A PC komponensek több szinten is átalakultak az elmúlt időszakban, ám van, ami nem változik. Az alaplap, processzor, RAM hármasát nem lehet kihagyni.

2023.12.29. – Az elmúlt évtizedekben elképesztő módon fejlődtek a számítógépes komponensek. Az alapvető felépítés azonban nem igazán. A számítógép gerincét az alaplap-RAM-processzor hármasa adja. Természetesen manapság grafikus gyorsító nélkül már nem igazán használhatóak az operációs rendszerek, ahogy bizony megfelelő háttértárakra is szükség van. A komponensek ereje brutális módon gyorsult az idők során, 2023-ra már a 4K felbontás sem okozhat problémát. A processzorokról nem is beszélve. Átlagfelhasználói szinten is találkozhatunk 16 magos, 32 szálas szörnyekkel, de az irodai gépek sem adják már alább 8 szálnál.

Vannak olyan csatlakozók, melyek az idők folyamán eltűnnek. Ide sorolhatjuk az AGP-t, melyet a jóval több felhasználási módra bevethető PCIe vett át. Aztán persze szépen lassan a SATA is kikophat majd az M.2 csatlakozásnak köszönhetően. Szintén hasonló sors várhat a régi, PCIe tábkábelekre, ha végre sikerült kijavítani a 12VHPWR összes alapvető hibáját. Úgy tűnik azonban, hogy egy másik, ikonikus csatlakozónak is búcsút mondana több gyártó is.

Ennyi volt a 24 pines ATX csatlakozó az alaplapokon?

Az biztos, hogy méretéből adódóan ez a csatlakozó vonja magára először a figyelmünket. Nem is véletlenül, az ATX vagy P1 csatlakozó az alaplapunkat látja el árammal. Az alaplap valamelyik szélén, általában a jobb oldalon találjuk meg a 20 vagy 24 pines párját. A 24 (20+4) pines kábelt nyugodtan használhatjuk régebbi, 20 pines alaplapokkal is, hiszen visszafelé kompatibilis az esetek jelentős részében. Minden alaplapon található eszköz a segítségével kap áramot, legyen szó a RAM-okról, háttértárakról vagy a külső csatlakozó nélküli PCIe eszközökről.

ATX12VHO - Az új MSI alaplapok csatlakozói

ATX12VHO – Az új MSI alaplapok csatlakozója

Az MSI azonban szakított a fenti hagyománnyal. Két „12VO” elnevezésű AMD-s alaplapot is bemutattak. Ezeken a fenti, 24 pines csatlakozó helyett mindössze egy 10 pines ATX12VO csatlakozó kapott helyet. Az új szabvány nem csak energiatakarékosabb, de jóval kevesebb helyet is kér magának. Ennek köszönhetően gyakorlatilag két előnnyel is lehet majd számolni. A nevéből adódóan a 12 voltos tápellátásért felelős, amennyiben 5V és 3.3V feszültségre is szükség van, akkor az opcionális csatlakozókat kell bevetni. Egyre kevesebb azonban az ilyen eszköz. Egyelőre a támogatott tápokból nem sok áll a rendelkezésre, de az FSP már néhány napja bejelentette, hogy készül az ATX12VO támogatására. Úgy tűnik, hogy jövőre ez lehet az új irány, szépen lassan búcsúzhatunk a 24 pintől.

Forrás: Videocardz

Íme 6 zseniális játék, amiből tökéletes SOROZAT lenne

×