A fogaink egészsége nem csupán esztétikai kérdés: egy esetleges gyulladás átterjedhet testünk más pontjaira, a fogsorok megfelelő záródása, illetve épsége pedig az emésztési folyamatokat is befolyásolja.

A fogaink egészsége nem csupán esztétikai kérdés: egy esetleges gyulladás átterjedhet testünk más pontjaira, a fogsorok megfelelő záródása, illetve épsége pedig az emésztési folyamatokat is befolyásolja. Éppen ezért nemcsak tünetek esetén érdemes fogorvost felkeresni: az éves kontroll fontos a nagyobb problémák megelőzése érdekében. Egyes kezelések kapcsán pedig jobban járunk, ha magánrendelőt választunk: itt ugyanis a modernebb technikának köszönhetően hatékonyabban tudják kezelni a nehézségeinket.

Bár az állami ellátásban is megfelelően szakképzett fogorvosok dolgoznak, a magánrendelőknek számos előnye van. A TB-s ellátás keretében ugyanis nagyon nehéz aktuálisan időpontot foglalni, emellett gyakori a csúszás és ha többalkalmas kezelésre van szükségünk, akár hosszú hetek, hónapok is eltelhetnek két találkozás között. Persze a magánrendelőkkel más tényezők miatt is jól járhatunk: nézzük, miért és milyen kezelések esetén praktikusabb ezek mellett dönteni.

Személyre szabott kezelési terv

A már említett időhiány sokféle más problémát hozhat magával: amennyiben az orvosnak sietnie kell, sokkal kevésbé nyílik tere arra, hogy figyelembe vegye az egyedi igényeket. A magánrendelés során bármilyen összetett probléma kapcsán személyre szabott kezelési tervre számíthatunk. Legyen az egy fogszabályzás, egy többlépéses tömés, fogpótlás vagy bölcsességfog húzása, az orvos elsősorban egyedi igényeinkre, preferenciáinkra támaszkodik. Ezzel együtt nagyobb hangsúlyt tud fektetni arra is, ha az adott kezelés előtt más típusú beavatkozást is szükséges elvégezni: például egy klasszikus fogkőleszedést vagy egy homokfúvásos fogtisztítást.

Mivel egy magánpraxisban az időpontok megtervezése is kiszámíthatóbb, maga a kezelési terv is pontosabb és részletesebb lehet. Szintén a bővebb időkeret teszi lehetővé azt, hogy az orvos többféle alternatívát is felvázoljon egy-egy probléma megoldására, így tájékozottabban dönthetünk arról, melyiket választjuk majd.

Modern eszközök, a legújabb technológiák

A kezelések hatékonyságát nemcsak a több idő, de a legújabb technikák is elősegítik. Akár egy fogkőleszedés jóval sikeresebb és nem utolsósorban fájdalommentesebb lehet, ha magánrendelőben végeztetjük ultrahangos vagy homokfúvásos módszerrel. Amennyiben fogszabályzót tervezünk, egy magánpraxisban sokkal többféle típus és anyag rendelkezésünkre állhat, de egy lyukas fog tömése kapcsán is esztétikusabb lehet az amalgámtömés helyett használt kompozit.

Ha műtét előtt állunk, szintén érdemes mérlegelni: a befektetett ár ugyanis megtérülhet egy magánrendelőben. Mivel nagyobb figyelem és modernebb eszközök övezik a beavatkozást, sokkal inkább kiküszöbölhetőek az esetleges gyulladások, elfertőződések, valamint a sietségből adódó problémák. Egy bölcsességfog szövődmény nélküli eltávolítása például számos körülménytől függhet, érdemes előre látni, mivel és hogyan végzik majd el a beavatkozást.

Hasonló kihívást jelenthet egy gyökérkezelés: a komplikáltabb eseteknél ugyanis akár több alkalom is szükséges a megoldásra. Egy magánrendelőben lehetőségünk nyílhat azonban mikroszkópos gyökérkezelésre, ami a keskeny, görbült gyökércsatornák esetén nagy segítséget jelenthet, illetve az újrakezelések során is fontos támasz.

Gyorsabb és kényelmesebb ellátás

A magánrendelők nem csupán szakmailag modernebbek, hanem a rendelő kialakításában, a páciensek igényeinek kiszolgálásában is. Kényelmes várótermek, tiszta mosdók, fertőtlenítésre alkalmas eszközök állnak rendelkezésre. Emellett az időpontfoglalás módja és rendszere is kiforrottabb: a legtöbb helyen online vagy telefonon értesítenek néhány nappal az aktuális időpont előtt, valamint rugalmasabb rendelési idővel várnak.

Bár a várakozás ritka, hiszen pontosan tartják az időpontokat, ha előbb érkezünk sok esetben kávéval, teával, és persze bekészített egyszer használatos fogkefékkel fogadnak minket, valamint elegendő teret biztosítanak a nyugodt várakozásra és a félelmek oldására.

Speciális szolgáltatások

Amennyiben nemcsak egészségügyi, de esztétikai szolgáltatásokat is igénybe vennénk, egy magánrendelőben egyszerűbb elvégeztetni az egész folyamatot, így a különböző területek szakemberei tudnak konzultálni egymással. Tehát egy fogfehérítés előtt rendbe teszik a fogainkat, egy fogszabályzás előkészítése során eltávolítják a szükséges bölcsességfogakat, vagy egy fogpótlást megelőzően megfelelővé alakítják a szájhigiéniát. Egyes részfolyamatok során néhol szükség lehet változtatni az eltervezett kezelésen. Ilyenkor különösen hasznos, hogy egy rendelőn belül tudnak megoldást találni a különböző folyamatokért felelős orvosaink.

Aggódás helyett találjuk meg a lehető legjobb helyet!

Az orvos-beteg kapcsolat alapja a bizalom, utóbbi pedig nemcsak emberi tényezők függvénye, de sok más külső hatás is befolyásolja. Ha megtaláljuk a számunkra szimpatikus, megfelelően felszerelt és kényelmes rendelőt, akkor kevésbé kell tartanunk az éves kontrolloktól, az akut problémáktól vagy a nagyszabású kezelésektől.

Legyen az egy mikroszkópos gyökérkezelés, egy fogimplantátum felhelyezése vagy egy speciális homokfúvásos fogkőleszedés: a modern eszközök és a szakmai tudás összekapcsolása bizonyára gyors, hatékony és szorongásmentes élményt hoz a fogorvosi rendelőben is.

×