Az Intel még október végén leplezte le az APO nevű megoldását. Akkor kifejezetten biztató ötletnek tűnt, de hamar kiderültek az árnyoldalai.

2023.11.14.  – Az Intel október közepén mutatta be a legújabb processzorait. Senki nem is lepődött meg azon, hogy a 14. generáció valójában csak a 13. generáció kicsit feltuningolt egységeit hozta magával. Ez azonban előnyökkel is járt. Egyrészt a DDR4 memóriákat továbbra is támogatja az új generáció, másrészt a régebbi (12. gen és 13. gen) alaplapokba is bepattinthatjuk akár a bestia i9-14900K-t is. Az első tesztek alapján azonban hamar kiderült, hogy csak egy kicsit finomhangolt 13. generációról beszélhetünk.

Intel Apo

Intel Apo

Az Intel APO alkalmazása már október előtt is felbukkant a cég weboldalán, ám konkrét információkat nem tudhattunk róla. Október második felében azonban megérkezett az első verzió. Az APO az Application Optimization rövidítése, mely el is árulja annak funkcióját. A program segít a processzornak abban, hogy a P és E magokon megfelelően ossza el a terhelést. Hiába tudná ezt alapból gyárilag a Windows 11 ütemezője, valamiért mégsem akarja az igazat. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy szükséges lehet az APO bevetése is, ám nem mindenki örülhet.

Az Intel döntésének nem sokan örülnek

Az októberi teszteket a Rainbow Six Siege és Metro Exodus játékokon futtatták a teszterek. A Rainbow Six Siege-ben közel 200 FPS-el többet sikerült kisajtolni a program bevetésével, mint anélkül. A Metro esetében szintén közel 100 FPS-el hozott többet az APO-val felvértezett masina. Joggal gondolhattuk, hogy később a támogatott játékok és a processzorok száma is bővülhet majd.

Az elmúlt napokban a HardwareUnboxed csatornája is górcső alá vette a fejlesztést. Hasonló eltéréseket mértek ők is a független tesztjeikben, mint ami az Intel korábban publikált. Sőt, még ennél is tovább mentek. Rákérdeztek, hogy mikorra várható a 12. és 13. generációs egységek támogatása. A cég azonban magabiztosan jelentette ki, hogy ez nem fog bekövetkezni. A 12. generáció kihagyását még meg is lehetne érteni, ám a 13. és a 14. generáció sokszor még a kupak alatt is megegyezik. A cég ezzel gyakorlatilag egy mesterséges határt húzott meg, mellyel az új processzorok felé terelik a vásárlókat. A közösség értelemszerűen nem elégedett, nem volt túl etikus húzás ez a cég részéről szerintük.

Ezért foglalnak ekkora helyet a mai játékok – Így jön össze a 100 GB

×