Több forrás szerint az újabb Xbox nem csak piszok erős lesz, de alaposan alaposan beelőzné a 2028-ra várt PlayStation 6-ot.

Bódi Dániel

2023.12.21. – Bár a felfrissített konzolmodellek már a 90-es évektől léteztek, igazán meghatározóvá csak a 8., az Xbox One és PlayStation 4 generációban váltak, amikor már nem csak kisebb és karcsúbb, hanem jelentősen erősebb gépek is érkeztek. Az ilyen fajta középgenerációs tuningra pedig nagy szükség is van, hiszen soha korábban nem avultak el olyan gyorsan a játékgépek, mint manapság, amikor minden évben szintet lép a technológia.

A 2020-ban elindult kurrens generációs masinák például a legmodernebb sugárkövetéses technológiát ígérték, méghozzá 4K-ban minimum 60 FPS-el, ettől pedig távolabb talán nem is állhatnánk. A konzolos ray tracing közel sem olyan minőségű, mint reméltük – vagy mint PC-n, amihez képest sokkal nagyobb lemaradásban van már most, mint amennyit az elmúlt 3 év alapján gondolnánk, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cím, ami használja komoly kompromisszumot kénytelen kötni a képfrissítés terén – ez általában 30-at jelent per másodperc.

Ez azonban nem a gyártók, sokkal inkább a technológia rohamos fejlődésének „hibája”.

Ami 2020-ban bivalyerősnek számított, az mostanra egy középszint, jövőre pedig már azt is alig éri majd el, azután pedig egészen biztosan többen elavultnak fogják tartani-címkézni. Éppen ezért sem fogjuk eltátni a szánkat, amikor leleplezik a PS5 Prót, vagy az acélosabb Xboxot, melyek potenciálisan a következő években kerülhetnek a boltok, majd a játékosok polcaira.

A Sony megerősített gépéről már elég sokat hallani innen-onnan, az acélosabb Xboxszal viszont nem sokan foglalkoztak – eddig. Néhány hónapja például – a Microsoft és az FTC pere kapcsán benyújtott és kiszivárgott dokumentumokból azt tudhattuk meg, hogy a redmondiak már dolgoznak egy újabb konzolon, ami nagyobb mértékben támaszkodna a felhő alapú technológiáikon – ez 2028-ban jelenne meg.

Most azonban úgy tűnik, hogy változott a terv: a korábban az állítólagos PS5 Pro specifikációkkal szolgáló állítólagos szivárogtató szerint ugyanis a következő Xboxra nem kell 4-5 évet várni, mivel az már 2026-ban megérkezik. De ezt az infót azért is érdemes gigantikus fenntartásokkal kezelni, mert még csak nem is egy random, önmagás bennfentesnek vagy adathalásznak nevező tagtól jött, hanem mindezt Jeff Grubb ejtette el, aki mindössze áthivatkozott az illetőre.


Azt is fontos kiemelni, hogy következő Xboxról pletykálnak, nem következő generációsról, ami azt is jelentheti, hogy akár egy szimpla revíziója is lehet a jelenlegi Xbox Series X-nek, vagy lehet a már fentebb említett generációközepi felfrissítés, esetleg egy erősebb, de továbbra is a budget szintet ostromló új Series S.

Ugyanakkor Paul Eccleston, a RedGamingTech videósa is úgy tudja, hogy a Microsoft ütemterve valóban eltolódott, és előrébb hozták az újabb, erősebb Xbox megjelenését, amiről ő is úgy véli, hogy 2026-ban jöhet. Ez az Xbox azonban nem Zen 6-os, hanem Zen 5-ös CPU architektúrán alapul majd – hiszen a Zen 6 2026-ig nem készül el. A Zen 5 a TSMC 3-4 nm-es technológiáját használja, és a Granite Ridge kódnév alatt futó Ryzen 8000-es processzorokat fogja meghajtani – azaz bitang erősnek ígérkezik.

Viszonyításképp: az Xbox Series X a 2019-es Zen 2 CPU-n alapszik.

Mindennek a valóságtartamát természetesen lehetetlen leellenőrizni, így érdemes komoly fenntartásokkal kezelni. Az viszont igaz, hogy ez a fajta Sony-ra licitálós-beelőzős taktika nagyon is jellemző a Microsoftra: az első Xbox 1 évvel a PS2 után jelent meg, cserébe erősebb volt annál, majd mindössze 4 évvel később, de a PS3 előtt egy évvel dobták piacra az új, eddigi legsikeresebb generációs konzoljukat, az Xbox 360-at. Az Xbox One és az Xbox Series majdhogynem egyszerre debütált az aktuális PlayStationökkel, de eddig ez a taktika nem sült el jól, ezért nagyon is elképzelhető, hogy visszatérnek a korábbi, beváltnak bizonyuló stratégiához, ami a jelenlegi felállás alapján azért is volna előnyös, mert mire a PS6 a boltokba kerül, addigra a 10. generációs Xboxot már olcsóbban adhatják.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ennél a 15 zseniális játéknál nem volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×