Az AMD és az Intel processzoraival manapság nem nyúlhatunk félre. A teljesítmény mellett azonban az ár és a hatékonyság sem elhanyagolható.

Decemberben a belépő szintű masinákat érintettük, ám nem mehetünk el a királykategória mellett sem. Ahogy az alsóbb kategóriákban, úgy a felsőben is az AMD és az Intel egységei közül választhatunk. Gondolhatnánk, hogy egyszerű dolgunk van, ám ennél jóval bonyolultabb a történet. Az elmúlt években a két cég teljesen más úton közelítette meg a processzorok erejének kérdését, azaz a szimpla magszámok vagy órajelek alapján nem is igazán lehet győzelmet hirdetni.

AMD oldalról a jelenlegi gaming királynak a Ryzen 7 7800X3D-t tekinthetjük, Intel oldalról pedig az i9-14900K a legerősebb választás. Az i9 helyett sokak számára jobb alternatíva lehet az i7(-14700K), főleg, ha az ár-érték arányt nézzük. Az azonban vitathatatlan, hogy az i9 tudja kisajtolni magából a legtöbb FPS-t Intel oldalon. Az Intel a P+E magok ötvözésével érte el a célját, elképesztő mennyiségű fizikai mag és szál áll a rendszer rendelkezésre. Az AMD pedig a 3D V-Cache megoldását vetette be, mely az L3 Cache méretét bővítette ki sokszorosára.  Nézzük is, hogy mit tudnak játékok alatt ezek a processzorok.

Intel i9-14900K vs. AMD Ryzen 7 7800X3D játékok alatt

A TechSpot munkatársai 21 címben eresztették egymásnak a processzorokat. A célfelbontás 1080p volt, nem véletlenül. Egyrészt a statisztikák alapján a felhasználók jelentős része még mindig ezt használja, másrészt 2K vagy 4K felbontásokon a processzorok helyett inkább a videokártyák jelentik a limitáló tényezőt.

AMD INTEL ERŐ

Jól látható, hogy ezt a csatát 5%-kal az AMD processzora nyerte, ráadásul néhány címben kifejezetten nagy előnyre tett szert. A The Callisto Protocol vagy épp a Starfield esetében azonban a több mag/szál győzedelmeskedett. 1440p felbontáson tartotta a 4% előnyét az AMD, ám 4K-ban mindössze 1% volt a különbség a processzorok között. Ebből levonható tanulság, hogy ha csak a nyers erőt nézzük, akkor is jobb az AMD processzora az esetek nagy részében. Itt még azonban nincs vége a történetnek, más szempontból is érdemes lehet megvizsgálni a két processzort.

A fogyasztás

Kiderült tehát, hogy nagyon lesarkítva a 7800X3D és i9-14900K közötti teljesítmény azonos. Bizonyos címekben hatalmas FPS növekedést okozhat a 3D V-Cache, míg pár játékban a sok Intel szál győz majd. Átlagban pedig 4-5%-os különbségre érdemes készülni. A fogyasztás terén azonban brutális a különbség. 

AMD INTEL FOGYASZTÁS

Azonos vagy jobb FPS számok mellett az AMD rendszer 130 wattal kevesebbet fogyasztott. A felső kategóriában ez nem is feltétlenül a spórolás miatt tűnhet soknak, hanem a 130 wattnyi extra, elszállítandó hőmennyiséget tekintve. Az Intel i9 processzorát még egy 360-os AiO is alig tudja megfelelően lehűteni, miközben a 7800X3D-vel egy egyszerű léghűtő is elbír. Az extra 130 watt fogyasztás dönthet például arról is, hogy egy adott táp ventilátora már jár-e már vagy még passzívan teszi a dolgát. Ez pedig sokak komfortérzetét befolyásolhatja a kiszűrődő zajok miatt.

Konklúzió

Erőben tehát azonos kategóriát képviselnek a fenti processzorok, ám, ha csupán a játékokat nézzük, akkor a 7800X3D több szinten is porba döngöli az Intel szörnyét:

  • Hazánkban közel 100 ezer forintos különbség van a két processzor között, ennyivel olcsóbb az AMD 7800X3D. Ez az összeg bizony már egy jobb felszereltségű AM5 alaplap ára vagy extra 100 ezer forint például egy jobb, drágább videokártyához.
  • A gép fogyasztása és ennek köszönhetően a hőtermelése is sokkal barátibb az Intel alternatívához képest.
  • Bizonyos, például kompetitív játékok esetében 15-30% FPS előnyt is leolvashatunk, miközben az Intelt favorizáló címeknél maximum 5-7%-os veszteségre érdemes készülni. Az esetek jelentős részében pedig az AMD győzedelmeskedik.

Az Intel i9-14900K (vagy épp az i7-14700K) azonban jobb választás lehet azok számára, akik a játék mellett komoly számításokat igénylő alkalmazásokat használnak. A 3D V-Cache remek találmány, de videóvágás, renderelés vagy képszerkesztés esetén nem ad előnyt, míg az Intel sok magja és szála érezhetően gyorsabban végez bizonyos műveletekkel. Szó sem róla, a Ryzen 7 7800X3D az ÁTLAGOS felhasználó videóvágási, produktivitási szokásait kielégíti, ám azt a kategóriát bizony az Intel processzorok nyerik. 

Játékok esetében azonban a 7800X3D az egyértelmű király, árban, FPS-ben, fogyasztásban vagy épp hőtermelésben is. Tuninggal lehet segíteni az i9-14900K számain, ám ehhez gyakorlatilag több időt kell tölteni a BIOS-ban, mint a játékok menüjében. AMD oldalról a a Ryzen 9 7950X3D is remek alternatíva lehet(ne), ám a különleges felépítésének köszönhetően rengeteg játék esetében nem olyan hatékony, mint kellene, így házon belül a 7800X3D győzedelmeskedik pusztán játékokat tekintve.

Forrás: TechSpot

Európába is megérkezik az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA jár jól

×