Megvan, melyik tíz videojáték uralta a Google-kereséseket 2023-ban. A listán akad meglepetés cím is, de inkább a sorrend érdekes.

Gábor János

2023.12.12. – Az, hogy a világ legtöbb Google-keresését generáló videojáték toplista élén pont a Hogwarts Legacy áll, nem túl nagy meglepetés, hiszen valóban az egyik legsikeresebb és legjobb játék, ami 2023-ban megjelent. Akadtak azért bőven vetélytársai, viszont már februárban megjelent PC-re és újgenerációs konzolokra, aztán májusban a PS4 és az Xbox One, novemberben meg a Switch port következett, szóval minden együtt volt ahhoz, hogy a Harry Potter világban játszódó cím folyamatosan fenntartsa az érdeklődést. Annál érdekesebb a második helyezett franchise pozíciója és néhány olyan cím is, ami messze nem AAA kategóriából érkezett a top 10-be.

Forrás: Avalanche Software

Íme, ezek 2023 legguglizottabb videojátékai:

  1. Hogwarts Legacy
  2. The Last of Us
  3. Connections
  4. Battlegrounds Mobile India
  5. Starfield
  6. Baldur’s Gate 3
  7. スイカ ゲーム (Suika Game)
  8. Diablo IV
  9. Atomic Heart
  10. Sons of the Forest

Ahogy fentebb írtuk, valóban érdekes a The Last of Us második helyezése a Google-on, hiszen a franchise legutóbbi játéka 2022-ben jelent meg, a The Last of Us Part II Remastered pedig csak 2024 januárjában érkezik. Mégis, a TLOU iránt nagyon felfokozott érdeklődés mutatkozott 2023-ban a Google szerint. Ettől nyilván nem független a belőle készült HBO sorozat idei első évadja, szóval hogy pontosan mi érdekelte jobban a felhasználókat: a Naughty Dog valamelyik videojátéka, vagy tévés adaptáció, valószínűleg rejtély marad. Arra tippelnénk, hogy a Part II Remastereddel kapcsolatban fokozód hírverés miatt a kettő együtt juttatta dobogóra a TLOU-t.

A többi nem csupa AAA-cím

A Google listáján szereplő Starfield, Baldur’s Gate 3, Diablo IV, Atomic Heart és Sons of the Forest top 10-es helyezésére nagy összegben is mertünk volna fogadni, de a többiek kissé meglepőek ebben a mezőnyben. Jó, a Battlegrounds Mobile India az ismert franchise részeként nem annyira (legfeljebb az, hogy előzi a Starfieldet), viszont ott van a スイカ ゲーム, vagyis Suika Game, alias Görögdinnye-játék is. Ez a jópofa kirakós úgy került a 7. helyre (az új Diablo elé!), hogy egyrészt 2021-ben jelent meg, másrészt a nem tisztán japán, hanem angol nyelvű változata 2023. októberében debütált, harmadrészt pedig nem érhető el, csak Androidra és Nintendo Switchre. Utóbbira viszont máris több mint négymillióan töltötték le.

Bár a Wordle óta nem számít újdonságnak, hogy a világ imádja a szókirakósokat is, azért kikerekedett a szemünk, hogy a The New York Times ugyancsak nyelvi kirakósa, a Connections harmadik tudott lenni a Google-keresésekben 2023-ban, pedig csak a nyáron jött ki mobilra és böngészőkre. SZÉP.

Itthon egyébként ezek a Google-keresések arattak ebben az évben:

Google: Ezekre a kulcsszavakra keresett rá a legtöbb magyar 2023-ban

×