Igazi kultfilmekké nőtték ki magukat az Alien mozik a ’70-es évek vége óta. S most már a gyerekek is kaphatnak egy kis ízelítőt Ripley kalandjaiból…

2024.01.03. – Amikor még én voltam gyerek, olyan remek gyerekkönyveket lehetett találni, mint a Mosó Masa mosodája, vagy a Gőgös Gúnár Gedeon. Ha viszont szüleink tanítani is szerettek volna nekünk valami újat, felcsapták az Ablak-zsiráfot és mehetett is a játszva tanulás. Egy ilyen illusztris csapatba csatlakozik hamarosan Ripley és az Alien.

Ahhoz, hogy a gyermekek olvasni tudjanak, elengedhetetlen megtanulni az ABC-t. Ehhez számtalan jópofa könyv készült már, ott van az előbb említett Ablak-zsiráf gyermek lexikon, vagy Móra Ferenc Zengő ABC-je, esetleg Donászy Magda Állatos ABC-je. Ezek, vagy az ezekhez hasonló ábécés könyvek a legjobb választások arra, hogy felkészítsük gyermekeinket az olvasásra. Fontos, hogy valami olyan körítéssel keressünk gyakorlókönyvet, ami a gyermekek számára is lebilincselő. Ha szeretik az állatokat, szinte biztos, hogy sokat fogják forgatni az Állatos ABC-t. De ha éppen a horrorfilmekért, a kicsorduló vérért és belsőségekért vannak oda a lurkók, ott lesz hamarosan az Alien ábécéskönyv.

Alien

Nem, még nincsen április elseje, így az előző mondatom teljesen igaz. A Penguin Random House úgy döntött, hogy a Csillagok Háborúja, vagy éppen a Marvel Univerzum után az Alien filmek világában is kiad egy ábécéskönyvet a Little Golden Book-sorozat keretein belül. Az „A is for Alien” című gyerekkönyv Ridley Scott 1979-es horror klasszikusán, A nyolcadik utas: a Halálon fog alapulni.

A könyv előrendelése már elkezdődött, s várhatóan az első kiadás 2024. július 9-én jelenik meg angolul. Arról még sajnos nem tudni, hogy magyarul megjelenik-e a hiánypótló kötet, de szomorúak lennénk, ha pont erről kellene lemaradniuk a magyar gyermekeknek. A Port.hu egyébként el is játszott a magyar nyelvű kiadás gondolatával, ők a következő betű-szó párokat várnák a könyvbe:

  • A, mint Alien
  • B mint Bőrhéjú tojás
  • G, mint Gusztustalan nyálka
  • H, mint Hibernáció
  • K, mint Kóma
  • L, mint Légzsilip
  • M, mint Mellkasüreg
  • S, mint Sav
  • X, mint Xenomorph

S míg valószínűleg nem fog úgy folyni a vér a kötetben, mint a filmekben, attól nem kell tartani, hogy ténylegesen gyermekeknek készül. Inkább az Alien franchise vicceskedő szerelmeseinek, akiknek akár még gyermekük is van otthon és néha szeretnek jókat nevetni. Persze ettől még lehet, hogy egy erősen cenzúrázott, akár gyerekek számára is hasznos kötet lesz a projekt eredménye…

Ezt olvastad már?

Hazánk világhírű rajzfilmekben #1 – a legjobb magyar utalások

×