Beépített rendőr, nyomozó, járőr, szabályokat hajlító igazság bajnoka? Bármelyik lennél, ezeknél nem találsz jobb játékot hozzá.

2023.12.11. – Miközben a fél világ Grand Theft Auto lázban ég, amiben éppen az a lényeg, hogy szégyentelen bűnözők karakterével kell sikeresnek lenni, ne feledkezzünk meg azokról a játékokról, amelyek hősei éppen ellentétes előjellel működnek! Az alábbi 10 cím mindegyikében rendőr lehetsz, kiélve gyerekkori álmokat, amikor még nem társult a fejedben ehhez a hivatáshoz a törvényszerű veszély, amivel együtt jár. Kösz a segítséget a gyűjtéshez, Dot Esports!

Forrás: Square Enix

1. True Crime: Streets of LA

Rögtön két True Crime klasszikussal nyitjuk a (szubjektív és nem rangsornak tekintett) listát. Ebből az első a 2003-ban megjelent Streets of LA, amiben egy különleges rendőr osztag, az önállóan tevékenykedő Elite Operations Division tagja vagy. Nicholas Kang nyomozó karakterével indulsz küldetésekre, és többek között az apád eltűnése miatt szaglászol alvilági körökben. A játéknak nagy extrája, hogy miközben motozol, letartóztatsz, bűncselekményeket akadályozol meg, lehetőséged van hajlítani a szabályokon, és lehetsz rossz zsaru. Ha túl rossz vagy, akkor mondjuk téged kapcsolnak le, szóval csak ésszel!

2. True Crime: New York City

A franchise 2005-ös játéka szintén a listára kívánkozik, mert a maga idején nem kapta meg a neki kijáró elismerést. Marcus Reed bőrébe bújva lehetsz benne gengszterből lett rendőr, ami, lássuk be, elég érdekes fordulat. A világának mérete annak idején őrületesen nagynak számított, ráadásul az elődjéhez képest sokat változott a közelharci stílus, amin itt már fejleszthettél is. Hiába a reformok és egy viszonylag jó sztori, ez a játék sajnos elhasalt, és a második résszel lezárult a jobb sorsra érdemes sorozat.

3. Police Simulator: Patrol Officers

A 2021-es videojáték abban a legjobb, hogy elég hitelesen visszaadja, milyen lehet járőrözni egy nagyváros különböző területein. Napi rendőri feladatokat kell ellátnod, ami egyben azt is jelenti, hogy felfokozott tempójú akciókra és autósüldözésekre csak elvétve kerül benne sor. De ha derűs vigyorral veszed a zsaru létnek azt a részét, amiben parkolójegyekkel és bírságokkal kell kiakasztani a stikliző autósokat és más állampolgárokat, ne keress tovább! Időnként persze belecsöppensz komoly bűncselekményekbe, szóval lehet benne igazi bűnözőket is abuzálni. Steamen itt, PS-re itt, Xboxra pedig itt találod.

4. Rainbow Six: Vegas 2

A R6 franchise 2008-as remeke azt az érzést igyekezett átadni, hogy milyen lehet a legelvetemültebb fegyveresek elleni osztagban, az amerikai SWAT-ban szolgálni. A csapatodat csak akkor hívják, ha már tényleg nagy a baj, és ólommal kell lekaszálni a bűnözőket. A játék tartalmaz egészséges mennyiségű stratégiai kihívást, de ha a véred a shooterekért pezseg, akkor megnyugtatunk: többet kell darálni, mint agyalni. Akkor viszont nem árt észnél lenni, mikor fejleszted a csapatodat és a felszerelésedet. Steamen és Xboxon is elérhető.

5. Disco Elysium

A 2019-es játékról nemrég azt írtuk, hogy az egyik legszebb művészi projekt, amit az utóbbi években letettek az asztalra, szóval már ezért megérni lecsapnod rá. Egyszerre rejtélyes zsaru mese és RPG, amiben sok gyanúsítottal rendelkező emberölési ügyet kell kezelni. Többször is végig mehetsz a történeten, mert a döntéseid függvényében változhat a végkifejlet. Az akció nem veti szét a játékot, de nem is ez a lényeg, mert éppen elég feszült és izgalmas az a rendőri munka, amibe a gyilkossági nyomozás során belekóstolsz. Steam, Epic, PS és Xbox is van, ha kell.

