Az Nvidia 2022-ban kezdte el használni a 12VHPWR csatlakozót, mely nem túl sok jóval kecsegtetett az elmúlt hónapok során.

2023.12.27. – Az Nvidia 2022 elején jelentette be az RTX 3090 Ti kártya érkezését. Az alsó hangon is 450 wattos fogyasztással rendelkező kártya már egy új csatlakozótípussal érkezett. A 12VHPWR nevet viselő szabvány célja nem volt más, mint a korábbi 6+2 pines PCIe csatlakozók lecserélése és a szükséges kábelek, csatlakozók számának csökkentése. A 12VHPWR papíron 600 wattot is gond nélkül kiszolgál, így ideális az új generációs flagship modellek számára. Aztán persze a valóság mást mutatott. Az elmúlt évben több RTX 4090 és 4080 tulajdonos is arról számolt be, hogy a csatlakozók és videokártyák füstölni, égni kezdtek.

Sőt, 2023 második felében már a tápoknál is felmerül hasonló hibajelenség. Az Nvidia és a PCI-SIG a felhasználókat hibáztatta, a belső vizsgálataik alapján a nem megfelelő csatlakoztatást okozta a hibák jelentős részét. Azóta megjelent a második generációs csatlakozó is. Ez a 12V-2×6 nevet kapta a gyártóktól, a legtöbb Nvidia kártyán már ezt találhatjuk meg, szépen csendben cserélte le őket a cég. Ez azonban mit sem segít a korábbi videokártyák tulajdonosain.

Különleges megoldást javasol az Nvidia kábelek hajlításához az egyik gyártó

A Seasonic az egyik legnevesebb tápgyártó manapság, így nem mehetünk csak úgy el a megfigyeléseik és tapasztalataik mellett. A legtöbb felhasználó PC házában korlátozott hely áll rendelkezésre a kábelek megfelelő elvezetéséhez. Legyen szó átalakítóról vagy natív kábelről, szinte minden esetben valamennyire meg kell hajlítani a kábelt. A gyártó igazán meglepő módszert javasolt.

Hajszárító javasolt az Nvidia kábelek hajlításánál

Hajszárító javasolt az Nvidia kábelek hajlításánál

A frissített, Nvidia kártyákkal foglalkozó blogbejegyzésükben kiemelik, hogy valamilyen hőforrás segítségét érdemes bevetni azoknál a pontoknál, ahol hajlítani szeretnénk a kábeleket. A legkézenfekvőbb megoldás a hajszárító lehet, abból azért manapság a legtöbb háztartásban akad egy-egy példány. Papíron működőképes ez a módszer is, ám a közösségben hamar felmerült a kérdés, hogy miért van szükség ilyen praktikák bevetésére, amikor hosszú évekig, varázslat nélkül is tették a dolgukat a régi PCIe tápkábelek. Úgy tűnik, hogy egy kicsit túl korán ugrott bele az új kábel használatába az Nvidia, most pedig utólag akarják kijavítani a hibákat.

Forrás: Videocardz

Belépő szintű AMD és INTEL gamer PC – Ezt kapod 200 ezer forint alatt

×