Sokan a karácsonyi pénzek beérkezése után állítják össze a régóta kinézett PC-t. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, nehogy meglepetés legyen a vége.

2023.12.13. – Hamarosan elérkezik karácsony, az elmúlt hetekben pedig folyamatos akciók várják a vásárlókat. Ez alól a technológiával és gaminggel kapcsolatos eszközök, tárgyak és komponensek sem képeznek kivételt. Sokan a karácsonyi pénzt felhasználva építenek új gépet vagy fejlesztik a jelenlegi masinát. Azok száma sem elhanyagolható, akik egy-egy konkrét hardvert kérnek majd karácsonyra. Vannak azonban olyan időszakok, amikor nem biztos, hogy a legjobb döntést ezt kivitelezni.

Első sorban ez olyankor szokott előfordulni, amikor több gyártó is új modellekkel jelentkezik, melyek pillanatok alatt rossz vétellé varázsolhatják az amúgy kellemes vásárlást. Természetesen olyan, egyéni szituációk előfordulhatnak, melyek mindenképp gépfejlesztésre vagy gépépítésre ösztönzik a felhasználókat, ám ezektől most eltekinthetünk. Az elmúlt időszakban több olyan hír, pletyka is érkezett, melyeket bár nem erősítettek meg az óriáscégek, nagyon is érdemes lehet komolyan venni. Nézzük is, hogy miért éri meg várni egy kicsit.

Hatalmas rá az esély, hogy új Nvidia videokártyák érkeznek januárban

Rengeteg RTX 4070 és 4070 Ti modellt láthatunk akciózva a boltok polcain, ám nem véletlenül van ez így. A rendelkezésre álló információk, szivárgások, pletykák alapján a 2024-es CES eseményen legalább három új Nvidia kártya bemutatkozhat. Egészen pontosan a 4070 Super, 4070 Ti Super és 4080 Super kártyák debütálhatnak:

  • Az RTX 4070 Super továbbra is csak 12 GB VRAM-mal érkezik, ellentétben az elmúlt hetek pletykáival, ám nyers erőben itt lehet a legnagyobb ugrás
  • Az RTX 4070 Ti Super azonban tényleg kap 4 GB extra videomemóriát, így összesen 16 GB-tal gazdálkodhat majd
  • Az RTX 4080 Super ilyen téren nem változik, ám a CUDA magok száma emelkedik, melynek köszönhetően a nyers ereje is jobb lehet
  • A kártyák fogyasztása a „sima” változatokhoz képest nem vagy csak nagyon minimálisan emelkedik, mely üdvözölendő, hiszen azonos fogyasztásért több erőt kapnak a vásárlók
  • A SUPER kártyák árcédulája az eddigi, „sima” változatokéval egyezik majd meg
Minden szipi-Super Nvidia

Minden szipi-Super

Az utolsó információ lehet igazán hangsúlyos. Ha valóban igaznak bizonyul, akkor január végétől, február elejétől azonos áron jóval erősebb kártyát vásárolhatunk, ha az Nvidia mellett tesszük le a voksunkat. Természetesen ezek az információk hivatalos formában nem kerültek megerősítésre, ám az elmúlt időszakban a leakerek nem igazán tévedtek. Ez már azonban egy erős érv, hogy miért is éri meg egy kicsit várni. Az is mindenképp árulkodó, hogy az AIDA 64 legújabb verziója már támogatja a papíron nem is létező 4080 Supert.

Új Intel processzorok is érkeznek

Várható Intel felhozatal

Várható Intel felhozatal – Forrás: Guru3D

Az Intel a 14. generáció első tagjait októberben jelentette be. Ekkor a 14900K, 14700K és 14600K modellek és azok F jelű, integrált grafikus egység nélküli processzorai érkeztek meg. Az alsó- és középkategória azonban még várat magára. Ekkor érkezhet az i5-14400 vagy éppen az i3-14100 is. Azonos áron itt is némi extra teljesítményt kaphatunk a megnövelt órajeleknek köszönhetően. Ráadásul az APO támogatás is elég nagy érv lehet a 12. és 13. generációhoz képest, jóval több FPS-t kicsikarva így a játékból. Ha Intel platformon gondolkodunk, akkor itt is megérheti várni, szintén a 2024-es CES keretein belül mutathatják be az új processzorokat. Ez már az elmúlt években is így volt, ám természetesen megerősítés itt sincs és nem is lesz, érdemes ennek súlyában kezelni a híreket. 

Van azonban, amivel nem érdemes várni

Ha SSD és/vagy RAM vételén gondolkozunk, akkor azonban érdemes minél hamarabb cselekedni.  2023 kifejezetten kellemes árakat tartogatott a NAND chipeket tekintve. Ezeket találhatjuk meg az SSD-ken és a RAM-okon is, melyek szerves részét képezik a számítógépeknek. 2023 nyaráig csökkentek az árak, azóta egy kis megtorpanást olvashatunk le, ám a fenti árak még mindig jónak számítanak. Az iparági elemzők azonban úgy sejtették, hogy 2024 nem lesz ennyire kegyes a PC-sek számára.

A rendelkezésre álló információk alapján a kereslet és a kínálat viszonya 2023 decemberének közepére gyakorlatilag helyreállt. A MyDrivers és a WCCFTech információi alapján az egyik piacvezető, a Phison 40%-os árbevétel növekedésre számít az elkövetkezendő időszakban. A cég az egyik legnagyobb SSD-vezérlő-gyártó, azaz ezt a növekedés bizony a többiekre is ráhúzhatjuk, rengeteg gyártó alkalmazza a Phison megoldásait a komponensein.Ha ez nem lenne eléggé meggyőző, akkor a WD – Western Digital számai is elég sokat elárulnak. A szintén veteránnak számító cég 55%-os áremelkedést lengetett be, mely leginkább az SSD szegmenst érintheti. A Samsung és az SK Hynix is hasonló számokkal dobálózik. Érdemes lehet tehát kihasználni a jelenleg még nagyon kellemes SSD és RAM árakat, hiszen átlagban 30-50%-kal is emelkedhet majd ezek árcédulája 2024 első felében a papírforma alapján.

Ha inkább a jelenlegi erőviszonyok érdekelnek:

Íme az ultimate videokártya ranglista 2023 decemberében

 

×