Mindkét gyártó bejelentette, hogy bizonyos alaplapjaikon mostantól még tovább bővíthetjük a PC-nk memóriakapacitását – mert abból sosem lehet elég.

Bódi Dániel

2023.12.17. – Az ASRock remek hírrel szolgált a ram-gyűjtőknek: az Intel 700-as s és AMD AM5-ös sorozatú lapjai mostantól támogatják a nagyobb memória kapacitást, köszönhetően annak, hogy mind a négy DIMM-helyet Kingston Fury Renegade 64 GB-os modulokkal látják el. Ezt bizonyítandó a vállalat egy képernyőképet is megosztott egy AMD-rendszerről (X670E Taichi lap) és egy Intel gépről (Z790 Nova WiFi), melyek már ezen a maximális memóriakapacitással futnak.

De nem ez az egyetlen örömhír: az MSI is bejelentette, hogy a négyfoglalatos alaplapokon mostantól támogatja a 256 GB RAM-ot, valamint a kétfoglalatos alaplapokon 128 GB-ot. Mindkét alaplapgyártó a Kingston Fury Renegade 64 GB-os (KF560C36-64) moduljait használta a Micron által gyártott DDR5 chipekkel.

A Tom’s Hardware szerint ezek a készletek támogatják az EXPO és az XMP 3.0 profilokat, amelyek 1,350 V feszültség mellett akár 6000 MT/s sebességet is támogatnak 36-38-38 késleltetéssel. A portál azt is megjegyzi, hogy mindez a Micron és az 1-Beta új, eredetileg az LPDDR5X mobil chipekhez tervezett technológiájának köszönhető, ami nagyobb teljesítményt, nagyobb bitsűrűséget és jobb energiahatékonyságot biztosít.

Ugyan az MSI és az ASRock voltak az első gyártók, akik bejelentették az újítást, de egészen biztos, hogy más alaplapgyártók AMD X670E és Z790 lapkakészletekkel is képesek lesznek támogatni a 64 GB-os DDR5-ös memóriakészleteket. Ugyanakkor nem teljesen biztos, hogy az X670-es alaplapok is támogatottak lesznek, mivel annak egyetlen újdonsága a Ryzen 7000-es sorozatú CPU-kon keresztül a tizenhat PCIe 5.0 sáv támogatása.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezek az AMD gamer APU-k érkezhetnek januárban – Korán frissült a lista

×