Újraforgatják minden idők lebotrányosabb, leggusztustalanabb filmjét, a Halál 1000 arca című mondo-horrort, méghozzá nem is akárkikkel.

Bódi Dániel

2023. 03. 22. – Már a középiskolás éveimben (2000-es évek közepe) is legendák övezték a Halál 1000 arca című mondo-horrorfilmet, amely különböző brutális, sokkoló és kifejezetten gusztustalan haláleseteket mutatott be a nézőnek. John Alan Schwartz rendező 1978-as filmjéről az a szóbeszéd terjedt, hogy valóban megtörtént eseteket is tartalmazott, így a néző sosem tudhatta, hogy amit lát az valóság, vagy megrendezett.

A Halál 1000 arcában dokumentarista, kendőzetlen analitikus mód mutattak be kivégzéseket, véres baleseteket, gyilkosságokat és öngyilkosságokat, tragikus merényleteket, illetve válogatott bestialitásokat, így talán nem meglepő, hogy a filmet végül közel 50 országban betiltották. A kultikus mivoltát ez csak tovább táplálta, így az emberek kéz alól, másolt VHS formájában juthattak csak hozzá.

Bár a film valójában sokkal több megrendezett jelenetet tartalmazott, mint amit a rendező akkoriban bevallott, így is a felkavaró képsorok közel fele megtörtét esetekről készülhetett. Ezeket különböző híradósoktól, helyszíni tudósítóktól, helyszínelőktől és orvosszakértőktől szerezték be, ami szintén hatalmas közfelháborodást váltott ki – érthető módon főleg az érintett hozzátartozók körében.

Mindezek fényében meglepő, de a Halál 1000 arca később folytatásokat is kapott, melyek egyáltalán nem vettek vissza a morbid és megbotránkoztató jelenetekből – bár az első rész legendájához már egyik sem érhetett fel. 2021-ben a film jogait váratlanul a Legendary Pictures vásárolta fel, amely már akkor bejelentette, hogy modern formában újraforgatja a botrányhorrort. Most pedig már azt is tudni, hogy kik mutatják be a gusztustalan haláleseteket.

A The Hollywood Reporter szerint a Legendary két ismert sorozat színészét választotta: az Eufóriából ismertős Barbie Ferreirát, illetve a Stranger Things Billy-jeként ismertté vált Dacre Montgomery-t. Ők alakítják majd a narrátort és a szemléltetőt – hasonló felállásban, mint ahogyan a ’78-as eredetiben is volt. A változás annyi lesz, hogy ezúttal nem egy patológus mutat rá az élet borzalmaira, hanem egy olyan közösségi oldal moderátora (ő lesz Ferreira), akinek az ilyen felvételek kiszűrése a munkája.

Ennél sokkal többet sajnos a horrorportál Bloody Disgusting és a Fangoria sem tudott meg, de mivel már a két „főszereplő” megvan, valószínűleg már idén elkezdhetik a forgatásokat és a forrásanyagok begyűjtését. Ahhoz viszont a mai korban már igen nagy bátorság fog kelleni, hogy az új Halál 1000 arca legalább megközelítőleg olyan megbotránkoztató legyen, mint a nagy előd, ezért feltételezem, hogy a remake inkább megrendezett jelenetekkel fog sokkolni.

Ha bírod a horrort, akkor ezt is érdemes elolvasnod:

A valódi rettegés – 4 brutális horrorfilm, amik tényleg megtörténtek

×