Egészen elképesztő optikai illúzió miatt az emberek többsége kéknek látja a képet szereplő nő szemét, pedig közel sem az.

 

 

Bódi Dániel

2023. 05. 15. – Nem véletlen, hogy az emberek túlnyomó többsége kéknek látja a képen szereplő hölgy szemét. Sőt, ha kicsit közelebb hajolunk a képernyőhöz is annak látjuk, ezért némileg megdöbbentő lehet a tény, hogy valójában nem kék színű. Sőt, igazából nincs is különösebb színe.

A trükköt Dean Jackson illuzionista osztotta meg TikTokon, aki elmagyarázza, pontosan hogyan veri át a vörös szín az emberi agyat. Az eredeti kép ugyanis fekete-fehér együtteséből, azaz szürkéből áll, és erre húzták rá a vörös szűrőt. A szemet azonban kihagyták a vörösítésből, azok tehát továbbra is, azaz a fenti képen is szürkék maradtak.

Bizony, jól olvasod, a lány szemei valójában szürkék, és nem kékek. Legalábbis a képen.

De miért látjuk akkor teljesen más színűnek?

Nos, Dean magyarázójából kiderül, hogy az optikai illúzió okát a szem fotoreceptoraiban, illetve az agyban kell keressük. A fotoreceptorok valójában fényérzéken idegsejtek, melyeknek két fajtája van: a pálcika – ami a sötét, vagy a kevés fény melletti látást segíti, de a színlátásban semmi szerepe nincs, illetve van a másik, a csap, amelynek köszönhetően vagyunk képesek megkülönböztetni egymástól az eltérő színeket.

A csapból aztán akad még háromféle, melyek kvázi szűrőként funkcionálnak, és mindegyik egy adott színtartományra a legérzékenyebb, legyen az vörös, zöld vagy kék. A vörös szűrő csak a vörös fényt engedi át, mást nem, így minden más színnek szürkének vagy feketének kell látszania, beleértve a zöldet és a kéket is.

Ezért, amikor a képre a szemek kivételével ráengedik a vörös szűrőt, akkor az agyunk érzékeli a szürke pigmentet, de azt hiszi, hogy a vörös csapdába ejtette a kék fényt. Hogy ezt a feltételezett „hibát” korrigálja, az agy behelyezi a kék színt oda, ahová a pigmentek alapján úgy érzi lennie kellene.

A trükk akkor válik egyértelművé, ha a vörös szűrő mellé behúzunk egy szürke színt, majd azt a szem mellé helyezzük:

A szakember ezt a videójában mozgás közben is érzékelteti, ugyanakkor mindenképp érdemes bekövetni őt, hiszen mindig készül valamilyen hasonló érdekes optikai illúzióval, és persze annak magyarázatával:

@beatonthebeeb Are her eyes blue? ##opticalillusion##opticalillusions##mindgame##mindgames ##colours##complementarycolors ♬ original sound – Dean Jackson

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

A karrierjéről és az álomjátékáról is mesélt Franciska, a Criterion új MAGYAR fejlesztője

×