Sokszor elég párat kattintanunk, hogy megoldódjanak azok a leggyakrabban jelenthező hibák, melyekkel több monitor használatakor találkozhatunk.

RP

2023.07.13. – Több monitor használata rengeteg előnnyel járhat. Manapság egyre több játékos és egyszerű PC felhasználó is kettő, három megjelenítőt hajt egy videokártyáról. A játék közbeni videónézés vagy böngészés is gondtalanul megoldható, de egyszerű használat vagy netán munka közben is jól jöhet a több hely.

Jelenleg három monitort használok, de az ismeretségi körömben is ritkán találkozom a klasszikus, egy monitoros felállással. Nem titok azonban, hogy a rengeteg előny mellett bizony néha extra problémák is megnehezítik a gondtalan használatot. Néhányba személyesen is beleszaladtam már, de a lehetőségek tárháza sajnos végtelen lehet a monitorok és videokártyák sokszínűségének köszönhetően.

Nézzük is a legtöbbször előforduló hibajelenségeket!

Nem ad képet a monitor? – Az alapvető okok

Legyen szó akár újonnan beszerzett, akár használt monitorról, mindig aggodalommal töltheti el az embert, ha nem ad képet a kijelző. Szerencsére az esetek nagy részében valamilyen aprócska probléma, figyelmetlenség okolható ezért. Természetesen a hardveres meghibásodást sem lehet mindig kizárni, de 95%-ban nem erről van szó. Nézzük is, hogy milyen mozzanatok érdemes elvégezni:

  • Kényszerítsd a monitor felismerésére a Windowst: Könnyen előfordulhat, hogy az operációs rendszer makacsolta meg magát. Ilyenkor az asztalon jobb klikket követően a Megjelenítési beállítások opciót kell kiválasztanunk. Itt a Detect/Identify (Azonosítás) gombot kell megnyomnunk.
  • Kapcsold ki majd be a kijelzőt : Néhány csatlakozó(típus) nem támogatja a hotswap üzemmódot. Azaz menet közben nem biztos, hogy átáll a frissen rácsatlakoztatott számítógépre, videokártyára. Ezen egy pillanat alatt segíthetünk a monitor ki és bekapcsolásával.
  • Ellenőrizd a kábeleket: Egy kilazult kábel elég ahhoz, hogy a híres „No Signal” üzenettel találkozzunk. Néha külső jelei sincsenek annak, hogy nem lenne megfelelő a csatlakozás. Érdemes duplán leellenőrízni ezt minden egyes esetben.
  • Jó az input? Ellenőrizd ezt is: A monitorokon manapság több bemenetet is találhatunk. A legnépszerűbb párosítás a HDMI és DisplayPort, ám VGA és DVI csatlakozókkal is találkozhatunk még, főleg régebbi típusok esetében. Könnyen előfordulhat, hogy a monitor a HDMI képét adná, miközben mi DisplayPorton csatlakoztattuk a videokártyához. Sok kijelző magától is átáll, ám néhány esetben ezt nekünk kell manuálisan megtenni a monitorunk gombjait és a menüjét használva.
  • Kábelcsere: Érdemes mindig a HDMI, DisplayPort összeköttetésre törekedni, akkor is, ha van DVI/VGA csatlakozó a monitoron. Az sem kizárható, hogy a kábel megtört vagy egyszerűen megadta magát, így ha az eddigi lépések nem segítettek, akkor érdemes lehet cserekábellel is tesztelni.
  • Másik videokártya port: Érdemes lehet több portot is kipróbálni a videokártyán. Népszerű felállás a 2 HDMI + 2 DisplayPort vagy 1 HDMI + DisplayPort kombináció. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy az egyik port megsérül vagy valamilyen oknál fogva meghibásodik.
  • Frissítsd a drivereidet:  A Windows támogatja a többmonitoros rendszereket, ám előfordulhat, hogy egy driver frissítés segít helyrerázódni. Érdemes az Nvidia, Intel vagy épp AMD hivatalos weboldalát felkeresni, majd letölteni a legfrissebb drivereket.
  • Átalakítás: DisplayPort és HDMI átalakítóknál érdemes odafigyelni, hogy általában a passzív kábelek csak a videokártya DP – monitor HDMI portja közötti átalakítást támogatják, másik irányban nem működnek. Ebben az esetben aktív átalakítóra van szükségünk, ahogy a HDMI-DVI/VGA átalakítások nagy részénél is.

Amire még érdemes lehet odafigyelni

Az elsődleges monitor

Ha több monitor használunk, akkor az egyiket mindenképp ki kell jelölnünk fő monitornak. A fenti képen jól látható, hogy a hármas monitor jelenleg a fő megjelenítő, de a „Make this my main display” / Legyen ez az elsődleges képernyő” opció bepipálásával azonnal a kettes számú kijelző lépne a helyére. Alapértelmezetten a fő képernyőn indulnak el a friss alkalmazások és a játékok.

A képfrissítés

Nem csak többmonitoros felállásnál, de egy monitornál is kritikus lehet, ha elfelejtjük belőni a monitort a maximális képfrissítésére. Ezt a kijelzők beállításainál az Advanced Display / Speciális kijelzőbeállítások rész alatt tehetjük meg. A jobb felső sarokban az állítandó monitort választhatjuk ki, míg a jobb alsó sarokban a megfelelő képfrissítési értéket, gyakoriságot kell kiválasztanunk.

Tálcázik a játék

Szintén klasszikus jelenség, hogy a monitorból kikattintva a játék letálcázik. Ez akkor történik meg, ha „Fullscreen vagy Fullscreen Exclusive” lehetőséget választottunk ki a játék beállításiban. Többmonitoros felállásnál érdemes Fullscreen Windowedet használunk, hiszen így gondtalanul kikattinthatunk akkor is, ha épp fut a játék. A friss címeknél nem jár szinte semmilyen hátránnyal ez a mód, így extra input lagra vagy kevesebb FPS-re sem kell felkészülnünk. Régebbi címek esetében előfordulhatnak azért anomáliák.

Borítókép: YouTube

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ha nem a Windows minden idők legnépszerűbb rendszere, akkor micsoda?

×