Bár az anime műfaja korábban is népszerűnek számított, a mainstreambe csak a 21. század emelte be, például népszerű videojátékok formájában.

Gábor János

2023. 04. 17. – Számos nagyszerű játék létezik, amelyek felkapott anime-sorozatokon alapulnak, és bár az európai közízlésnek kissé meredek és brutális műfajról a 70-es, 80-as és 90-es évek óta rendszeresen hallani lehet, az anime csak a 21 században vált nemzetközi porondon is sok millió dolláros szórakoztatóipari ágazattá. Ez nagyban köszönhető olyan videojáték-franchise-oknak, mint a Danganronpa, a Persona és a The World Ends With You, amelyekből anime-sorozatokat is adaptáltak.

Az alábbi game-ekkel viszont épp’ fordítva történt.

Az évek során számos anime alapján született játék, szóval ha mélyebben ismerkedsz a műfajjal, kapkodhatod a fejed, annyiféle game-et termelt ki az iparág. A Metacritic és a ScreenRant jóvoltából most segítüni tudunk: a kritikai oldalon ezek az anime-alapú játékok kapták a legjobb pontszámokat (amiket zárójelben mutatunk is).

.hack//G.U. Last Recode (76)

A 2002-ben kezdődött .hack//Sign, .hack című anime-sorozat egy nagy, folyamatos multimédiás franchise. Alternatív történelmi idősíkon játszódik, amelyen egy Pluto’s Kiss néven ismert katasztrófa következtében minden számítógép egyszerre összeomlott, kivéve egyet, az ALTMIT OS-t. Ez maradt az egyetlen operációs rendszer a piacon, így a rendszerben futó The World című MMORPG lett a legnépszerűbb videojáték. Amíg ki nem derül róla, hogy több mint videojáték.

 

A 2017-es .hack//G.U. Last Recode az eredeti PS2-es .hack//G.U. trilógia remasterelt verziója, amihez plusz négy felvonás is készült. A The World egyik új, talán legjobb verziójában a főszereplő, Haseo egy másik játékosra, Tri-Edge-re vadászik, miután az a játékon belül megöli a legjobb barátját, Shinót. Egy AIDA néven ismert számítógépes anomália miatt Shino és más személyek a játékban bekövetkezett haláluk után a való életben kómában rekednek.

Attack on Titan 2 (78)

Bár a 2016-os Attack on Titan játék folytatásaként hirdetik, a 2018-as Attack on Titan 2 című hack and slash inkább egy újrakezdés, hiszen a játék ismét az első rész elején veszi fel a történet fonalát. Miután a játékos megalkotja és testre szabja saját egyedi karakterét, zökkenőmentesen beilleszkedik a meglévő cselekménybe azáltal, hogy a játékos karaktere ugyanabban a városban nő fel, mint Eren, Mikasa és Armin.

 

Amikor szüleiket megöli a páncélos titán, a fő karakter úgy dönt, hogy csatlakozik a Survey Corps-hoz, hogy bosszút álljon. A titánok megölése mellett a játékosok titánokat is elfoghatnak, bázisokat építhetnek és kapcsolatokat építhetnek az anime karaktereivel. Míg az eredeti kampány az első és a második évadot fedi le, a harmadik évad a Final Battle DLC is tartalmazza. A kiváló cel-shaded művészeti stílusú játék egyszerre gyönyörű és szórakoztató.

One Piece Treasure Cruise (79)

A Bandai Namco által fejlesztett One Piece Treasure Cruise egy ingyenesen játszható RPG, Android és iOS platformokra. Miközben a játékos végigjárja a One Piece teljes aktuális cselekményét, különböző karaktereket gyűjt a franchise-ból, amelyek mindegyike különleges képességekkel rendelkezik, és harcban is használható.

 

A történet során a játékosoknak a begyűjtött karakterek felhasználásával kell csatázniuk. Az ellenségek megfelelő eltalálásához a játékosoknak a megfelelő pillanatban kell megérinteniük a képernyőt, pont akkor, amikor a karakterek támadnak. Mivel a One Piece az egyik legrégebbi mangasorozat, ami mind a mai napig fut, a játékban már több mint 1000 karaktert lehet összegyűjteni. Szóval a játék rengeteg tartalmat kínál azoknak a játékosoknak, akiknek sok a szabadidejük.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 (80)

A .hack játékok készítéséről is ismert CyberConnect2 által fejlesztett Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 egy 2016-os fighter, az Ultimate Ninja Storm sorozat legújabb része (ami egyben a nagyobb Naruto: Ultimate Ninja franchise része). A sztorija a Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 után játszódik, és főként a negyedik shinobi világháború eseményeit követi.

 

A fő történet mellett van még egy másik sztorimód, amit azután lehet feloldani, hogy több melléktörténet és a nyílt világú mód is részt vettél. Bár számos új játékmechanika került bele, a legfontosabb újdonság, hogy a csaták alatt karaktert válthatsz. Van is választék, bőven: a kínálatban 106 harcost találsz.

Gundam: Battle Assault 2 (80)

A Gundam franchise 1979 óta meghatározó címe a műfajnak, így az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb sorozatnak tekinthető. Az eredeti Mobile Suit Gundam animével kezdődően ez a franchise számos folytatást, helyszínt és karaktert kitermelt. Mindegyik katonai célú környezetben játszódik, ahol a karakterek óriási mechákat (Gundamnak nevezett harci robotokat) vezetnek.

