Bizony, brit tudósok bebizonyították, hogy képesek székletből repülőgép-üzemanyagot készíteni. Az új vegyület teljesítménye ráadásul félelmetes.

2024.01.03. – Már a Vissza a jövőbe című filmsorozat második részében is eljátszottak az újrahasznosított üzemanyag gondolatával. Dr. Brown akkor banánhájakkal és egyéb szerves hulladékkal töltötte meg az időutazó DeLorean tartályát. Nos, a tudósok állandóan azt kutatják, hogy hogyan lehetne a valóságban is elérni ezt a szintet. S míg az elektromos járművek óta igazi áttörés még nem történt ezen a téren, most úgy tűnik, hogy furcsa üzemanyagforrásra bukkant pár brit tudós.

Megoldás a csatornákból

Egy brit startup repülőgép-üzemanyagot állított elő emberi székletből. Igen, jól olvastad – kakiból készítettek üzemanyagot. A Firefly Green Fuels célja az volt, hogy olcsó alapanyagból üzemanyagot állítson elő. S ha van valami, ami olcsó és bőséggel előfordul, az a széklet. A vállalat a Cranfield Egyetem szakértőivel együttműködve megerősítette, hogy az üzemanyag 90%-kal alacsonyabb szénlábnyommal rendelkezik, mint a hagyományos repülőgép-üzemanyag. Közben viszont kémiailag ugyanúgy működik, mint a fosszilis alapú kerozin. A bio-kerozint jelenleg a Német Repülési Központ DLR Égéstechnikai Intézetében, a Washingtoni Állami Egyetemmel közösen tesztelik.

székletből

Bár valószínűleg még messze vagyunk attól, hogy kakival hajtott repülőgépekkel utazzunk, a fosszilis-mentes üzemanyag létrehozásának lehetősége ígéretesnek hangzik. A vállalat kiemelte, minden ember évente annyi szennyvizet termel, hogy abból 4-5 liter biorepülő-üzemanyag is kijönne. Ha például egy utasszállító repülőgép el szeretne repülni Londonból New Yorkba, akkor évente 10 000 ember ürülékére lenne szükség mindkét irányba. Ez viszont rettenetesen sok anyag.

A BBC szerint az Egyesült Királyság teljes szennyvízellátása csak az ország teljes repülőgép-üzemanyag-szükségletének 5%-át fedezné. Persze ettől még bizakodók a kutatók, hiszen a projekt még gyerekcipőben jár. Már az is nagyszerű, hogy sikerült olyan anyagot létrehozni székletből, ami képes szinte teljesen helyettesíteni a kerozint. Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma 2 millió fontot adományozott a cégnek, hogy tovább folytassa kutatásait.

Ezt olvastad már?

Tovább döglődik a lemezes játékpiac – ideje búcsúzni a fizikai kiadásoktól?

×