Annak idején a bányászláz hívta életre az AMD kártyát, ám nem igazán cseréltek gazdát. Ez mostantól megváltozhat, egyre több példány eladó.

2023.12.17. – Az AMD gyártja mind az Xbox Series X/S, mind pedig a PlayStation 5 chipjeit. Ahogy az lenni szokott, a gyártósoron bizony szép számmal akadnak félig-meddig hibás példányok. Hol a grafikus chip nem működik, hol pedig egy-egy CPU magot kell letiltani ahhoz, hogy egyáltalán használható legyen valamire a chip. A sima, asztali processzoroknál hasonló elven működik a szortírozás, Intel esetében például a hibás iGPU egységekből lesznek az F jelű processzorok, a hibás i7-ekből meg az i5 CPU-k.

Természetesen a Sony vagy Microsoft nem nézne jó szemmel az AMD-re, ha egy az egyben felbukkannának ezek a chipek máshol. Ennek ellenére ez nem teljesen ördögtől való. Az AMD Ryzen 4700S számot viselő szériája például egy igazán érdekes processzor/SoC volt. Az első specifikációk alapján nem volt nehéz kitalálni, hogy a vörös óriás a PlayStation 5 / Xbox Series leselejtezett, nem túl jól sikerült “alaplapjait” akarta jó pénzért eladni a profitmaximalizálás érdekében. A 4700S nem volt túl használható, ám kicsivel újabb 4800S már sokkal értelmesebb konstrukció volt. Úgy tűnik, hogy nem csak ilyen formában éledtek újra a PlayStation 5 chipek.

Igazán különleges AMD kártya bukkant fel az Ebay-en

A PlayStation 5 chipjét találhatjuk meg a kártyán

A PlayStation 5 chipjét találhatjuk meg a kártyán

Az AMD BC-250 egy igazi Frankenstein kártyának tűnik, ám teljesen hivatalos formában gyártott egység. Nem csak, hogy egy igazán különleges, valóban PlayStation 5-ből származú APU-t találhatunk rajta, de azt a lehető legelvetemültebb célra fogták be. Ez pedig nem volt más, mint a bányászás. A kártya megjelenésének idején 61 MH/s teljesítménnyel bányászta az ETHASH és ETC algoritmusokat, de ezen kívül 16 GB GDDR6 fedélzeti memória is figyelt rajta.

Ethernet és USB portok a "videokártyán"

Ethernet és USB portok a „videokártyán”

Ha ez még nem lenne elég, akkor olyan különleges portokat is találhatnak rajta a kíváncsi vásárlók, mint az USB vagy Ethernet. Ezt annak köszönheti, hogy sokkal inkább tekinthetjük egy mini-számítógépnek, mintsem egy teljes értékű videokártyának. A fénykorban minden egyes egység legalább 2 dollár profitot termelt naponta, így nem meglepő, hogy annak idején 15 ezer dollárért cseréltek gazdát ezek az igazán különleges darabok. Mára, a bányászláz lecsengése után 500 dollárt sem érnek ezek, nem véletlenül kerül fel egyre több darab az Ebay felületére. Gyűjtők számára azonban akár továbbra is remek vétel lehet, ilyen bizony nem minden nap jön szembe még az internet sötét bugyraiban sem.

Forrás: Videocardz

Az Intel máris megjelenteti az AI processzorait – ilyen az új generáció

×