6. SWAT 4

Ez a 2005-ös klasszikus a valaha készült egyik legjobb zsaru RPG, abból a szempontból, hogy mennyire realisztikusan adja vissza, milyen lehet kommandót vezetni az éles bevetések során. Ötfős csapatot irányítasz 21 küldetésen át, amelyek során a célpontok megsemmisítése vagy a túszmentés tartogatja a legnagyobb izgalmakat. A hangulata a R6S játékokhoz hasonlít a legjobban.

7. The Wolf Among Us

Az emlékezetes, 2013-as játék fényét a GTA V homályosította el, pedig ezzel is remek játékhoz van szerencséd. A Vertigo kiadó Fables képregényei nyomán készítette a Telltale Games. Remekül megírt kaland, amiben a legtöbb időt döntések meghozatalával és akcióval fogod tölteni, a manhattani seriff, Bigby Wolf személyében. Van második rész is, egyébként. Steamen, Epicen, PS-re és Xboxra is megtalálod.

8. L.A. Noire

Természetesen kihagyhatatlan cím egy ilyen listán, főleg, ha azt azzal a felütéssel kezdtük, hogy GTA lázban ég a világ. Ez a 2011-es játék is a Rockstar Games munkája. És munka alatt itt valami egészen alaposra és különlegesre számíts! 1947-ben, a történelmi Los Angelesben játszódik, és a fejlesztők nem érték be, csak a leghitelesebb modellezéssel: helyi levéltárakban feltúrt fényképek alapján rekonstruáltak régi épületeket, utcákat, negyedeket. Persze nem készült el az egész metropolisz, de egy arányosan zsugorított változatán belül ott vannak a nevezetes helyszínek, a korhű járművek és öltözékek, szóval Amerika ’40-es évekbeli hangulata. Ebben a közegben kell különböző bűnesetekben nyomoznod, és még eseményekbe is belecsöppensz, amelyek a valóságban tényleg megtörténtek. PC-re, PS-re, Xboxra is megleled.

9. Sleeping Dogs

A 2012-es Sleeping Dogs nagyban hasonlít egy felújított True Crime videojátékra, de izgalmas módon: ez itt végre egy beépített zsaru története. A triádok után nyomozgatva egyre több és nehezebb, morálisan mind jobban megkérdőjelezhető kérdésre kell felelned a játék során. Hongkong fényei viszont le fognak nyűgözni, és egyre jobban beszippant majd a hangulat, ha újonnan veszed kézbe ezt a játékot. A kampány végére a harcművészek igazi mestere leszel, olyannyira, hogy bár rendelkezésedre állnak különböző fegyverek is, ezeket várhatóan nem fogod túl sokat használni. Ja, és lesz min töprengeni, miután a bűnbandák néhány tagja lassan igaz barátoddá válik. Te meg tégla vagy. Na most légy okos – PC-n, PS-en és Xboxon.

10. This Is The Police

A 2016-os This Is The Police egyfajta menedzser szimuláció, gazdag háttérsztorival. A rendőrfőnök szerepében egyedül te vagy a felelős azért, hogy a kapitányságod jól teljesítsen, és ehhez meg is legyen minden humán és fegyveres erőforrás. A valóságtól persze rendesen elrugaszkodott játék, de jó benne rendőr szerepben mozogni. A legérdekesebb az, hogy hogyan kezeled a rendőrök kiküldetéseit és a bűncselekményeket, ha biztos sikert akarsz elérni a nyomozások során. Ha végeztél vele PC-n, PS-en, vagy Xboxon, érdemes rámenni a második részére is!

Egy rendőr parancsra cselekszik, de ha szabadabb akarsz lenni, itt vannak ezek is:

Nem tudod, mihez lenne kedved? 8 játék, amiben BÁRMIT megtehetsz

×