Az Fntastic és a The Day Before helyzete tovább bonyolódik, mivel egyesek kiszúrták, hogy a fejlesztő talán mégsem zárt be teljesen.

2023.12.13. – Megmondom őszintén, én is azok közé tartozom, akik nagyon csalódottak most. Bár a jelek nagyon egyértelműek voltak, bíztam benne, hogy a The Day Before egyszer valóban olyan játék lehet, mint aminek először bemutatták. Nagyon sok időt és energiát fektettem volna egy olyan játékba. Úgy tűnik azonban, hogy velem együtt nagyon sokan tévedtek, amikor ebben reménykedtek.

A The Day Before ugyanis egyáltalán nem úgy indult el early access formában, mint reméltük, ráadásul annyira sok lett a negatív visszajelzés, hogy néhány nappal az indulás után a Valve be is zárta a Steam oldalt. Alig négy nappal a poszt-apokaliptikus, zombis, lövöldözős játék indulása után az Fntastic bejelentette, hogy csőd miatt bezárja a stúdiót. Valaki azonban kiszúrta, hogy a Steamen csak nevet változtatott. Most tisztázták a helyzetet.

Bezárás

A helyzet az, hogy a The Day Before megjelenése sehol nem volt zökkenőmentes. A Steamen való debütálásakor a játék annyi negatív kritikákat kapott, hogy a Fntastic kénytelen volt bezárni a játék hivatalos Discord-szerverét alig néhány órával a megjelenés után. A dühös kommentek áradata nem csak a The Day Before hamis reklámjai, hanem maga a játék tartalma miatt is záporozott. A játszható pálya csupán egy, az Unreal Engine piactéren vásárolt, állítólag önkéntesek által összeállított paletta volt, a játékmenet pedig hemzsegett a hibáktól. Érthető módon mindenki dühös volt, nem csak azért, mert átverve érezték magukat, hanem azért is, mert még az early access változatért is 40 eurót kellett kiperkálni.

A stúdió elvileg tehát bezárt, a Valve pedig eltávolította a játékot a Steamről. A SteamDB adatai szerint azonban úgy tűnik, hogy a fejlesztő nevét átírták Fntasticről Eight Pointsra. Mivel az Fntastic valóban elvesztette a hitelét, természetes hogy megpróbálta magát átnevezni, hogy elkerülje a játékosok haragját. Ez azonban azt jelentené, hogy nem szűnnek meg, csak átalakulnak. Sokak szerint azért, hogy majd szépen jöjjön az új átverés. Ennek ellenére az igazság sokkal egyszerűbbnek tűnik: egy teljesen más stúdió akart elhatárolódni az Fntastic márkától. A The Wild Eight című játék, melyet szintén a Fntastic fejlesztett, szintén célkeresztbe került.

Tisztázás

Az Eurogamer megkereste a kiadó HypeTrain Digital-t, hogy tisztázza a kialakult helyzetet. Bár a korábbi, The Wild Eight című játékot eredetileg valóban az Fntastic fejlesztette, a stúdió beszüntette a munkát, miután a cím early access változata megjelent a Steamen. A HypeTrain Digital pedig önállóan folytatta a The Wild Eight fejlesztését, mielőtt 2017-ben megszakított minden üzleti kapcsolatot az Fntastic-kal. A The Day Before botrány után a HypeTrain Digital ezért megváltoztatta a Steamen feltüntetett fejlesztő nevét Eight Pointsra.

Ennek célja, hogy az emberek ne keverjék össze a két fejlesztést, és ne nyírják ki azt a játékot is a Steamen. Az említett címnek ugyanis régóta nincs köze a Fntastic-hoz. A The Day Before 2023. december 7-i megjelenését után ugyanis a The Wild Eight nevű játékra is elkezdtek záporozni a dühös kommentek, mivel azt látták, hogy a Fntastic készítette. Ezt távolították el.

Közben a Fntastic szép lassan töröl mindent az internetről, ami a The Day Before-ra utal, és úgy tűnik, hogy a hírhedt játék mögött álló stúdió valóban végleg bezárt. Bár mindig fennáll a lehetőség, hogy a jövőben új néven visszatérnek, valami új nagy játékkal, amiből persze szintén nem lesz semmi. Reméljük, hogy ez a tapasztalat arra készteti a játékosokat, hogy még óvatosabbak legyenek az ilyen címekkel kapcsolatban.

Ezt láttad már?

Először árulta el a Netflix: ennyit bámultuk 2023 legnézettebb műsorait

×