Új időszámítás indul a Google Chrome felhasználók számára. A fejlesztők több alap rendszermechanikán és funkción is változtatnak.

2023.12.22. – Az internetezés korában nincs is fontosabb a jelszavunknál. Sőt, ma már ahány oldal, annyi jelszó, szerencsére a Google és egyéb hasonló oldalak ezeket eltárolják nekünk. Mondhatjuk, hogy egy virtuális kulcscsomót készítenek nekünk, s amikor a megfelelő oldalon böngészünk, előkészítik nekünk az oda tartozó jelszót. Nem rossz funkció ez, hiszen az a legjobb, ha mindenhol más és más jelszót használunk. Az ilyesmit fejben tartani pedig…finoman szólva is nehéz. Ám mivel online, egyetlen felhőben vannak tárolva ezek az adatok, egy jól irányzott hackerakcióval kényelmetlen helyzetben találhatjuk magunkat.

Új időszámítás

A Google Chrome ugyan gyűjti a jelszavakat, ám eddig csak óvatosan utalt rá, ha valahol baj lehet. Mostantól ez másképp lesz, jelentette be a Google. A Chrome a jövőben automatikusan szólni fog arról, ha egy jelszavunk hackerek vagy kártevők ellopták, és visszaélhetnek vele, emiatt pedig érdemes minél előbb lecserélünk azt. A szoftver ugyan már eddig is tudta ellenőrizni, hogy belépési azonosítóink felbukkantak a hackerek adatbázisaiban, de ezt csak a jelszavak használatakor vagy akkor tette meg, ha kézzel kértünk ellenőrzést tőle.

Az új Chrome verzióval ez az időszak lezárult és a figyelem állandóan futni fog a háttérben. Így még azokról a jelszavainkról is kapunk értesítést, amiket olyan oldalakról loptak el, amiket ritkán használunk. Ez főleg azoknak lesz nagy segítség, akik szeretik ugyan azt az azonosítót más-más oldalakon is használni. Ha időben kapcsolunk, akár egy fontosabb felhasználót is megmenthetünk. A kiszivárgott jelszavakról szóló értesítéseket a böngésző a hárompontos menü mögött jeleníti majd meg, a jobb felső sarokban.

Chrome

Google Chrome

További érdekesség az új Chrome verzió kapcsán, hogy a böngésző vissza fog vonni jogosultságokat a ritkán használt oldalaktól. Biztosan sokszor tapasztaltátok már, hogy egy weboldal arra kér, osszuk meg velük a helyzetünket, vagy adjunk hozzáférést a mikrofonunkhoz. Ezt ha megtettük, örökké felhatalmaztuk erre az oldalt. Az új Chrome csak időlegesen fogja tárolni ezeket a felhatalmazásokat, ha hosszabb ideig nem keressük fel az adott szolgáltatásokat, törli a hozzáférést a böngésző. Természetesen a jövőben újból megadhatjuk ezeket a jogokat a szolgáltatásoknak, de csak az után, hogy a rendszer ismét rákérdez mindenre.

A szóban forgó újításokat a Google jövő év elején tervezi lépésről lépésre bevezetni.

Ezt olvastad már?

Mit vegyek egy konzolos gamernek ajándékba? – Segítünk!

×