A tehetséges modderek a ray tracing segítségével nem kicsit szépítették meg a Rockstar-féle gyalázatosan rosszul sikerült felújított GTA-játékokat.

Bódi Dániel

2023. 06. 18. – Az NVIDIA még 2022-ben indította útjára az RTX Remix nevű futtatási környezetet, amely segítségével a modderek a ray tracinget hivatalos úton nem támogatott, illetve régebbi játékokba ültethessék a legmodernebb sugárkövetéses technológiát, annak összes látványnövelő funkciójával és előnyével (plusz hátrányával) együtt.

Ugyan a program használatát és kalibrálását segíti az NVIDIA beépített mesterséges intelligenciája is, a lelkes független fejlesztőknek azért elég sok dolguk van, ha tisztes és mutatós módon szeretnék a kiválasztott játékba implementálni a fény útját valószerűen imitáló technológiát. Erre jó példa a Remix egyik első alanya, a Need for Speed: Underground 2, ami bár valóban megszépült, de a sugárkövetéssel együtt egy csomó más hiba is felütötte a fejét.

Ha viszont megvan már a kellő tudás és tapasztalat, na meg rászánják az időt is, akkor egészen fantasztikus dolgok születhetnek – sőt, a kedvenc klasszikusaink is újfajta formában kaphatnak remastereket. Ez utóbbit egyrészt azért kell hangsúlyozni, mert az új módszerrel valóban nagyon látványos dolgokat lehet kihozni az ezeréves és grafikailag totálisan elavult címekből, másrészt pedig az RTX Remix-szel talán elkerülhetőek lehetnének az olyan tragédiák is, mint a GTA: The Trilogy – The Definitive Edition.

Mindezt remekül példázza a Remix fejlesztői közössége, ami most egyként vetette bele magát a Rockstar bábáskodása ellenére is félresikerült fércművének „ray taracingesítésébe”. Természetesen – ahogyan az RTX Underground 2-ben, úgy – a definitív GTA-k sugárkövetésében is akad néhány manuálisan javításra szoruló homokszem, ugyanakkor a hibái ellenére is sokkal jobban fest, mint amit a Groove Street Games végül kiadott a kezei közül.

Az árnyékok, a fényhatások egyszerűen káprázatosak, és mivel sok máson nem igazán változtattak, ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyit számíthat a ray tracing. Egyelőre két (és fél) GTA-t tuningoltak így fel: a Vice City-t, a San Andreast, illetve CJ modelljével a sugárkövetett Liberty City-t is meglátogathatjuk.

Vice City:

GTA 3:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ingyenes a GTA III, a Vice City és a San Andreas a Netflix-előfizetőknek

 

×