 

Bár az évek során számos Gundam-játék született, a 2002-es PS1-es Gundam: Battle Assault 2 a legkedveltebbek közé tartozik, főleg, mert szorosan ragaszkodik a franchise stílusához és az eredeti történethez. A Mobile Suit Gundam, a Mobile Suit Gundam Wing és a Mobile Fighter G Gundam cselekményét és karaktereit követve a játékosok különböző óriásrobotokkal esnek egymásnak.

Yu-Gi-Oh! The Eternal Duelist Soul (81)

2002 folyamán Észak-Amerikában is megjelent az első három hivatalos Yu-Gi-Oh! játék. Bár ezek közül kettő, a Yu-Gi-Oh! Forbidden Memories és a Yu-Gi-Oh! Dark Duel Stories nagy rajongótáborral rendelkezik, a behozott extra és egyedi elemek miatt nem követik a tényleges kártyajáték szabályait. Épp’ ezért a Yu-Gi-Oh! The Eternal Duelist Soul volt tulajdonképpen az első videojáték Észak-Amerikában, amit az eredeti szabályokkal lehetett játszani.

 

Az eredetileg 2001-ben Japánban megjelent GBA-kártyás csatajátékban a játékosok az eredeti anime karakterei ellen versenyezhetnek, a Yu-Gi-Oh! gyűjtőkártyák segítségével. A játékosok a játék előrehaladtával újabb kártyákat, karaktereket, sőt még egy tornát is feloldanak. Nagy mennyiségű és szórakoztató tartalom, szóval remek választás animerajongók számára.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Hinokami Chronicles (82)

A .hack és a Naruto: Ultimate Ninja sorozat mellett a CyberConnect2 fejlesztette a 2021-es Demon Slayer című harcjátékot is: Kimetsu no Yaiba – The Hinokami Chronicles, amely játékmenetében és megjelenésében is hasonlít a Naruto: Ultimate Ninja játékokra. A Demon Slayer alapján készült Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba egy 2019-es anime alapján készült, a játék Tanjiro Kamadót követi, aki csatlakozik a Demon Slayer Corpshoz, hogy meggyógyítsa nővérét és bosszút álljon a démonokon.

 

Ahogy a játékos végigmegy a történeten, főként különböző démoni bossok ellen vív csatákat – ezek között vágóképek és rövid felfedező szakaszok is vannak. A történeten kívül a játékos harcolhat a számítógéppel vagy más játékosok ellen, a listán szereplő karakterek bármelyikével. A fantasztikus animációs stílusú látványvilág és a feszes játékmenet miatt a műfaj és általában a verekedős játékok rajongóinak sok örömet szerezhet.

Bleach: The Blade of Fate (83)

A 2006-ban megjelent verekedős játék Bleach: The Blade of Fate egyike a DS számos nagyszerű címének. A játékot a kritikusok által elismert japán indie stúdió, a Treasure készítette, amely leginkább a Genesis run-and-gun klasszikus Gunstar Heroesról ismert. A játékban a játékosok a Bleach különböző karaktereit irányítják.

 

A mérkőzések két és négy karakter között zajlanak, különböző szövetségesekből vagy ellenségekből álló csapatokkal, és a játékosok élvezhetik a speciális támadások használatát az érintőképernyő bökködésével. Meglepően sok elbeszélői tartalom van benne, a fő történet során pedig Ichigo különböző csatákon keresztül jut el addig, hogy megmentheti Rukiát. Minden szereplőnek megvan a saját történetmódja, és a fő történet után további epizódok is feloldhatók.

Astro Boy: Omega Factor (85)

Egy másik anime-alapú cím a Treasure-től, ami 2003-ban jelent meg Game Boy Advance-ra. Ez az oldalnézetes beat ’em up elsősorban a címszereplő Astro Boy-t követi, aki egy android fiúnak, az „Omega Factor”-nak köszönhetően képes emberi érzelmeket érezni. Miután a zseniális tudós, Dr. Umataro Tenma autóbalesetben elveszíti a fiát, Tobiót, megalkotja Astro Boy-t, hogy így tisztelegjen fia emléke előtt.

 

Mivel más robotok is lázadni kezdenek az emberek ellen, Astro Boy-nak meg kell próbálnia helyreállítani a békét a robotok és az emberek között, miközben azt is ki kell derítenie, hogy valójában ki áll a lázadás mögött. Az Astro Boy sorozat szereplői mellett a rajongók Osamu Tezuka más műveinek szereplőit és cselekményét is élvezhetik. A játék viszonylag egyszerű, és bár nem nyújt semmi újat, teljesen szerethető így, az alapokkal együtt is.

Dragon Ball FighterZ (87)

A Guilty Gear és BlazBlue harcjáték franchise-okról ismert Arc System Works által fejlesztett Dragon Ball FighterZ egy 2018-as harcjáték, ami a Dragon Ball Super cselekményén belül játszódik. Miután a játékos birtokba veszi Goku testét, az összes többi karakter klónjával, visszatérő antagonistákkal és új egy főellenséggel, Android 21-gyel kell megküzdenie.

 

A mérkőzések során a játékos egy három karakterből álló csapatot irányít, egy három másik karakterből álló csapat ellen. A szépen összeállított játékoskeret, a nagyszerű színpadok és a kiváló animáció révén ez a játék valóban olyan érzést kelt, mintha a szeretett anime-sorozat kelt volna életre. Egyetlen más verekedős játék sem tudja olyan jól visszaadni a Dragon Ball jellegzetes zűrzavarát, mint a Dragon Ball FighterZ.

Ezt is érdemes elolvasnod:

26 év alatt Ash Ketchum végül elkapta az összes Pokémont?

×