A Starfield a Microsoft platformok csúcsragadozójának készült, ám később kiderült, hogy tompa foggal áldották meg és még esetlen is.

2023.12.27. – A Microsoft platformok (Xbox, PC) egyik legnagyobb megjelenése idén a Bethesda ernyője alól került ki. A Starfield egy hatalmas űr-szerepjáték, amiben egy egész galaxist járhatunk be karakterünkkel. A Fallout és a The Elder Scrolls játékokért is felelős fejlesztőcég igazi nagyágyúnak számít a műfajban, így nagy elvárásoknak kellett megfelelnie a címnek. A hypehoz hozzátett, hogy a megjelenése után a Starfield instant bekerült az Xbox Game Passbe. A pár ezer forintos előfizetés mellé járó zsír új AAA játék szignifikánsan megdobta az előfizetők számát, ahogy természetesen a játékos bázis is a vártnál nagyobbra dagadt. Előzetesen többen úgy gondolták, hogy a Starfield méltó lehet majd „Az év játéka” címre, aztán elérkezett szeptember eleje és minden egy varázsütésre változott meg.

Az unalom, mint játékelem

A játék finoman szólva sem volt tökéletes, ráadásul nagyon üresnek érződött. Több olyan kritikát is kapott a játék, miszerint a játékban fellelhető és bejárható több mint ezer bolygó meglehetősen unalmas és egysíkú. A biomok ugyan váltakoznak, de úgy istenigazából nincsen mit csinálni rajtuk a barangoláson és felfedezésen kívül. Utóbbi még amúgy érdekes is lehetne, ha találnánk valamit, ám ez sem sűrűn fordul elő. A Bethesda egyik vezetője, Ashley Cheng a New York Timesnak beszélt erről.

“A beláthatatlan űrnek pont az a lényege, hogy aprónak érezzük magunkat benne, hogy elnyomjon minket a kisebbség érzete. A bolygókat illetően pedig, amikor az emberek eljutottak a Holdra, nem találtak semmit. Mégsem unatkoztak!”

Dekódolva Cheng mondandóját, a Starfield bejárható bolygóinak nagyja azért olyan egysíkú és azért tűnhet “unalmasnak”, mert egyébként a valóságban is pontosan ilyen bolygókra lelnénk. A felfedezés, a kalandozás pedig önmagában izgalmas. Az érzés pedig, amit a harmincadik “unalmas bolygó” után tapasztalunk egy “izgalmasnak” tűnő csillagtesten, igazi flow-élménnyel ér majd fel.

steam

Ez volt legalábbis a terv, ám a Steam felhasználóbázisa sincsen elragadtatva a Starfieldtől. A platformon igencsak gyenge értékeléseket kapott a játék, pláne most, hogy több háztartásba is eljutott a 30%-os leárazás miatt. A legutóbbi 7450 visszajelzés „Többnyire negatív” hangvételű, rettenetesen kevesen ajánlják másoknak az űrkalandot. A legfőbb ok pedig nemes egyszerűséggel: az unalom. A Steam közössége szerint nem elég érdekes a játék, nincs benne kraft, könnyedén rá lehet unni. Ami elég szomorú, tekintve, hogy pont az lett volna a célja a címnek, hogy több tíz, vagy akár száz órákat pakoljunk bele.

Azért remélem, hogy a The Elder Scrolls 6 nem fog ekkorát bukni.

Ezt olvastad már?

A világ 11 legjobb játéksorozata, aminek még SOSEM volt rossz része

×