Kanyarban sem vagyunk a legjobb gamerek ligájában, VISZONT a világranglista helyezésünk egész jó – közeli országokhoz képest pláne!

Gábor János

2023.12.20. – A videojátékok hosszú utat tettek meg a magányos és félhomályos hálószobáktól a kasszarobbantó világsikerig. Míg korábban a versenyszerű játék azt jelentette, hogy a gamerek egy-két képernyőn osztoztak vagy egy csak egy szobányi LAN-partin tudták összemérni a tudásukat, ma már bárki, aki elég tehetséges, akár meg is élhet abból, hogy több millió dolláros nyereményalapokért videojátékozik, teltházas csarnokokban, vagy egyre magasabb összegű támogatásokért, a Twitchen. Az elit játékosokat összefogó esport ligák jelenleg kb. 1,3 milliárd dollárt érő globális iparágat képviselnek és világszerte mintegy 261 millió rajongót szórakoztatnak.

Ennél is magasabb a glóbusz gamereinek összlétszáma, hiszen a legfrissebb adatok alapján már legalább 2,7 milliárdan vagyunk.

Oké, de hol élnek a világ legjobb gamerei?

A nemzetek szerinti csoportosításhoz, tehát a gaming igazi, átfogó világbajnokságának végeredményéhez sok szempontot kell figyelembe venni. Ebben segítenek az online ranglisták, mint például az Exophase, ami lehetővé teszi, hogy a világszerte élő, sokmillió gamer kiválóságát nyomon kövessük és kiértékeljük. A Guide Strats nem volt rest megtenni: az Exophase ranglistáit felhasználva azt vizsgálta meg, hogy hol találhatók a világon a legnépszerűbb játékok legelitebb játékosai, és mely országok büszkélkedhetnek egy adott műfaj legjobb játékosaival, a shooterektől a versenyjátékokig?

Így lettek meg a legjobb gamerek

„Először összeállítottunk egy magvas listát a népszerű PlayStation-játékokról, öt kulcsfontosságú műfajban: vezetés, shooter, sport, harc és Soulsborne, majd minden egyes játékra rákerestünk az Exophase-en, ahol a játékosok nyilvántarthatják a játékokban elért eredményeiket és szerepeltethetik magukat a ranglistákon” – magyarázza a Guide Strats, hozzátéve: a kapott számokból azt összesítették, hogy

10 millió lakosra vetítve mely országokban él a legtöbb kiemelkedő teljesítményt nyújtó, elit játékos.

Az elit gamerek keresése során arra jutottak, hogy a világbajnoki dobogó mindhárom országa európai: az Egyesült Királyságban 614,4, Finnországban 561,6, Portugáliában pedig 485,6 kiemelkedő gamer jut 10 millió főre. A ranglista élbolyában rajtuk kívül is elég sok állam képviselteti magát az öreg kontinensről: Belgium 445,1, Írország 372,8, Ausztria 366,8, Spanyolország 360,8, Franciaország 358,6, Németország 347,2, Hollandia 337,6, Norvégia pedig 335,2 elit gamert produkál 10 millió lakosra vetítve.

De hogy állnak a magyar gamerek?

Nos, bár a fentebb írt nemzetekhez és a világ olyan országaihoz képest, mint Ausztrália (332,2), Új-Zéland (286,6) vagy a meglepetésre csak a világranglista 18. helyén álló USA (229,6) labdába sem rúgunk, semmi okunk a szégyenkezésre. Hazánk a legjobb játékosokat maga mögött tudó országok 63-as toplistáján a 33. helyen áll, 88,9 elit gamerrel. Az eredményünk jobb, mint a szomszédos Szlovéniáé (85), de olyan (szintén magasabb pozícióba várt) országokat is előzünk vele, mint Tajvan (82,3) vagy Dél-Korea (79,1) és jócskán lehagyunk más európai nemzeteket, köztük Bulgáriát (61,4) és Romániát (23,1).

Érdekes tények

A kutatás nem csak abból a szempontból érdekes, hogy minden, a bevezetőben sorolt szempontok összegzésével kik a legjobbak és mi hol állunk. A listák más-más képet mutatnak, ha műfajok, vagy felkapott játékok szerint szemléljük a legjobb gamerek egyes kategóriáit. Innen nézve hamar kiderül, hogy a motorsportos játékokban a belgák, a portugálok és a finnek a legjobbak (ebben a sorrendben), míg shooterben a finnek mögé már a britek és az ausztrálok jönnek fel. A Soulsborne műfaj császárai egyértelműen a japánok, de a bunyót már a portugálok, a sportokat pedig az angolok nyerik.

Még konkrétabban, játékcímekre lebontva, ismételten átalakulnak kissé a dobogók. Ilyen oldalról összegezve a dolgokat, íme a legjobbak

FIFA 23-ban:

Hogwarts Legacyban:

és Fortnite-ban:

Az elit gamerek poggyászában szinte biztos, hogy lapul ezekből egy:

Ezeken vidd magaddal a játékaid: az 5 legjobb gamer laptop 2023-ban

×