Megváltoztatta az erotikus és más felnőtt tartalmak szabályait a Twitch – mostantól így szabad pucérkodni, vagy piálni a kamera előtt.

Gábor János

2023.12.15. – A Twitch bejelentette a szexuális tartalmakra vonatkozó irányelveinek és a tartalomosztályozási rendszerének átfogó frissítését, ami mostantól lehetővé tesz korábban tiltott tartalmakat, például az illusztrált mellbimbókat vagy az erotikus táncokat, de azt is tisztázza, hogy a Twitchen mit kell érteni meztelenség alatt és ezen belül mi az, ami a jövőben nem megengedett, vagy kötelező felnőtt címkével ellátni.

A Twitch blogján részletezett új megközelítést néhány közelmúltbeli botrány tette szükségessé. Az OnlyFans-ről érkezett Morgpie (fenti képen balra) eseténél vált egyértelművé, hogy valami nem kerek a szabályokkal, hiszen a modellt annak ellenére függesztette fel a streaming platform, hogy az a vállán és (jó mély) dekoltázsán kívül nem mutatta meg a fedetlen felsőtestét (ami így elvileg nem tilos). A TechCrunch jelezte: ehhez képest Jessica Ly (a képen jobbra) hasonló, sőt, pőrébb tartalmakat oszt meg a csatornáján (csak éppen digitálisan generált megoldással), mégse bannolták érte. A Twitch jobbnak látta tisztázni a dolgokat, és az új szabályegyüttessel egységessé, konkrétabbá tenni, mit szabad és mit nem, illetve hogyan kell a nézők tudomására hozni, ha valaki szexuális, vagy más felnőtt tartalmat készít a csatornájára.

A címke lesz a Minden

Jól jelzi a AR/VR valóság kontentek térhódítását, hogy a Twitch immáron kiköti: „kiterjesztett valóság avatároknak, amelyek a valós életben történő mozgást digitális karakterekké alakítják (értsd: VTuberek)” ugyanazokat az öltözködési követelményeket kell betartaniuk, mint a hagyományos streamelőknek. A csupasz alsótestet vagy az valós női mellbimbókat takarásban kell hagyni, míg a dekoltázs mutatása vagy a meztelen férfiakat és nőket ábrázoló rajzok, animációk, képzőművészeti alkotások szintén szabadon bemutathatók. És a lényeg: megfelelő jelölés esetén a platformon korábban tiltott tartalmak, például a mellek, fenék és nemi szervek „művészi” ábrázolása mostantól megengedett, ami végre tisztázza az illusztrációkra vonatkozó, korábban sok vitát kiváltó korlátozásokat. Az erotikus táncok, így a vetkőzés, a twerkelés és a rúdtánc szintén streamelhető, feltéve, hogy korrekten fel van címkézve. Sztriptízbárból vagy más „felnőtt szórakozóhelyről” közvetíteni persze továbbra is tilos a Twitchen.

Nehezebb lesz drogozást vagy piálást nézni

Az új irányelv értelmében a „drogok, részegség vagy túlzott dohányhasználat, erőszakos és grafikus ábrázolás, szerencsejáték és szexuális témák” miatt megjelölt streamek nem lesznek népszerűsítve a Twitch ajánlásaiban, de lehetővé teszi a több pajzán tartalom megjelenését, ami korábban nem volt megengedett. A Twitch azt írja, ez a szabályrendszer akadályozza, hogy a felhasználók olyan tartalmakat lássanak, amelyek megtekintéséhez nem járultak hozzá. A nézők ettől függetlenül továbbra is képesek lesznek közvetlenül ilyen tartalmakat közvetítő csatornákra navigálni.

A felnőtt játékok közvetítése és a trágárság miatt megjelölt streamek amúgy megmaradnak a kezdőlap ajánlásai között.

Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a Twitch lazított az erotikus és más felnőtt tartalmakhoz való hozzáállásán. Ahelyett, hogy következetesen gyomlálná őket (amit úgyse lehet tökéletesen csinálni), elfogadja, hogy van ilyen, de szigorít a megjelölésükön és promotálásukon, hogy kevesebb olyan felhasználó fusson bele, aki erre nem kíváncsi, vagy egyáltalán: kiskorú. Az, hogy az erotikus tartalmat gyártó streamerek hogyan próbálják majd belehajlítani az öncélú meztelenkedést a „művészi” kategóriába (mert a nagyobb közönség eléréséért meg fogják próbálni), már más kérdés. Ez a gyakorlatban dől majd el, és biztos, hogy a Twitchen nem utoljára találkoztunk a szabályok átírásával.

Amúgy ez is egy hasznos ötlet a Twitchen:

Listázni kezdte a bunkókat a Twitch: más csatornáknak is szól róluk

×