A Counter-Strike 2 szeptember végén cserélte le a korábbi, CS:GO klienst. A gépigény emelkedett, végre kiderült, hogy mit tudhatnak az alsó kategóriás PC-k.

2023.12.13. – 2023 szeptemberének végén hivatalosan is elrajtolt a Counter-Strike 2. A kettes számot több dolog is indokolta, ám egyértelműen a játékmotor megújulása volt a fő ok. A Valve a korábbi, meglehetősen átalakított Source motort a jóval fejlettebb Source 2-re cserélte. A motor már bizonyított a Dota 2 és Half-Life: Alyx játékokban, ideje volt, hogy az FPS lövölde is megkapja. Több mint két hónappal a megjelenés után sem vagyunk híján problémáknak, ám a motorváltás mint olyan sikeresnek tekinthető.

Papíron a Source 2 sokkal kifinomultabb megoldásokat tartalmaz, a gép komponenseit is mérföldekkel jobban kihasználja. Míg korábban szinte csak pihentek a videokártyák a játék alatt, addig manapság bizony a 99%-on tekerheti a középkategóriás modelleket is a játék. Első ránézésre tehát nagyot ugrott a játék gépigénye. Az elmúlt fél év során azonban rengeteg optimalizációs javítás érkezett a Counter-Strike 2-höz, egyre több FPS-t sajtolhatnak ki a játékosok. A minimum gépigény valóban nőtt egy kicsit, az igazán budget gépek tulajdonosai sorra mondanak le a játékról.

Így fut a minimum gépigényen a Counter-Strike 2

A Valve néhány hónappal ezelőtt napvilágra hozta a játék hivatalos gépigényét. Ebből nekünk most a minimum követelmény érdekes. Nézzük is:

  • Rendszer: Windows® 10
  • Processzor: Legalább 4 mag – Intel® Core™ i5 750 vagy erősebb
  • Memória: 8 GB RAM
  • Grafika: 1 GB VRAM, SM 5.0 és DX 11 támogatás
  • Háttértár: 85 GB elérhető hely

A népszerű tartalomgyártó, 3kliksphilip az elmúlt napokan arra kereste a választ, hogy a minimumhoz közelítő masinán milyen minőségben futtatható a Counter-Strike 2. Ebben egy kicsit kiherélt i3-12100 volt a segítségére egy régi, 260X AMD kártyával. A célfelbontás 1080p volt, LOW beállításokkal, Balanced FSR-rel. A fenti teszt több szinten is tanulságos volt. Kiderült, hogy valóban kell a négy fizikai mag a Counter-Strike 2 számára, a 4 szál nem elég, még egy modern processzor esetében sem.

Másrészt arra is választ kaptunk, hogy bizony a VGA-n tényleg nem érdemes spórolni. Míg a 260X-el 1080p felbontáson 60 FPS környékén bírt el a játék egy sima MM meccsben, addig egy modern belépőkategóriás 6500 XT-vel 1080p-ben akár 180-as átlag FPS is elérhető volt. Mindeközben a processzor nem változott természetesen. CS2 esetében, ha gépfejlesztésen törjük a fejünket, akkor a VGA fejlesztése fontosabb lehet, mint a processzoré. Összességében a Valve azonban jó munkát végzett, hiszen a minimum gépigénynek megfelelő masinán is bőven futtatható volt a Counter-Strike 2.

Ezért (ne) építs vagy fejlessz PC-t 2024 januárjáig – Érdemes kicsit várni?

×