Ha épp ajándékra vadászol az egyik konzolos szerettednek, akkor ne tovább, mert hoztunk néhány tuti ötletet, amivel garantáltan nem nyúlsz mellé.

Bódi Dániel

2023.12.21. – Nincs abban semmi, ha nem játékosként fogalmad sincs mivel lepd meg a gamer ismerősöd, barátod, vagy családtagod. Nem lehet mindenki otthon a témában, és ez így van jól, de szerencsére ilyenkor mi is ráeszmélünk erre, és kanyarítunk egy cikket arról, hogy éppen minek örülnénk örülnének a játékosok ajándékba kapni. Szóval, ha totál last minute ajándékvásárlós vagy, és épp egy konzolos számára keresel meglepit, akkor jó helyen jársz, hoztunk néhány ötletet, amit nem csak egyszerűen és gyorsan lehet abszolválni, de egészen biztosan nagy lesz az öröm a kicsomagolás után.

Egy új kontroller sosem jön rosszul

A konzolos játékosok leggyakrabban használt eszköze, leghűségesebb társa a kontroller, amiből egy sosem lehet elég. Kulcsfontosságú, hogy pontosan tudjuk, melyik platformon játszik az illető, onnantól pedig egészen könnyű a bevásárlás menete: csak ki kell nézni a legszimpatikusabb darabot.

Egyedi kontrollerek szinte minden konzolhoz léteznek, elsősorban inkább ilyet ajánlok, hiszen a gép mellé eleve adnak egy gyári darabot. Nem utolsó pillanatos vásárlás, de Xboxosnak akár magunk is összerakhatunk egy teljesen személyre szabott irányítót az Xbox Design Labban, sőt, még saját képet és nevet is tehetünk rá. Ezzel szemben PS4-en már egy csomó előre gyártott variáció közül válogathatunk szinte minden releváns boltban, míg PS5-ön jelenleg tízféle színből választhatjuk ki a legszebbet. Nintendo Switch kontrollerból is akad vagy félszáz, rosszul dönteni pedig akkor sem tudunk, ha a konzolhoz csatlakoztatható két részből álló, vagy a hagyományos megoldást rakjuk a fa alá.

Ha kicsit nagyobb elkölthető kerettel rendelkezünk, akkor érdemes lehet valamelyik hivatalosan is támogatott kontrollergyártó termékei között is szétnézni, remek opció a Nacon vagy a PDP, melyek kínálata között nem egy prémium darabot is találhatunk. Ha a hivatalos oldalukon sikerült kiválasztani valamit, akkor érdemes rákeresni, hátha van belőlük valamelyik magyar boltban, ahonnan valószínűleg gyorsabban megérkezik (pláne, ha személyesen megyünk érte), mintha közvetlenül tőlük rendelnénk. Nem kell félni, a kontroller pontosan ugyanazt fogja tudni.

Egy előfizetésnek mindenki örülne

A Nintendón kívül szinte már minden platformon elérhető valamilyen király játékszolgáltatás, melyekre még ha elő is van fizetve a gamer, az ajándék hónapoknak mindenki nagyon tud örülni. Xboxon a Game Passra nevezhetjük be az emberünk – itt érdemes az Ultimate-et választani, mivel azt konzolon és PC-n is egyaránt felhasználhatja. Ezt odaadhatjuk neki 3, 6 és 12 hónapos hozzáférést biztosító ajándékkártya formájában is, melyekből a legtöbb játékboltban szinte biztosan fogunk találni.

PlayStationön a PS Plus játékszolgáltatás Extra és a Premium szintjeivel érdemes szemezni, de azokat külön ajándékkártya formájában nem tudjuk odaajándékozni. Ehelyett érdemes PlayStation Store ajándékkártyát venni, amiből 1000 forinttól 20.000-ig válogathatunk (természetesen kombinálhatók, tehát egyszerre többet is vehetünk). Ezt a PS Store-ban bármire beválthatja az alanyunk, ha PS Plust szeretne, akkor akár arra is felhasználhatja.

Kiegészítők is akadnak dögivel

Teljesen kizárt, hogy a konzolos kiegészítők tengerében – a kontrollereken túl – ne találnánk valamit, amit jó ajándéknak tartanánk, ezért az ajándékkeresést is inkább ezzel kezdeném. Itt pedig tényleg minden van, amit csak el tudunk képzelni: PlayStation-Xbox állványok megvilágítással, kontroller tartók és töltők, fejhallgatók és azokhoz tartók-állványok. De akadnak drágább kütyük is, mint a kormányszett, VR-fejes, fejhallgató, esetleg extra tárhely.

