Ez a 10 kiváló játék beavat a mezőgazdaság alapjaiba, mert.semmi sem lehet olyan finom, mint a két kezed kemény munkájával megtermelt, háztáji termés.

Gábor János

2023.05.09. – Ez a 10 farmolós játék sokkal több mint parasztszimulátor, hiszen egészen változatos világokban és időkben, vagy éppen körülmények között múlik éppen a Te leleményességeden, hogy lesz-e betevő falat az asztalon. A farmolós játékok külön műfajt képviselnek – főleg az olyan úttörő, innovatív game-eknek köszönhetően, mint az alábbiak. A lista persze ismét szubjektív és nem tekinthető rangsornak.

1. Farming Simulator 2022

Nehéz lenne megmondani, hogy ez lesz-e a kedvenc Farming Simulatorod, mert összesen 13 van belőle. A 22-es mindenestre az eddigi legélethűbb a farmszimulátorok között, ráadásul többjátékos módban is gazdálkodhatsz benne.

Építsd ki kreatívan saját gazdaságodat, bővítsd termelési láncokkal a mezőgazdasági tevékenységedet, alakítsd ki az agrár birodalmadat! Akár barátokkal közösen is vezetheted a farmodat, és együtt élvezhetitek a platformokon átívelő multiplayer módot.

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, PC, macOS

2. Kynseed

Ez a játék a PC-s szegmensben foglal helyet, más platformokon nem érhető el, de nagyon megéri kipróbálni, hiszen rendkívül egyedi élmény. Érdekes művészeti stílussal rendelkezik, ami a többi retro stílusú játékhoz képest valami teljesen mást tesz le az asztalra.

A Kynseed egy sandbox életszimulátoros RPG, amit azok a Lionhead Studiosnál dolgozó fejlesztők készítettek, akiknek a Fable-sorozatot is köszönhetjük. Vedd át az irányítást a misztikus Kynseed felett, és gyarapítsd családi örökségedet generációkon át, miközben képességeidet és erőidet továbbadod gyermekeidnek.

Platform: PC

3. Harvest Moon: One World

Ez a játék nem kapott különösebben magas pontszámot a kritikusoktól és a közönségtől sem, mégis itt van, hiszen remek belépő darabja a sorozatnak. Leegyszerűsített mezőgazdasági szimulátor, kevésbé részletesen kidolgozott karakterekkel és történettel, de ettől még nagyon szórakoztató, ha szeretsz gyűjtögetni és saját farmot építeni.

Túrázz a tengerpartokon, a sivatagban és még egy vulkánon is – a régóta futó Harvest Moon-sorozat legújabb darabjában! Az aratás istennője eltűnt, és rajtad áll, hogy sikerül-e visszahozni. Útközben tehenekkel, birkákkal, tevékkel, sőt még rénszarvasokkal is találkozhatsz, úgyhogy vágj bele, mert ebben a játékban a világ szó szerint a te osztrigád!

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, PC

4. Animal Crossing: New Horizons

Eredetileg nem volt a legjobb farmszimulátor (leszámítva talán a virágtermesztést), de folyamatosan fejlődik és a 2.0-s frissítésben már termeszthetsz sárgarépát, burgonyát, cukornádat, paradicsomot, búzát is. Bár az olyan dolgok, mint a gyümölcsfák és a sütőtökök már eddig is elérhetőek voltak, most mindenféle új lehetőség áll rendelkezésedre.

Menekülj egy lakatlan szigetre, és teremtsd meg a saját paradicsomodat, miközben felfedezed, létrehozod és testreszabod az Animal Crossing: New Horizons játék világát! Szigeten kialakított menedékhelyed rengeteg természeti erőforrással rendelkezik, amelyekből a szerszámoktól a kényelmi eszközökig mindent elkészíthetsz.

Platform: Nintendo Switch

5. Grow: Song of the Evertree

A listán szereplő farmszimulátorok közül ez a legstrukturálatlanabb: nincs benne sok takaros, terményekkel teli sor, inkább egy rakat mezőgazdasági képesség, amivel segítheted új, speciálisan kialakított világok nagyobb léptékű gazdálkodását.

Idővel az Alaria világai elhalványultak. Az Örökfa – ahol számtalan világ lakott számtalan ágán – ma már nem több, mint egy facsemete, pompája már rég kitörlődött az emlékezetből. Senki sem tudja, hogyan lehetne újra megnöveszteni. Kivéve – talán – téged. Te vagy az utolsó Örökszívű Alkimista, így a te ősi feladatod és kiváltságod, hogy gondozd az Örökfát.

