Az Apple december 14-től több európai országban is kiterjesztette az Önkiszolgáló javítás lehetőségét. Az iPhone tulajdonosok is örülhetnek.

2023.12.14. – Az Apple termékeit sokszor éri kritika amiatt, hogy a javításuk meglehetősen nehézkes. Nem elég, hogy a felépítés is megnehezíti a dolgot, de sokszor az alkatrészek, kiegészítők hiánya is zavaró lehet. Természetesen utángyártott alkatrészekből rengeteg a rendelkezésre áll a piacon, ám ezek minősége és megbízhatósága erősen kérdéses. A hivatalos szervizek pedig nem foglalkoznak alkatrészek forgalmazásával. Sok esetben olyan javításokért is kénytelen szervizbe látogatni a vásárló, melyet akár otthon is el tudna végezni. Néhány országban már korábban élesedett a Self Service Repair, azaz az Önkiszolgáló javítás szolgáltatás, mely ezt hivatott megkönnyíteni.

Ahogy az Apple fogalmazott, az Önkiszolgáló javítás olyan személyek számára készült, akik rendelkeznek az elektronikus eszközök javításához szükséges tudással és tapasztalattal. Ha jártasak vagyunk az elektronikus eszközök komplex javítási műveletei terén, az Önkiszolgáló javítással hozzáférhetünk az eredeti Apple-alkatrészekhez, szerszámokhoz és javítási kézikönyvekhez, hogy saját magunk végezhessük el a garancián kívüli javítást. A legkritikusabb pont eddig az akkumulátor beszerzése lehetett, ám mostantól már garantáltan gyári iPhone vagy Mac akksit is rendelhetünk az Apple erre dedikált weboldaláról.

Dedikált útmutatót is létrehozott az Apple

Apple önkiszolgáló javítóüzlet

Apple önkiszolgáló javítóüzlet – https://selfservicerepair.eu/hu-HU/home

Továbbra sem beszélhetünk veszélytelen feladatról, ám a lehetőség már mindenki előtt ott lesz. Az óriáscég egy dedikált weboldalt is létrehozott az Önkiszolgáló javítás előnyeinek, hátrányinak összefoglalására. A folyamat valahogy így nézhet majd ki:

  • Első lépésként a https://selfservicerepair.eu/hu-HU/home weboldalát kell felkeresnünk.
  • Második lépésként érdemes lehet alaposan átolvasni a javítási kézikönyveket, hogy megbizonyodhassunk az előttünk álló feladat nehézségéről
  • A következő lépés az eredeti alkatrészek megvásárlása és a szerszámok beszerzése. A szerszámok esetében a megvásárláson kívül lehetőségünk van bérlésre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy csak egyszeri alkalomról van szó.
  • Ezt követően a javítási procedúra következik.
  • Majd ezt követően a bérelt szerszámokat és a használt alkatrészeket is vissza lehet szolgáltatni, a legtöbb esetben még jóváírást is ad érte az Apple oldala.

Jelenleg 35 különböző almás termékhez érhetőek el útmutatók és alkatrészek, beleértve az aktuális asztali Mac-eket és az iPhone-okat. Egy diagnosztikai eszköz is debütálhat majd a későbbiekben, ám egyelőre az csak az Egyesült Államokban érhető el.

Forrás: HVG / APPLE

Az Apple most már ad külön „olcsó” USB-C AirPods Pro tokot

×