Fontos ugyanakkor, hogy minden egyes kiegészítő esetében alapos körültekintéssel válasszunk, ugyanis nem minden eszköz kompatibilis egymással;

  • a leírásában és/vagy a dobozán nézzük meg, hogy a kiszemelt fejhallgató működik-e PS-en, Xboxon, vagy Nintendón
  • VR fejest csak PS-re kapunk: a PS VR-t a PS4-hez használhatjuk, a PS VR 2 pedig a PS5 mellé készült
  • ugyanez a kormányokkal: nem mindent lehet összepárosítani a konzolokkal, ezért mindig nézzük meg, hogy a dobozon fel van-e tüntetve az ajándékozott platformja
  • a tárhelybővítményekkel pedig fokozottan vigyázzunk: PlayStation 5-höz ebben a cikkben adunk segítséget, míg Xboxra csak a hivatalos opciók közül lehet választani, szinte el sem lehet őket téveszteni – a jelzésekre viszont itt is figyelni kell, mert az Xbox One-os tárhelyeknek alig van haszna Seriesen, amihez a Seagate és a Western Digital gyárt csak pendrive-szerű SSD-ket

Nintendo Switchnél kicsit szűkösebbek a lehetőségek, de azért akad miből válogatni: találhatunk például menő tokokat hozzá, könnyen felrakható védőborításokat, thumbstickeket az analógokra, fülhallgatókat-fejhallgatókat, kijelzővédőket, adaptereket, valamint mindenféle speciális kontrollereket sportjátékokhoz.

Inkább multis a játékos? In-game valuta mindig remek egy remek ajándék

Ha tudjuk a megajándékozni kívánt személyről, hogy valamelyik online multiplayer játék gigantikus rajongója, akkor érdemes lehet körülnézni, hogy milyen lehetőségünk van meglepni őt az adott játékban. Az egyik legáltalánosabb és talán legjobb módja ennek, ha simán feltöltjük a virtuális kasszáját egy csomó elkölthető valutával, amit arra válthat be, amire csak akar. Igen, ez egy kicsit olyan, mintha pénzt adnánk valakinek, de mégis más, sokkal inkább hajaz egy ajándékkártyára, hiszen a játékbeli pénzt egyetlen helyen és csak bizonyos dolgokra költhet el – olyanokra, amik kifejezetten érdeklik őt. Szóval ezzel lehetetlen mellé nyúlni.

Első teendő:

  • megtudni, hogy mivel játszik
  • Google pajtás segítségével utánajárni, hogy abban a játékban van-e valamilyen valuta
  • majd a játék hivatalos oldalán megnézni, hogyan lehet belőle ajándékozni másnak.

Viszont nagyon érdemes résen lenni, ugyanis számos csaló üzérkedik ilyen in-game pénzekkel. Szóval az is egy jó megoldás, ha nem akarunk ilyenekkel bajlódni, hogy a következő pont mentén, vagy valamilyen személyesebb ajándékba rejtve kreatívan tudatjuk vele, hogy kapott egy 10.000 forint értékű V-bucks-ot (a Fortnite pénzneme – amiből lehet külön ajándékkártyát is venni), majd a társaságában feltölteni a profilját némi lóvéval. Ez a legegyszerűbb és a legbiztonságosabb módja az ilyen típusú ajándékozásnak.

Mörcs, kabala, használati tárgy is király

A legkézenfekvőbb ajándék talán a kézzel fogható dísz, vagy használati tárgyak. Bár egyszerűnek tűnnek, és talán gondolhatjuk, hogy nem fog eléggé örülni az illető, valójában nagyon is jól tud esni egy ilyen meglepi. Legyen szó egy dísztárgyról, figuráról, a kedvenc játék gyűjtői kiadása, egy pólóról-pulcsiról, sapkáról, törölközőről, pénztárcáról, kulcstartóról, matricáról, bármelyiket is választod az használva lesz – ergo gyakorlati értelme van őket megvenni. Itt maximum csak akkor hibázhat az ember, ha rossz játékból választ, máskülönben esélytelen, hogy ne érjen célt a meglepetés. Sőt, akár még saját pulcsit-pólót is csináltathatsz neki, hogy személyesebb legyen

Ha ezek után sem tudod, hogy mit vegyél a konzolos szerettednek, akkor sajnos reménytelen a helyzet. Mindenesetre, ha van még más ötleted, akkor azt ne légy rest velünk és másokkal is megosztani.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ennél a 15 zseniális játéknál nem volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×