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, PC

6. Farm Together

Ez minden farmszimulátorok legjobb, pihentető változata. Nincs rohanás, nincs pánik, csak végzed a dolgod. A terményeid nem pusztulnak el, ha egy nap véletlenül kimarad a gondozásból, és lehetőséged van arra is, hogy a saját stílusod szerint alakítsd a farmodat.

Ez egy remek mezőgazdasági szimulátor, amivel a gyerekeket is le lehet kötni, hiszen inkább alkotásról szól, mint agrár ujjgyakorlatról. Kezdd a nulláról, egy kis parcellával, és fejezd be egy hatalmas farmmal, amely messzebbre nyúlik, mint a horizont! Bővíts, termessz növényeket, ültess fákat, gondoskodj az állatokról, és még sok minden másról!

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, PC, Linux, macOS, klasszikus Mac OS

7. Minecraft

Egyértelműen a legsokoldalúbb játék a listán, főleg ami a platformok számát illeti (inkább azt kell keresni, hogy mire NEM jelent meg). Ugyanakkor nem mindenki nevezné a Minecraftot mezőgazdasági szimulátornak, pedig, halló: a kezdők gödröket áshatnak, anyagokat gyűjthetnek, és kedvükre építgethetnek. Gyűjts magokat, termessz terményeket, és legyél sikeres!

A Minecraft egy olyan játék, ami a blokkok elhelyezéséről és a kalandozásról szól. Építs bármit, amit csak el tudsz képzelni – korlátlan erőforrásokkal a Kreatív módban, vagy indulj expedíciókra, utazz át titokzatos vidékeken és saját végtelen világod mélyén – a Túlélő módban!

Platform: Nintendo Switch, Nintendo 3DS, Wii U, Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PC, iPadOS, iOS, Android, Windows Phone, Linux, Apple TV, Fire OS, macOS, Classic Mac OS, Java

8. Ranch Sim

A nagyszüleid örökségét veszed át… megint. Talán ez a legrealisztikusabb játék a farmszimulátorok között, benne a lehetőséggel, hogy meglásd a műfaj kevésbé cuki oldalát. Itt az állatállományt kell menedzselni, de akár vadászni is elmehetsz, hogy a lehető legjobb farmot építsd fel.

Egykor nagyapád büszkesége volt, de a családi farmon nehéz idők járnak, és csak rajtad múlik, hogy pozitív irányba fordítsd a dolgokat. A távoli, erdős völgyben fekvő, leromlott állapotú tanya minden képességedet próbára teszi, miközben megpróbálod a környék legvirágzóbb farmjává változtatni – akár egyedül, akár négyfős kooperatív multiplayer módban.

Platform: PC

9. My Time at Sandrock

A Pathea Games felfigyelt a My Time at Portia játékaira, amikor megalkotta a My Time at Sandrock farmszimulátoros részét. Eltűntek például az ültetőládák, hogy az egész egy hagyományosabb gazdálkodási élményt hozzon. Használd az új ültetési képességeidet, hogy segíts visszahozni a zöldet a sivatagba!

Akárcsak a My Time at Portia, a My Time at Sandrock is egy remek, poszt-apokaliptikus világban játszódik, 300 évvel azután, hogy egy katasztrófa elpusztította a legtöbb modern technológiát. Miután elfogadsz egy állásajánlatot, hogy Sandrock legújabb építője légy, megérkezel a vad és zord városállamba, ahol rajtad és megbízható szerszámaidon múlik, hogy helyreállítsd a közösség régi fényét.

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5, PC

10. Stardew Valley

A 2016 februári megjelenése után a Stardew Valley-t szinte minden elképzelhető platformra portolták. Ennyi sokoldalúság mellett nem csoda, hogy miért szerzett ilyen hatalmas rajongótábort, ráadásul többjátékos funkcióval is bír! Átveheted a nagyapád farmját, sőt, bányákat fedezhetsz fel, miközben barátságok és szerelmek szövődnek.

A Stardew Valley-ben megöröklöd nagyapád régi farmját, kézbe kapod a szerszámait és csupán néhány érmével a zsebedben nekivágsz, hogy új életet kezdj. Meg tudod tanulni, hogyan élj a földből, és tedd virágzó otthonná a gazzal benőtt földeket.

Platform: Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation Vita, PlayStation 4, PlayStation 5, PC, macOS, iOS, Android, Linux

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ 11 legjobb játéksorozata, aminek még SOSEM volt rossz része

×