A FIFA játékok már a 90-es évek óta lekötnek bennünket. Ráadásul volt idő, amikor nem a fizetős pakkokon volt a hangsúly.

2023.12.29. – A FIFA (immáron EA Sports FC) közösség állandóan szidja az EA Sportsnál dolgozó fejlesztőket. Leginkább azért, mert instabilnak tartják a játékot. S míg ez bizonyos értelemben igaz, ahhoz, hogy a játék úgy nézzen ki, ahogy, temérdek munkát bele kellett ölni a fejlesztésbe. Mivel maga a játékrendszer komplex és több millió apróságra kell figyelnie a programnak ahhoz, hogy a valós focira hasonlítson a játék, annyira azért nem ördögtől való, hogy becsúsznak a hibák. Minél pontosabb játékmenetet szeretnénk viszont látni, annál nagyobb problémák fognak felbukkanni. „Régen minden jobb volt” – szokták mondani azok, akik már a 90′-es években is játszottak játékokkal. Az biztos, hogy a játékmenetet tekintve kevesebb problémába lehetett beleszaladni, hiszen maga a játékrendszer is olyan egyszerű volt, mint egy faék.

Jópofa extrák

fifa

Abban viszont megegyezhetünk, hogy talán régebben több energiát raktak abba a fejlesztők, hogy lenyűgözzék a játékosokat. A 2000-es évek elején nem volt lehetőség arra, hogy állandóan frissülő játékot dobjanak piacra. Egy CD-re fel kellett férnie a teljes programnak, hiszen akkoriban még nem volt minden háztartásban internet. Extrának tehát maradtak azok a bónusz tartalmak, amiket bele lehetett helyezni a játék tokjába.

Ott van példának okáért a FIFA 2001, aminek a CD-je fű illatú volt. Nem, most nem csak úgy a hasamra csaptam, az EA tényleg úgy gyártotta le a játék lemezeit, hogy fű illatot árasszanak. Egy vékony filmréteget helyeztek el a lemezen, ami fű illatot árasztott, ha megdörzsölték a felhasználók. Még rá is volt nyomtatva a CD-re az infó, hogy nyugodtan dörzsölgesse, aki szeretné érezni a friss gyep illatát.

 

Sajnos ma már hasonló jópofaságra nem nagyon számíthatunk. Olyannyira nem, hogy hamarosan akár teljesen el is tűnhetnek majd a piacról a fizikális játékverziók. A PlayStation 5 legújabb „Slim” verziójának például már digitális az alapmodellje. A lemezolvasót külön kell hozzá megvásárolni, ha szeretnénk lemezeket lejátszani. S míg a nosztalgia erős, a fenntarthatóság szempontjából nem feltétlenül rossz ez az új irány.

Ezt olvastad már?

Iszonyatosan félelmetes horrorjátékokat képzelt el az AI

×