Egy mesterséges intelligencia megmutatja, hogy pontosan miként festenek a Gyűrűk Ura szereplői kizárólag a könyvek leírása alapján.

Bódi Dániel

2022. 12. 09. – A mesterséges intelligenciával kapcsolatban az ember mindig az öntudatra ébredő Skynetet, gonosz terminátorokat, vagy az átlagosnál okosabban funkcionáló, és nyilván az emberi munkát elvevő, robotokat látja maga előtt. Nos, mindenben van valami valóságcsíra, ugyanakkor a mesterséges intelligencia irányú fejlesztések a valóságban még ezeknél is sokkal érdekesebbek, melyek már olyan, korábban érinthetetlennek hitt területeket is kezdenek meghódítani, mint a például a művészet.

Mostanság egyre-másra hallhatunk egy-egy újabb képgeneráló AI megjelenéséről, melyek előre meghatározott stílusban képesek szinte bármilyen képet megrajzolni, amit leír neki a túloldalon ülő kreatív. Ez nyilván egy hosszú és bonyodalmas feladat, ugyanakkor az AI mindig olyan képeket próbál generálni, ami a lehető legközelebb áll a kérthez. Azaz minél jobban körül tudunk írni valamit szavakkal, annál pontosabb lesz a végeredmény is.

Innen nem sok kellett ahhoz, hogy néhány kreatív fellapozza a kedvenc olvasmányait, majd az írók által lekörmölt jellemzőik alapján megfestetni egy AI-val a kedvenc vagy a főbb szereplőket. Az így kapott végeredmény pedig általában a legközelebb állhat ahhoz, ahogyan a szerző képzeletében is megjelentek, szóval kiváló lehetőség arra, hogy összevessük őket a filmre adaptált megfelelőikkel.

Ilyen könyves-filmes összehasonlító galéria pedig egyre több és több lesz, kezdve a sort olyan remekekkel, mint például a Trónok Harca ~ A Tűz és a Jég dala, vagy a Harry Potter, ami most Ivan Rebikovnow AI artist jóvoltából J.R.R. Tolkien nagyhatású klasszikusával, a Gyűrűk Urával bővül.

A művész a könyvek néhány szereplőjének megalkotásához a Midjourney nevű programot választotta, ami a betáplált leírások alapján elkészítette azok legpontosabb ábrázolását. Ezután pedig már csak össze kell vetnünk őket a filmbéli alteregóikkal.

JRR Tolkien rövid, de pontos fizikai leírást ad Aragornról a Gyűrű testvériségében  : magas – körülbelül 1,98 cm-es, sovány kinézetű, sötét hajú, „szürke tippekkel foltos”, sápadt arca szigorú tekintettel. Nagyszerű, méltóságteljes és nemes külsejű ember.

Frodó egy átlagos hobbit, bár az okosabb Zsákos-fajtából, így nem csoda, hogy ő Bilbó számára legkedvesebb unokaöccse. Tűpontos leírást nem csatolt hozzá Tolkien, azt viszont tudjuk, hogy egy kedves, barátságos ábrázatú fiatal, barnás hajú legény.

Glóin fiával, Gimlivel először Völgyzugolyban találkozhatunk, apja mellett üldögélve a Tanácsban. Őt a történet során ismerjük meg jobban, bár a külsejéről nem sokat, inkább a bátor, de dacos és mogorva törp személyisége került előtérbe.

Nem sokban tér el a többi törptől: alacsony, zömök, de különösen szívós és erős testalkatú. Hosszú szakállát a nyíltan viselt páncélingje fölött hordja, az övében széles fejű balta.

A kilenc nazgul, más néven a fekete lovasok valaha emberek voltak, akik a hatalom gyűrűi bűvöletében váltak végül Szauron legfélelmetesebb szolgáivá. Jellemzően színfekete palástot, ősz hajukon fenyegető ezüstsisakot viseltek. Arcuk sápadt, tekintetük izzó és könyörtelen.

Annak ellenére, hogy A Gyűrűk Ura címszereplője és ő a hősök legnagyobb ellenfele, Szauron soha nem jelenik meg közvetlenül a trilógia eseményei alatt. Nincs részletes leírás róla, csak homályos utalások és célozgatások arra, hogy ki lehetett, és hogy nézhetett ki.

Szauron valódi küllemét azért is nehéz meghatározni, mert alakváltó volt. Élete során megannyi formát öltött: volt kígyó, farkas, de még vámpír is, de Morgoth bukása után leginkább gonosz csábítóként jelent meg. Ezt a képességét viszont később elveszítette, így kellemes külsőt sosem tudott varázsolni magának.

Néhány jegyzetben azt írja róla Tolkien, hogy az átlagembernél magasabb lehetett, de nem volt gigantikus, a szemébe viszont ember gyermeke nem mert nézni. Miután több ellenségével is végzett, egyre félelmetesebb formát kezdett ölteni, a gyűlölet megtestesülésévé vált. Teste aztán különösen forróvá vált, ugyanis egyetlen érintésével képes porig égetni másokat, mígnem koromfeketévé nem változott a teste. Többször megemlíti az író Szauron auráját is, amivel szinte bármilyen akaratot meg tudott hajlítani.

Egy ádáz éjfekete, lángoló árnyék, egyik kezében hosszú kard, másikban ostor, szárnyai hatalmasak, orrlyuka izzik.

„Nagy, hegyes kék süvege volt, hosszú szürke köpenye és ezüst színű nyakravalója, A szakálla hosszú, fehér: bozontos szemöldöke kiállt a süveg karimája alól.” – áll a Réz Ádám és Göncz Árpád által fordított könyvben, amelyben még annyit elárulnak róla, hogy bizony öreg.

A művész egyelőre csak ezeket a karaktereket készítette el, így sajnos nem tudjuk meg, hogy mennyire tér el Samu, Trufa, Pippin, Legolas, Elrond, Szarumán, Galadriel, Arven és az összes többi hős és gonosz, akikkel az Egy Gyűrű kalandos elpusztítása során megismerkedhetett a könyvolvasó, filmnéző.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 érdekesség a Monopoly-ról, amit biztosan nem tudtál még

×