyverse a nyitott metaverzum alapelveit fogja képviselni; ezek a bizonyítható digitális tulajdonjog, a közösség által ellenőrzött infrastruktúra, a decentralizáció, a biztonság és az interoperabilitás”.

Forrás: Warner Bros.

Cline a Ready Player One igazi VR-ba költözéséről azt mondta: „a jövő gyorsabban eljött, mint képzeltem. A Readyverse Studiosszal lehetőséget kapunk arra, hogy kihasználjuk a Futureverse által az elmúlt években kifejlesztett forradalmi technológiát, hogy életre keltsük a metaverzum lehető legjobb verzióját. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a csapattal

a legjobb elmék és a legnagyobb szívek állnak készen arra, hogy elvezessenek bennünket közös jövőnk következő fejezetébe, vagyis egy jövőbe, amire Wade Watts és James Halliday is büszke lenne.”

A 2018-as Ready Player One című film, amelyet Steven Spielberg rendezett, Tye Sheridan főszereplésével, nem robbantotta fel a mozikasszákat. Bár világszerte 608 millió dolláros bevételt hozott, a Box Office Mojo szerint 175 millióból gyártották, ami meglehetősen magas büdzsé – elég nagy ahhoz, hogy a marketingköltségeket is hozzászámolva inkább szolid sikernek hívjuk. Mégis, az utóélete kultikus kedvenccé tette, és tömegek álmodoznak róla, hogy olyan kalandokat éljenek át, mint Wade Watts, aki popkulturális óriások között harcolta végig a metaverzum kihívásait. Ha minden igaz, hamarosan belepillanthatunk a világába.

Akár ezzel (ha ki tudjuk majd fizetni):

Nemsokára kapható az Apple Vision Pro – így készülnek a boltok

×